Utorak, 24 rujna, 2024

Pogled kroz ekran: Prvi smo pogledali Šutnju, petu zvjezdicu hrvatske tvornice serija

Strpite se još malo, a od 7. ožujka navečer šest tjedana uz Prvi HRT-a. Ljubi vas kvaliteta, ljube se Osijek i Kiev. Slavonskom će ravnicom na put zlatno srce Osijeka s mašnicom Šutnje koje će kucati umjesto ranjenog ukrajinskog. Sve dok ne ozdravi

Novinaru recite da šuti i osudili ste ga na robiju sa samim sobom. Šutnja s našim poslom nikako ne ide u istu rečenicu, a jedina kojoj sam se mjesecima veselio, osim one kad bi maštao da su zašutjeli neki homopoliticusi jest šestodjelna serija Dalibora Matanića nastala prema krimi trilogiji Drage Hedla. I stigla je.
 
Prvu epizodu pogledali smo u osječkom kinu Urania u društvu autorske i glumačke ekipe i s velikom odgovornošću tvrdimo – imamo punokrvni sekstet kvalitetne priče kakvu samo “velike zvjerke” mogu ponuditi. Nebo mi je svjedok da ovo ne pišem iz pozicije Osječanina oduševljenog činjenicom da su mi lokacije serije poznate, i da cijeli život gledam bijelo plavu boju. Ona mi nije u krvi, a životnu sam pozornicu u glavi odavno izmjestio iz srca Slavonije.
 

Produkcija visokih razmjera magnetizira pozornost

Dakle, nakon nekoliko minuta odvajanja od poznatih situacija, uvjerljivost glumaca i produkcija vrhunskih razmjera magnetizirala je pozornost. Kad gledamo Darka Milasa i Sandru Lončarić kako kao policijski inspektori istražuju zločin nad maloljetnicom, možemo zamisliti da gledamo skandinavsku istovjetnicu najviše produkcije. Bilo je bitno i dobro odabrati tko će nositi ulogu Stribora Kralja, novinara Osječkog lista koji će raskrinkati zlotvore pedofilije doma za nezbrinutu djecu. Goran Bogdan, razbarušen i šarmantno nerazgovjetan sjajan je odabir.
 
Silom zvjerskih neprilika, najveća vrijednost serije u tjednima što slijede bit će živ, zdrav i predivan Kiev u kojem se odvija važan dio radnje. Kadrovi koje smo gledali poslali su najbolju energiju u Ukrajinu. Baš sada, u trenutku kada im to najviše treba.
 
Darko Milas i Sandra Lončarić kao policijski inspektori
Ekipa producenata iz Drugog plana opet nam je dala izvozni proizvod vraške kvalitete, a vole ju predstavljati kao pobjedu dobra nad zlim. Toliko aktualne simbolike na svojim leđima mogu ponijeti samo veliki dečki. Nebojša Taraba i Miodrag Sila su silovito sjajni profesionalci i pregovarači jer i Šutnja će biti prikazana diljem svijeta, pa i na HBO-u. A taj obrazac i put uspjeha već smo s istim momcima vidjeli u “slučajevima” Uspjeh i Novine.
 
Strpite se još malo, a od 7. ožujka navečer šest tjedana uz Prvi HRT-a. Ljubi vas kvaliteta, ljube se Osijek i Kiev. Slavonskom će ravnicom na put zlatno srce Osijeka s mašnicom Šutnje koje će kucati umjesto ranjenog ukrajinskog. Sve dok ne ozdravi.
 
Goran Bogdan kao Stribor Kralj, novinar Osječkog lista

Novinarska izdržljivost o kojoj se ne smije šutjeti

Medijsko srce za životnost u eteru i ovoga tjedna ostaje u rukama Andrije Jarka. Amadeus je rolao puno toga, a iz izloga izdvajamo razgovor s nogometašem Ognjenom Vukojevićem koji je u studio stigao tek po izlasku iz ratnog obruča. Zahvalio je svima na brizi i ljubavi.
 
Brigu i ljubav slali smo i kolegama Ani Mlinarić, Leoni Šiljeg i Ivanu Čorkalu koji su se iz ukrajinskih ratnih okvira na slobodu probijali desetke sati, neumorno se javljajući za svoje medije. To je novinarska izdržljivost o kojoj se ne smije šutjeti. Serija će, dakle, barem na pedesetak minuta jednom tjedno donijeti tračak nekog drugog života. Uz nadu da ćemo gledati i planirane dvije sezone po Hedlovoj Ispovjednoj tajni i Kijevskoj piletini. Mljac.
 
 
Fotografije: Drugi plan

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime