Prehrana bogata povrćem i voćem može sniziti krvni tlak, smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, spriječiti neke vrste raka, smanjiti rizik od očnih i probavnih tegoba te pozitivno utjecati na šećer u krvi, što može pomoći u održavanju apetita. Konzumiranje povrća i voća bez škroba poput jabuka, krušaka i zelenog lisnatog povrća može čak potaknuti gubitak težine.
Postoji najmanje devet različitih vrsta voća i povrća, svaka s potencijalno stotinama različitih biljnih spojeva koji su korisni za zdravlje. Jedite različite vrste i boje proizvoda kako biste svom tijelu dali mješavinu hranjivih tvari koje su mu potrebne. To ne samo da osigurava veću raznolikost korisnih biljnih kemikalija, nego i stvara oku privlačne obroke.
Lakša prehrana nakon blagdana
Posebice sada, nakon prejedanja tijekom blagdana, važno je voditi računa o prehrani i priuštiti organizmu lakšu hranu. Donosimo savjete kako jesti više povrća i voća svaki dan:
1/ Držite voće nadohvat ruke
Držite voće tamo gdje ga možete vidjeti. Stavite nekoliko gotovih opranih plodova u zdjelu ili pospremite nasjeckano šareno voće u staklenu zdjelu u hladnjaku kako biste ga imali pri ruci.
2/ Kušajte nešto novo
Istražite dostupne proizvode i odaberite nešto novo. Raznolikost i šarene boje ključ su zdrave prehrane. U dana pokušajte pojesti barem jednu porciju iz svake od sljedećih kategorija: tamnozeleno lisnato povrće; žuto ili narančasto voće i povrće; crveno voće i povrće; mahunarke (grah) i grašak; i agrumi.
3/ Može i bez krumpira
Preskočite krumpire. Birajte drugo povrće koje je prepuno različitih hranjivih tvari i sporije probavljivih ugljikohidrata.
4/ Birajte recepte s više voća i povrća
Napravite obrok od voća i povrća. Pokušajte kuhati nove recepte koji uključuju više povrća. Salate, juhe i namazi samo su neke od ideja za povećanje unosa ukusnog povrća u vašim obrocima.