U posljednje vrijeme, čini se više nego ikad, pazimo na svoje zdravlje, a time i na prehranu. Izvrsno i zdravo jelo upravo je juha od kostiju. Prije svega je odlična za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te smanjenju upala i sprečavanju infekcija.
Koštana juha doprinosi i glađoj koži, pomaže probavi, učinit će vašu kosu sjajnijom i olakšati bolove u mišićima. Ovakva juha može se i zamrznuti, a kasnije od nje možete napraviti i puno drugih hranjivih obroka…
Evo kako je skuhati i s čime je poslužiti…
Kako napraviti juhu od kostiju?
- Kosti potrebne za juhu možete uštedjeti od svega ostalog što kuhate ili ih kupiti u lokalnim mesnica- tražite ciljano baš kosti za juhu.
- Veliki lonac napunite gotovo do vrha kostima i prelijte hladnom vodom. Voda bi trebala prekriti kosti za 2-3 centimetra.
- Pustite da juha zavrije na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se sve kuha sat ili dva.
- Povremeno uklanjajte masnoće i nečistoće.
- Dodajte nasjeckano povrće poput mrkve, rajčice, luka i začine poput peršina.
- Nastavite pirjati 12-18 sati vodeći računa da su kosti potopljene.
- Procijedite juhu cjedilom s finom mrežicom.
- Posolite i pustite da se juha ohladi.
- Prebacite u spremnike za čuvanje i stavite u hladnjak preko noći.
- Uklonite svu masnoću koja se skrutila na vrhu.
- Juhu čuvajte do pet dana u hladnjaku ili do šest mjeseci u zamrzivaču.
Savjeti za pripremu juhe
- Često obrađujte juhu, čime se uklanjaju nečistoće i masnoća, pa će juha biti bistra i čista.
- Ne štedite na vremenu kuhanja – kuhajte juhu punih 12-18 sati za najbolje rezultate.
1/ Rezanci s juhom od kostiju
Sastojci:
- 500g juhe od kostiju
- 200g suhih rižinih rezanaca
- 250 g miješanih azijskih gljiva, poput shiitake, kamenica ili enokija
- 1 žlica ribljeg umaka
- 1 žlica organskog ghee-a hranjenog travom
- ružičasta himalajska sol
- listovi špinata
Priprema: Prokuhajte juhu od kostiju. Dodajte sušene rezance od riže, riblji umak, organski ghee i gljive, pa dinstajte deset minuta. Dodajte prstohvat ružičaste himalajske soli, čili pahuljice i listove špinata za posluživanje.
2/ Kimchi, juha od gljiva i tjestenina
Ova kimchi juha izvrsno je “go to” jelo za zagrijavanje u hladnim, zimskim večerima i puna je odvažnih azijskih okusa. Sadrži ne samo koštanu juhu koja je izvrsna za jačanje imuniteta, nego i dodatak kimchi koji također čini ovo jelo izvrsnim za rad crijeva.
Sastojci:
- različite vrste gljiva
- 1 mladi luk
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 palca đumbira
- 2-3 žlice kimchija
- 400 ml temeljca od piletine / povrća
- umak od soje po ukusu
- šaka miješanog zelenog povrća
- 1 gustin
- 180 g rezanaca
- žlica korijandera
Priprema: Narežite luk i dinstajte ga u tavi s malo ulja dok ne počne omekšavati. Dodajte protisnuti češnjak i naribani đumbir i nastavite dinstati na laganoj vatri. Dodajte gljive, pazeći da su izrezane na komade slične veličine, tako da se kuhaju sličnom brzinom.
Nakon što su počeli omekšavati, dodajte gustin i pustite da lagano kuha. Dodajte rezance i okus za začin. Po potrebi dodajte malo soje. Za kraj dodajte isjeckana zeleno povrće i kimchi posljednju minutu ili dvije, a nakon vatre dodajte sok limete i nasjeckani korijander. Odradite posljednji test začina i poslužite u dubokim zdjelama.
3/ Zimska juha
Sastojci:
- 1 žlica ulja (ili kokosovo ulje za vegansku opciju)
- ½ veliki poriluk, narezan na kriške
- 2-3 žlice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
- 2 žličice kima u prahu
- 2 srednja pastrnjaka, nasjeckana na sitne komade
- 1 velika ili 2 male cikle, nasjeckane na male komade
- 1 veliki batat, nasjeckan na male komadiće
- 750 ml-1 litra koštane juhe
- 3 male grančice ružmarina
- ½ šalica crvene leće
- ½ žličice morske soli (ako koristite domaću juhu od kostiju, inače prilagodite okusu na kraju)
- crni papar
Priprema: Na velikoj tavi pirjajte poriluk na ulju dok ne omekša. Dodajte nasjeckani đumbir i kim i opet pirjajte. Prvo dodajte pastrnjak i kuhajte nekoliko minuta, a zatim dodajte ciklu i batat. Dodajte 750 ml juhe od kostiju ili povrća, te ružmarin, leću i morsku sol ako koristite. Prokuhajte, poklopite i lagano kuhajte oko 20 minuta dok povrće potpuno ne omekša. Pažljivo uklonite grančice ružmarina i bacite.
Upotrijebite štapni mikser da juhu izgnječite po želji, po potrebi dodajte još vruće vode, juhe ili temeljca. Okusite i prilagodite začine miješajući mljeveni crni papar i zalijevajući zdjelice. Završite s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, iscijeđenim limunovim sokom i mljevenim crnim paprom za posluživanje.
4/ Vijetnamski pileći Pho
Ovaj vijetnamski pho pun je aromatičnih okusa, poput cimeta, korijandera, đumbira i limunske trave, a preliven je gomilom svježeg bilja. Slobodno se igrajte sa začinima kako biste pronašli savršenu ravnotežu po vašoj mjeri.
Sastojci:
- 1,5 litre svježeg pilećeg temeljca
- 15g suhih vrganja
- komad svježeg đumbira od 2,5 cm, debelo narezan
- 3 češnja češnjaka
- 1 anis
- ¼ žličice zrna crnog papra
- ¼ žličice kineskog fi ve-začina u prahu
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 1 štapić cimeta
- 2 stabljike limunske trave
- 3 mladi luk, bijeli i zeleni dio odvojeni
- 750g pilećih prsa bez kože (u kosti)
- 200g mrkve, julien
- 200g riže
- 2 žlice ribljeg umaka
- sok od 1 limete
- morska sol i svježe mljeveni bijeli papar
- 200g zrna graha
- velika šaka metvice, korijandera i tajlandskog bosiljka
Priprema: Ulijte temeljac u srednje velik lonac, stavite na jaku vatru i dodajte suhe vrganje, đumbir, češnjak, začine, limunsku travu i bijeli mladi luk. Dodajte pileća prsa, lagano kuhajte 25 minuta ili dok piletina ne omekša.
U međuvremenu stavite kuhari rižu, 10-ak minuta, da omekša. Sitno nasjeckajte zeleni mladi luk za ukras. Ulijte juhu kroz cjedilo u vrč, izvadite piletinu iz cjedila i odložite za kasnije; odbaciti ostatak sadržaja. Vratite aromatiziranu juhu u tavu i stavite na srednje jaku vatru. Vratite do vrenja i pustite da kuha 5 minuta da se okusi sjedine. Umiješajte umak od ribe i sok limete. Po potrebi začinite juhu s prstohvatom morske soli i malom prstohvatom bijelog papra.
Piletinu nasjeckajte odbacujući kosti, a zatim dodajte u juhu da se ugrije 2 minute. Ocijedite rezance i mrkvu i poslužite s piletinom, prelivenom juhom imladim lukom, zrnom graha, začinskim biljem, čilijem i klinovima vapna.
Savjet kuhara: Procijeđenu juhu ostavite da se ohladi na kraju faze 4, a zatim zamrznite u odgovarajućoj posudi. Piletinu nasjeckajte i zamrznite odvojeno. Oboje odmrznite na sobnoj temperaturi, a zatim juhu temeljito zagrijte u tavi na srednje jakoj vatri.
5/ Vruća i kisela juha
Sastojci:
- 1,5 kg pilećih kostiju (trup je bolji)
- 50g korijandera
- 50g bosiljka
- 2 zelena čilija
- 100g đumbira
- 2 limunske trave
- 2 lista lipe
- 2 litre vode, hladne
- 1 svežanj mladog luka
- 150ml ponzu
- 100 ml ribljeg umaka
- Tjestenina
Priprema: Stavite pileće kosti u veliki lonac i dodajte hladnu vodu. Ogulite i nasjeckajte đumbir na sitne komade, te dodajte čili i limunsku travu. Dodajte ponzu i riblji umak u lonac. Pustite da juha zavrije i dinstajte sat vremena.
Narežite mladi luk, korijander i lipo limete. Dodajte rezance u lonac s vodom, prokuhajte i pirjajte dok ne kuha. Nakon što se juha skuha, procijedite je kroz sitno sito i dodajte skuhane rezance, sitno narezani mladi luk, korijander i listove limete.
6/ Miso juha s rezancima
Sastojci:
- 10g morskih algi, kao što su dulse ili arame
- 330g heljdinih rezanaca
- 1 žlica kokosovog ulja
- Komad đumbira od 3 cm, sitno nasjeckan ili nariban
- 1 svježi crveni čili, uklonjenih sjemenki i sitno sjeckan (ili po ukusu)
- 1 svežanj mladog luka, narezanog
- 200g šitake gljiva
- 1,2 litre koštane juhe
- 4 jaja, na sobnoj temperaturi
- 400g kupusa, isjeckano
Za miso miješanje:
- 2 žlice miso paste
- 1 žlica vruće vode
- Sok od ½ limuna
Za serviranje:
- preprženo sezamovo ulje, za podlijevanje
- 1 žlica sjemena crnog sezama
- ½ limun, izrezan na klinove
- morska sol
Priprema: Namočite morske alge (ako ih koristite) u vodi prema uputama za pakiranje, a zatim ih ocijedite, isperite u slatkoj vodi i grubo nasjeckajte prije odlaganja. Napunite lonac s kipućom vodom i kuhajte rezance u skladu s uputama za pakiranje do al dente (oko pet minuta umjesto uobičajenih šest do osam), a zatim ocijedite, isperite hladnom vodom da zaustavite kuhanje i ostavite sa strane.
U međuvremenu otopite ulje u drugoj, većoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte đumbir, češnjak, čili i bijele dijelove mladog luka i pržite dvije minute uz povremeno miješanje.
Dodajte gljive i kuhajte tri do četiri minute uz povremeno miješanje, a zatim dodajte temeljac i pustite da zavrije. Smanjite na srednje lagano kuhanje da se kuha dvije minute, a zatim dodajte kuhane rezance natrag u lonac da se zagriju jednu minutu prije nego što maknete s vatre.
Dok se gljive krčkaju, napunite drugi lonac kipućom vodom i spustite jaja da kuhaju, na umjerenoj vatri šest i pol minuta (za tek tekući žumanjak), a zatim kuhana jaja ohladite pod hladnom vodom, ogulite i prepolovite. Maknite posudu za juhu s vatre, ubacite nasjeckani kupus i namočene alge, a zatim u maloj zdjeli pomiješajte ‘miso umiješajte’ i promiješajte kroz juhu.
Servirajte juhu uz polovice jaja i prelijte preostalim nasjeckanim mladim lukom i kapljicom preprženog sezamovog ulja. Polovine jaja pospite morskom soli i crnim sjemenkama sezama i po želji poslužite s klinom limuna.