Volimo isprobavati nove recepte, a hladno vrijeme koje je pred nama je idealno za učenje novih trikova u kuhinji. Dok temperature sve više padaju, a vjetar sve više raste, naš dom će ispuniti slasni mirisi hrane.
Volimo “ukrasti” recepte od stručnjaka, pa je tako jedan od naših omiljenih kuhara Donal Skehan. Donal putuje Irskom i kroz svoju emisiju nas upoznaje sa zanimljivim namirnicama i ukusnim receptima. Njegova emisija “Donalova irska avantura” dostupna je na programu 24Kitchen, a prikazuje se svakog četvrtka u 13:00 h.
Povodom nove epizode emisije, otkrivamo vam Donalov recept za začinjenu janjetinu sa salatom od bijelog graha i rajčice! Priprema ovog jela će unijeti dašak proljeća u vaš dom, a svježi okus salate će učiniti ovo jelo jednim od vaših omiljenih kad je priprema u pitanju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Posluživanje: za 4 osobe; vrijeme: 30 minuta
Sastojci:
Za janjetinu:
2 x 150g fileta janjećeg vrata
1 žlica sjemenki korijandera
1 žlica sjemenki komorača
1 žlica sjemenki kima
obilni prstohvat sušenih pahuljica čilija
2 češnja češnjaka, tanko narezana
6 žlica maslinovog ulja
1 limun, korica i sok
šaka svježih listova bosiljka
morska sol i svježe mljeveni papar
Za salatu od bijelog graha i puy leće:
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 žlica crvenog vinskog octa
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 crveni luk, sitno narezan
1 x 400 g konzerve bijelog graha ocijeđenog i ispranog
1 x 400 g konzerve puy leće ocijeđene i isprane
Za salatu od rajčice:
500 g zrelih rajčica narezanih na tanke kolutove
Mala šaka svježih listova timijana
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
- Prvo napravite mješavinu začina. Grubo zgnječite sjemenke komorača, kima i korijandera uz pahuljice čilija tučkom mužara i obilno začinite morskom solju.
- Dodajte janjetinu u zdjelu i obilno pospite otprilike polovicom mješavine i nasjeckanim češnjakom, dodajte 2 žlice maslinovog ulja i koricu limuna. Lagano pospite da prekrije janjetinu i ostavite sa strane.
- Za salatu u veću zdjelu dodajte češnjak, vinski ocat, maslinovo ulje, začinite solju i paprom te dobro promiješajte. Dodajte crveni luk zajedno s bijelim grahom i puy lećom. Dobro protresite.
- U drugu posudu dodajte rajčice, grančice timijana i začinite maslinovim uljem, solju i paprom.
- Zagrijte tavu na jakoj vatri. Kad dosegne visoku temperaturu, pecite janjetinu sa svake strane 2-3 minute. Izvaditi i ostaviti da odstoji.
- U vruću tavu dodajte limunov sok, oko 3 žlice maslinovog ulja, ostatak mješavine začina i dobro promiješajte, ostavite nekoliko trenutaka da se kuha. Skinite s vatre i prelijte s 3-4 žlice rajčice.
- Tanko narežite janjeće odreske i vratite ih u mješavinu začinjenog ulja u tavi da se sjedine sve arome.
- Na tanjur za posluživanje stavite rajčice i mahune te na njih dodajte janjetinu.
- Ukrasite listićima svježeg bosiljka i maslinovim uljem.