Utorak, 19 listopada, 2021

Pogled kroz ekran: Povratak s juga lakši uz ‘Život na sjeveru’

Umorni od naramka kolovoških bezidejnih TV repriza doživjesmo pravo prosvjetljenje kad smo vidjeli da će RTL Kockica, taj dječji upitno korisni kanal s još bezidejnijim programom od prva dva obojena žutim, početi s prikazivanjem 'Života na sjeveru', divne serije iz 1990.

Kraj kolovoza i početak rujna posebno su izazovni iz nekoliko razloga. Zbog opuštanja na moru i ljetne sheme  kako u medijima, tako i u mozgu gledatelja, doživljavam ih gotovo kao kraj jedne i početak druge, nove godine. Početak rujna još je stresniji jer se treba priviknuti na ‘jesenski mood’ funkcioniranja.

Umorni od naramka kolovoških bezidejnih TV repriza doživjesmo pravo prosvjetljenje kad smo vidjeli da će RTL Kockica, taj dječji upitno korisni kanal s još bezidejnijim programom od prva dva obojena žutim, početi s prikazivanjem ‘Života na sjeveru’, divne serije iz 1990. godine.

Status omiljene i kultne TV serije

Glazba koja prati sjajna zbivanja u seriji poznata je generacijama, a sad će konačno mlađa publika moći te bezvremenske note povezati s pričom o neurotičnom njujorškom liječniku koja je osvojila svijet te ukupno 25 nagrada i 57 nominacija. Među njima se ističu dva Zlatna globusa, 7 Emmyja te nominacije za Grammy. Bogatstvo i složenost serije, koja je majstorski spojila humor i dramu, u čitavom joj je svijetu zaradila status omiljene i kultne TV serije. Većina priča temelji se na karakterima, a radnje se zapliću oko ekscentričnosti živopisnih stanovnika dalekog malog grada.

Neodoljivo zanimljiv je Joel Fleischman, svježe diplomirani liječnik koji nenadano napušta New York jer ga je jednako nenadano napustila sreća. Naime, nepročitavši sitna slova svog ugovora o stipendiji, na iduće četiri godine osudio se na liječničku službu u divljini daleke Aljaske. Novi dom pronaći će u mjestašcu imena Cicely.
Svih 215 stanovnika dočekali su svog novog člana raširenih ruku. Dijeleći svakodnevicu s tim neobičnim no dragim ljudima, Joel shvaća kako je divljina i mir Cicelyja možda i veća civilizacija od buke Manhattna. Iako to nerado priznaje i vječito gunđa, Joel zapravo uživa u novom aljaskanskom životu.

Kao da smo na ploči društvene igre dobili šesticu

Fleischmanovo novo društvo čine bivši astronaut i bogataš Maurice Minnifield; živahna Maggie O’Connell; vlasnik restorana Holling Vincoeur i njegova slatka i naivna djevojka, konobarica Shelly Tambo, zatim bivši zatvorenik, lokalni radio DJ Chris Stevens i Joelova mudra i vrlo tiha recepcionarka Marilyn Whirlwind, ljubazna trgovkinja Ruth-Anne Miller i filmofil Ed Chigliak.

Rijetka je ovo prigoda da se uz Kockicu zabavljamo tako kao da smo na ploči društvene igre dobili šesticu. Previše bi bilo očekivati da ovaj kultni uradak vidimo na glavnom kanalu televizije koja svojim pristupom gledateljima čini sve da kvalitetu svede na tragove, a svako toliko dokazuje da ima problem s vlastitim identitetom. Dokaz tomu je prijenos euro nastupa NK Rijeke kad nitko drugi nije htio, ne bi li podigli vlastitu gledanost bar za koji promil sharea. Jer gledatelji tamo nisu navikli gledati nogomet, a i pitanje je kad će sljedeći put.

Uvijek Prvi – veseli i zdravi bili

Život u Hrvatskoj nije možda toliko zanimljiv kao onaj u Cicelyju, ali kakav god da je lijepo je na jednom mjestu čuti kolaž onoga što se zbiva. To nam nudi Prvi program Hrvatskog radija u emisiji Uvijek Prvi. U dva sata autoputem etera koji prođemo od Pule do Zagreba  dobijemo lokalne sličice u nacionalnom zvučniku.
Ružičnjak Prvog programa prikazuje Hrvatsku u malim crticama iz regionalnih centara. Jedan od glasova kojem se posebno vjeruje jest onaj splitskog kralja etera Vedrana Očašića koji svojim ljudskim pristupom u naše uši donosi malo života na dlanu i kao takav je jedini istinski sljedbenik Jadrana Marinkovića – koji će zauvijek ostati dio radijskog DNK.
Kad vedri Očašić kaže – zdravi i veseli bili – cijepljeni ste od bilo čega lošeg taj dan, a što god čuli u nastavku djelovat će pozitivno ili bar podnošljivije. Glasova koji su sposobni promijeniti kurs dana i izlučiti zavidnu dozu serotonina nema puno. Zato ih treba prepoznati, cijeniti, pratiti i upijati.

Možemo napisati – zdravi i veseli bili – ali na snagu stupa tek kad Vedran glasom blagoslovi.

________________________________________________________________________

Saša Drinić je televizijski i radijski novinar koji kad ne radi sluša, gleda, zapaža, kritizira i hvali. Mixer će dio njegovih zapažanja oteti zaboravu kroz tjednu kolumnu posvećenu medijima.

Pročitajte još...

ABBA Voyage: Legende se vraćaju nakon 39 godina sa novim albumom i koncertom

"ABBA Voyage" otvorit će 27. svibnja ABBA Arenu, najmoderniju arenu kapaciteta 3000 posjetitelja u Londonu. Predbilježbe za ulaznice otvorene su od 2. rujna na abbavoyage.com, a ulaznice će se pustiti u prodaju 7. rujna!

INTERVJU: Josip Radić: Imamo ekskluzivu iz Abbey Road Studiosa

Josip Radić je zaposlena figura toliko da mu Neno Belan obrađuje pjesme, da svira s Pavelom, da ne zna što bi s Valentinom Boškovićem, najbolje čuvanom tajnom otočkog space trip rocka i da će kao Kensington Lima pokušati braniti boje Beatlesa cijele karijere

U raskoši zelenila i biljnih vrsta: Upoznajte 3 najljepša hrvatska arboretuma!

Ako želite provesti sunčane rujanske vikende u prirodi, posjet jednom od hrvatskih arboretuma je savršena ideja. Uživajte u šetnji među zelenilom, prirodnom i upoznajte razne hrvatske, ali i strane vrste biljaka

Tko je hrabra Clarissa Ward – dopisnica CNN-a iz Kabula o kojoj priča cijeli svijet?

Neustrašiva reporteka ne samo da je jedna od rijetkih žena koje imaju hrabrosti izaći na ulice Kabula, nego i od tamo svaki dan izvještava za CNN pred očima talibana, što je riskantno čak i njezinim muškim kolegama. U Londonu je nestrpljivo čekaju suprug i dva sina, od koji mlađi ima tek godinu dana

Povezano

Pogled kroz ekran: Večer kada je oporbu ujedinio izbor ravnatelja HRT-a

HRT-ovu osobnost bojit će neki novi ljudi, za sada je neizvjesno hoće li to biti Šveb. Oporbeni potezi ovakvog tipa dobrodošli su za jačanje demokracije, ali ostaje pitanje – je li izbor ravnatelja javnog servisa dovoljno jaka tema za bildanje oporbenog tonusa – i koliko će dugo ostati usamljena?

Pogled kroz ekran: Skromna braća Sinković i brzomisleća Daniela Trbović

Prije tjedan dana ugostila ih je Daniela Trbović u svom prisavskom dnevnom boravku. Sinkovići su poznati po mijenjanju disciplina, a u ovoj studijskoj nisu dopustili domaćici da ih prevesla

Pogled kroz ekran: Tjedan teških životnih priča

Osobno ne želim znati ime osobe koja je učinila takvo što jer svaki put kad ga netko izgovori, ja svoje misli usmjerim k njemu ne bih li mu rekao sve što mi je tada na umu, a imam osjećaj da on podsvjesno skakuće od sreće jer je došao u središte pozornosti

Pogled kroz ekran: Tjedan ponosa, zalogaja i akupunkture

Skala Richtera propucava i na Iblerovom trgu. A kadrovi i tonovi koji stižu u naše domove su, u najmanju ruku smiješni i nevjerojatni

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime