Subota, 23 ožujka, 2024

Prvi urod najveće vertikalne farme koja koristi samo Sunčevu svjetlost

Dok hidroponske farme, također poznate kao 'vertikalne farme', zamjenjuju upotrebu zemljišta za korištenje električne energije - jedan projekt pokušava iskoristiti najbolje od oba svijeta!

Koristeći samo prirodno svjetlo za fotosintezu i toplinu, staklenik Shockingly Fresh u Offenhamu u Engleskoj može proizvesti četiri puta veći prinos u usporedbi s uobičajenom poljoprivredom, a ujedno koristi i puno manje energije od drugih vertikalnih farmi.



I to samo zato jer su druge vertikalne farme zatvoreni sustavi – oslanjaju se na umjetno LED svjetlo i unutarnje grijanje kako bi usjevi bili ugodni.

Koriste manje energije u procesu proizvodnje

“To je u konačnici bolje za okoliš. Ne mogu reći da je ugljično neutralan, ali nije toliko ‘gladan’ ugljika kao što bi LED vertikalna farma bila”, izjavio je Nick Green, direktor razvoja Shockingly Fresha, za The Guardian.

I dok Shockingly Fresh koristeći prirodno svijetlo, zbog čega ne može održati proizvodnju 24/7, za razliku do farmi koje koriste LED svijetla po cijeli dan i noć, tvrtka naglašava da se podudaraju s obrascima potrošnje ljudi i koriste mnogo manje energije u procesu. Proizvodnja nije potpuno linearna kao što bi bila na potpuno osvijetljenoj vertikalnoj farmi, ali – objašnjavaju iz kompanije – ljudi, primjerice, zimi ne jedu toliko zelene salate kao ljeti!

Planovi o još većim projektima vertikalnih farmi!

Offenham je dovršen 2021. i već proizvodi salatu i bok choy (vrsta kineskog kupusa, op.a.) za prodaju u supermarketima, a prve jagode trebale bi roditi uskoro. Iako Green računa da mogu proizvesti 2 milijuna glavica salate godišnje, ova lokacija predstavlja samo 1/10 veličine njihovih budućih projekata.

Primjerice, Offenham se prostire na 3 hektara, dok će vertikalna farma Longford, koja je trenutno u fazi planiranja, pokrivati 32 hektara. Smješten između Glasgowa i Edinburgha, s dobrim pristupom glavnim cestama, Longford će uključivati ​​sustave za hvatanje kišnice za pomoć pri smanjenju troškova energije i uređenje okoliša oko bivšeg rudarskog područja.

Urban Oasis: Pun stol povrća kao iz bakina vrta za manje od 15 kuna!

Inače, sve se više vertikalnih vrtova gradi po svijetu, poput onog na krovima u Montrealu, koji bi trebali osigurati čak 2% sve hrane koja se konzumira u kanadskoj metropoli.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime