Utorak, 22 listopada, 2024

Kritika serije: ARNOLD: Skica za portret relativno inspirativne zvijezde 80.-ih

Doživljaj će biti podijeljen ovisno o vašim simpatijama i naklonosti prema njemu. Ono što se ne može poreći jest zanimljiva medijska i showbiz karijera na spomenutim tri točke - sportskoj, glumačkoj i političkoj

U paketu otkupa Arnolda Schwarzeneggera za svoje streaming potrebe, Netflix ekipa je dogovorila i prava na kraći dokumentarni serijal kojim će rekapitulirati Arnoldov život. Faktografski ima se tu nešto pokazati, nekoliko potencijalno inspirativnih dramskih točaka koje bi mogle biti nit vodilja prosječnom Johnu Doe-u u potrazi za ostvarenjem “američkih snova” – onih po kojima svatko dočekuje svojih Warholovskih 5 do 15 minuta slave. Izvedbeno, druga je stvar, ipak treba paziti da se partnerov PR trenutak izvede bez diranja u dijelove života koji nisu bili najprestižniji.



Kreatori su se fokusirali na tri osnovne točke Arnoldovog života kroz 3 epizode: 1. Karijera u bodybuildingu, 2. Karijera u glumi, 3. Karijera u američkoj politici.

Zanimljiva i bogata profesionalna karijera

Od krhkog dječaka iz austrijskog sela Thala i jednog od potencijalno brzo zaboravljenih prospekata, preko svjetskog bodybuilding prvaka, glumačke akcijske zvijezde, političara i člana Kennedyjeve obitelji, do osobe koja u stolici na način klasičnog TV dokumentarca rekapitulira svoj život. Arnold povremeno iznosi korisne i vrlo upotrebljive sintagme poput one kako nije potrebno puno razmišljati, nego se jednostavno treba baciti u vrtlog i iz njega isplivati kako bi ostvarili svoje ciljeve i životne planove. Nemojte razmišljati, jednostavno to učinite. Sve to ste već čuli stotine puta iz citata knjiga, motivacijskih mudrosti, naljepnica na staklenim bocama i opet, repetitio est mater studiorum furke iz Arnoldovih usta.

Dokumentarac se fokusira na klasičnu retrospektivu njegovog života koristeći bogatu arhivu fotografija i videozapisa koji ilustriraju sve dijelove i segmente filmova, izjave relevantnih sudionika i pratnju njegovog ekskluzivnog intervjua. Za razliku od nedavnog portreta posljednjih 5 godina akcije velike MMA zvijezde Conora McGregora, ovaj dokumentarac se usredotočuje na klasičnu retrospektivu Arnoldovog života.

Doživljaj će biti podijeljen ovisno o vašim simpatijama i naklonosti prema njemu. Ono što se ne može poreći jest zanimljiva medijska i showbiz karijera na spomenutim tri točke – sportskoj, glumačkoj i političkoj, te jedan od rijetkih primjera u svijetu slavnih osoba koji je uspješno plivao kroz sve to vrijeme. No, primjetno je da se namjerno preskaču neki osjetljivi dijelovi njegove karijere i privatnosti koji su jednako definirali njegov politički put, posebice vezano uz prevare supruge i optužbe koje, da su se dogodile danas, bi vjerojatno izazvale oštre reakcije javnosti.

Jedna od najpoznatijih osoba

Reakcije će varirati od “ah, svi smo mi ljudi od krvi i mesa” do “uzalud je zvijezda kad je karakter pokvaren”, no relativno pregledan i lako gledljiv TV dokumentarac visokog budžeta pruža zgodan pregled i osvrt na jednu od poznatijih showbiz karijera posljednjih pola stoljeća.

U nedostatku veće umjetnosti, zadržavanje na pukoj faktografiji može biti jednako inspirativno.

7/10

Naslovna fotografija: YouTube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime