CARBONARA NA TOSKANSKI
Sastojci:
- 30 dag špageta
- 2 jaja
- 20 dag guacamolea (dimljena svinjska oglavina)
- 1 kavena šalica naribanog sira pecofrino
- 3 režnja češnjaka
- Sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
U posoljenoj vodi skuhajte špagete. U međuvremenu narežite guacamole na 1 cm debele kriške pa ih na srednje jakoj vatri popržite u tavici dok se ne zarumeni, a bijeli dio ne ocakli. Izvadite iz tave i pustite da se ohladi pa narežite na sitne kockice a na masnoći koju je guacamole pustio u tavi na veoma laganoj vatri ovlaš zažutite narezani češnjak. U tavu koju ste skinuli s vatre potom dodajte guacamole i ostavite ga sa strane.
Dva jaja u koja ste dodali malo soli i naribani sir pecorino, dobro zamutite/stucite pjenjačom pa dodajte u još vruće i ocijeđene špagete u većoj zdjeli za serviranje. Dobro miješajte sve dok se jaja i sir ravnomjerno ne vežu uz špagete pa ih poslužite u tanjure. Preko svega na kraju dodajte kockice poprženog guacamolea s češnjakom, a po volji perko svega dodajte još malo maslinova ulja i svježe mljevenog papra.
UGRIZAK S KOZICAMA I MLADIM SIROM
Sastojci:
- 80 dag mladog (svježeg) sira
- 10 koso rezanih kriški bageta (francuza)
- 3 režnja češnjaka
- 20 očišćenih repića kozica
- 1 mali krastavac (20 tanko rezanih kriški)
- 1 srednje velika svježa rajčica (10 tanko rezanih kriški prerezanih na pola)
- 10 ukiseljenih kapara
- 10 zelenih maslina (narezanih na tanke prutiće)
- 1 jušna žlica maslinova ulja
- prstohvat-dva čilija u prahu
- morska sol
Priprema:
Kozice malo popecite na suhoj vreloj tavi pa očistite repiće. Mladom siru dodajte malo čilija, usitnjenog češnjaka i maslinova ulja pa dobro promiješajte u namaz kojim ćete premazati koso rezane kriške kruha. Na njih složite najprije kriške krastavca pa rajčicu koju ste malo posolili. Preko njih stavite dva repića kozica. Sa strane dodajte pokoji prutić zelene masline, a na vrh kaparu. Nakapajte s maslinovim uljem, začinite (po volji) s još malo čilija u prahu pa služite.
PUNJEN KOROMAČ S AILLOLI UMAKOM
Sastojci:
- 1 veliki koromač (4 lista)
- 30 dag smrznutog bakalara (ili svježeg mola)
- 1 veća rajčica
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 4 žlice bijelog vina
- 1 žlica ukiseljenih kapara
Za Ailloli umak:
- 3 režnja češnjaka (zdrobljena ili usitnjena)
- žumanjci od 3 jaja
- 0,3 dcl maslinova ulja
- sok ½ manjeg limuna
- malo soli
Priprema:
Ailloli umak napravite pomiješavši štapnim mikserom žumanjke, usitnjeni češnjak i malo soli te limunov sok i maslinovo ulje. Ako koristite smrznuti bakalar odmrznite ga, ocijedite i dobro posušite pa narežite na kockice i pirjajte na malo ulja. Čim je počeo tamniti dolijte 4 žlice vina, posolite i poparite pa nastavite pirjati dok bakalar nije gotov. Usititnite ga vilicom i dodajte smjesi od sitno sjeckanih tvrdo kuhanih jaja, rajčica narezanih na što manje kockice, nasjeckanih kiselih kapara, soli i papra. Smjesom napunite listove koromača koje ste prethodno blanširali (uronili na par sekundi u kipuću vodu) ili malo omekšali u mikrovalnoj pećnici (minuta na grill programu) ili air fryeru. Po volji punjene listove možete i malo popeći na grill tavi, u air fryeru ili ih pak odmah preliti Ailloli umakom.
UGRIZAK S POLPETAMA OD TIKVICA I PILETINOM
Sastojci:
2 srednje tikvice
2 jaja
1 žlica najseckanog peršinovog lista
3-4 žlice brašna
1-2 dcl biljnog ulja za prženje
1-2 sitno sjeckana slana inčuna
sol i papar
2-3 žlice maslinova ulja
1 pileća prsa
6-7 ploški ukiseljenih tikvica
4-5 kriški tosta
Priprema:
Šest-sedam ploški tanko rezanih tikvica (koristite peeler kojim gulite povrće) ukiselite preko noći u kvasini (držite ih u hladnjaku), pa ih sutradan malo nauljite i posolite. Preostale tikvice narežite na kockice, posolite i ovlaš popecite na suhoj tavi pa usitnite uz pomoć štapnog miksera. Dodajte sve začine, jaja i malo brašna pa umijesite polpete, pospite ih dobro brašnom pa popecite u vrelom ulju i ocijedite na papirnatom ubrusu.
Pileća prsa u međuvremenu narežite na manje ploške, posolite, popaprite i popecite na grill tavi zajedno sa očišćenom paprikom pa sve sastojke izrežite četvrtastim ili kružnim modelom (ili nožem) na istu veličinu. Na ražnjići potom slažite tapas nabadajući redom: polpetu od tikvica, popečeni tost, opet polpetu, pečenu papriku (kojoj ste ogulili kožu), ukiseljenu tikvicu i na vrhu piletinu. Sve malo posolite i nakapajte uljem pa služite uz radič ili rukolu.