Subota, 12 listopada, 2024

Eliksir zdravlja: 7 provjerenih recepata za najukusnije juhe od kostiju

Odlična je za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te za smanjenje upala i sprječavanje infekcija. Koštana juha doprinosi i glađoj koži, i sjajnijoj kosi a ujedno olakšava bolove u mišićima. Možete ju i zamrznuti, a kasnije od nje napraviti i puno drugih hranjivih obroka...

U posljednje vrijeme, čini se više nego ikad, pazimo na svoje zdravlje, a time i na prehranu. Izvrsno i zdravo jelo upravo je juha od kostiju. Prije svega je odlična za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te smanjenju upala i sprečavanju infekcija.



Koštana juha doprinosi i glađoj koži, pomaže probavi, učinit će vašu kosu sjajnijom i olakšati bolove u mišićima. Ovakva juha može se i zamrznuti, a kasnije od nje možete napraviti i puno drugih hranjivih obroka…

Evo kako je skuhati i s čime je poslužiti…

Kako napraviti juhu od kostiju?

  • Kosti potrebne za juhu možete uštedjeti od svega ostalog što kuhate ili ih kupiti u lokalnim mesnica- tražite ciljano baš kosti za juhu.
  • Veliki lonac napunite gotovo do vrha kostima i prelijte hladnom vodom. Voda bi trebala prekriti kosti za 2-3 centimetra.
  • Pustite da juha zavrije na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se sve kuha sat ili dva.
  • Povremeno uklanjajte masnoće i nečistoće.
  • Dodajte nasjeckano povrće poput mrkve, rajčice, luka i začine poput peršina.
  • Nastavite pirjati 12-18 sati vodeći računa da su kosti potopljene.
  • Procijedite juhu cjedilom s finom mrežicom.
  • Posolite i pustite da se juha ohladi.
  • Prebacite u spremnike za čuvanje i stavite u hladnjak preko noći.
  • Uklonite svu masnoću koja se skrutila na vrhu.
  • Juhu čuvajte do pet dana u hladnjaku ili do šest mjeseci u zamrzivaču.

Savjeti za pripremu juhe

  • Često obrađujte juhu, čime se uklanjaju nečistoće i masnoća, pa će juha biti bistra i čista.
  • Ne štedite na vremenu kuhanja – kuhajte juhu punih 12-18 sati za najbolje rezultate.

1/ Rezanci s juhom od kostiju

Sastojci:

  • 500g juhe od kostiju
  • 200g suhih rižinih rezanaca
  • 250 g miješanih azijskih gljiva, poput shiitake, kamenica ili enokija
  • 1 žlica ribljeg umaka
  • 1 žlica organskog ghee-a hranjenog travom
  • ružičasta himalajska sol
  • listovi špinata

Priprema: Prokuhajte juhu od kostiju. Dodajte sušene rezance od riže, riblji umak, organski ghee i gljive, pa dinstajte deset minuta. Dodajte prstohvat ružičaste himalajske soli, čili pahuljice i listove špinata za posluživanje.

2/ Kimchi, juha od gljiva i tjestenina

Ova kimchi juha izvrsno je “go to” jelo za zagrijavanje u hladnim, zimskim večerima i puna je odvažnih azijskih okusa. Sadrži ne samo koštanu juhu koja je izvrsna za jačanje imuniteta, nego i dodatak kimchi koji također čini ovo jelo izvrsnim za rad crijeva.

Sastojci:

  • različite vrste gljiva
  • 1 mladi luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 palca đumbira
  • 2-3 žlice kimchija
  • 400 ml temeljca od piletine / povrća
  • umak od soje po ukusu
  • šaka miješanog zelenog povrća
  • 1 gustin
  • 180 g rezanaca
  • žlica korijandera

Priprema: Narežite luk i dinstajte ga u tavi s malo ulja dok ne počne omekšavati. Dodajte protisnuti češnjak i naribani đumbir i nastavite dinstati na laganoj vatri. Dodajte gljive, pazeći da su izrezane na komade slične veličine, tako da se kuhaju sličnom brzinom.

Nakon što su počeli omekšavati, dodajte gustin i pustite da lagano kuha. Dodajte rezance i okus za začin. Po potrebi dodajte malo soje. Za kraj dodajte isjeckana zeleno povrće i kimchi posljednju minutu ili dvije, a nakon vatre dodajte sok limete i nasjeckani korijander. Odradite posljednji test začina i poslužite u dubokim zdjelama.

3/ Zimska juha

Sastojci:

  • 1 žlica ulja (ili kokosovo ulje za vegansku opciju)
  • ½ veliki poriluk, narezan na kriške
  • 2-3 žlice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
  • 2 žličice kima u prahu
  • 2 srednja pastrnjaka, nasjeckana na sitne komade
  • 1 velika ili 2 male cikle, nasjeckane na male komade
  • 1 veliki batat, nasjeckan na male komadiće
  • 750 ml-1 litra koštane juhe
  • 3 male grančice ružmarina
  • ½ šalica crvene leće
  • ½ žličice morske soli (ako koristite domaću juhu od kostiju, inače prilagodite okusu na kraju)
  • crni papar

Priprema: Na velikoj tavi pirjajte poriluk na ulju dok ne omekša. Dodajte nasjeckani đumbir i kim i opet pirjajte. Prvo dodajte pastrnjak i kuhajte nekoliko minuta, a zatim dodajte ciklu i batat. Dodajte 750 ml juhe od kostiju ili povrća, te ružmarin, leću i morsku sol ako koristite. Prokuhajte, poklopite i lagano kuhajte oko 20 minuta dok povrće potpuno ne omekša. Pažljivo uklonite grančice ružmarina i bacite.

Upotrijebite štapni mikser da juhu izgnječite po želji, po potrebi dodajte još vruće vode, juhe ili temeljca. Okusite i prilagodite začine miješajući mljeveni crni papar i zalijevajući zdjelice. Završite s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, iscijeđenim limunovim sokom i mljevenim crnim paprom za posluživanje.

4/ Vijetnamski pileći Pho

Ovaj vijetnamski pho pun je aromatičnih okusa, poput cimeta, korijandera, đumbira i limunske trave, a preliven je gomilom svježeg bilja. Slobodno se igrajte sa začinima kako biste pronašli savršenu ravnotežu po vašoj mjeri.

Sastojci:

  • 1,5 litre svježeg pilećeg temeljca
  • 15g suhih vrganja
  • komad svježeg đumbira od 2,5 cm, debelo narezan
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 anis
  • ¼ žličice zrna crnog papra
  • ¼ žličice kineskog fi ve-začina u prahu
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 štapić cimeta
  • 2 stabljike limunske trave
  • 3 mladi luk, bijeli i zeleni dio odvojeni
  • 750g pilećih prsa bez kože (u kosti)
  • 200g mrkve, julien
  • 200g riže
  • 2 žlice ribljeg umaka
  • sok od 1 limete
  • morska sol i svježe mljeveni bijeli papar
  • 200g zrna graha
  • velika šaka metvice, korijandera i tajlandskog bosiljka

Priprema: Ulijte temeljac u srednje velik lonac, stavite na jaku vatru i dodajte suhe vrganje, đumbir, češnjak, začine, limunsku travu i bijeli mladi luk. Dodajte pileća prsa, lagano kuhajte 25 minuta ili dok piletina ne omekša.

U međuvremenu stavite kuhari rižu, 10-ak minuta, da omekša. Sitno nasjeckajte zeleni mladi luk za ukras. Ulijte juhu kroz cjedilo u vrč, izvadite piletinu iz cjedila i odložite za kasnije; odbaciti ostatak sadržaja. Vratite aromatiziranu juhu u tavu i stavite na srednje jaku vatru. Vratite do vrenja i pustite da kuha 5 minuta da se okusi sjedine. Umiješajte umak od ribe i sok limete. Po potrebi začinite juhu s prstohvatom morske soli i malom prstohvatom bijelog papra.

Piletinu nasjeckajte odbacujući kosti, a zatim dodajte u juhu da se ugrije 2 minute. Ocijedite rezance i mrkvu i poslužite s piletinom, prelivenom juhom imladim lukom, zrnom graha, začinskim biljem, čilijem i klinovima vapna.

Savjet kuhara: Procijeđenu juhu ostavite da se ohladi na kraju faze 4, a zatim zamrznite u odgovarajućoj posudi. Piletinu nasjeckajte i zamrznite odvojeno. Oboje odmrznite na sobnoj temperaturi, a zatim juhu temeljito zagrijte u tavi na srednje jakoj vatri.

5/ Vruća i kisela juha

Sastojci:

  • 1,5 kg pilećih kostiju (trup je bolji)
  • 50g korijandera
  • 50g bosiljka
  • 2 zelena čilija
  • 100g đumbira
  • 2 limunske trave
  • 2 lista lipe
  • 2 litre vode, hladne
  • 1 svežanj mladog luka
  • 150ml ponzu
  • 100 ml ribljeg umaka
  • Tjestenina

Priprema: Stavite pileće kosti u veliki lonac i dodajte hladnu vodu. Ogulite i nasjeckajte đumbir na sitne komade, te dodajte čili i limunsku travu. Dodajte ponzu i riblji umak u lonac. Pustite da juha zavrije i dinstajte sat vremena.
Narežite mladi luk, korijander i lipo limete. Dodajte rezance u lonac s vodom, prokuhajte i pirjajte dok ne kuha. Nakon što se juha skuha, procijedite je kroz sitno sito i dodajte skuhane rezance, sitno narezani mladi luk, korijander i listove limete.

6/ Miso juha s rezancima

Sastojci:

  • 10g morskih algi, kao što su dulse ili arame
  • 330g heljdinih rezanaca
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • Komad đumbira od 3 cm, sitno nasjeckan ili nariban
  • 1 svježi crveni čili, uklonjenih sjemenki i sitno sjeckan (ili po ukusu)
  • 1 svežanj mladog luka, narezanog
  • 200g šitake gljiva
  • 1,2 litre koštane juhe
  • 4 jaja, na sobnoj temperaturi
  • 400g kupusa, isjeckano

Za miso miješanje:

  • 2 žlice miso paste
  • 1 žlica vruće vode
  • Sok od ½ limuna

Za serviranje:

  • preprženo sezamovo ulje, za podlijevanje
  • 1 žlica sjemena crnog sezama
  • ½ limun, izrezan na klinove
  • morska sol

Priprema: Namočite morske alge (ako ih koristite) u vodi prema uputama za pakiranje, a zatim ih ocijedite, isperite u slatkoj vodi i grubo nasjeckajte prije odlaganja. Napunite lonac s kipućom vodom i kuhajte rezance u skladu s uputama za pakiranje do al dente (oko pet minuta umjesto uobičajenih šest do osam), a zatim ocijedite, isperite hladnom vodom da zaustavite kuhanje i ostavite sa strane.
U međuvremenu otopite ulje u drugoj, većoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte đumbir, češnjak, čili i bijele dijelove mladog luka i pržite dvije minute uz povremeno miješanje.

Dodajte gljive i kuhajte tri do četiri minute uz povremeno miješanje, a zatim dodajte temeljac i pustite da zavrije. Smanjite na srednje lagano kuhanje da se kuha dvije minute, a zatim dodajte kuhane rezance natrag u lonac da se zagriju jednu minutu prije nego što maknete s vatre.

Dok se gljive krčkaju, napunite drugi lonac kipućom vodom i spustite jaja da kuhaju, na umjerenoj vatri šest i pol minuta (za tek tekući žumanjak), a zatim kuhana jaja ohladite pod hladnom vodom, ogulite i prepolovite. Maknite posudu za juhu s vatre, ubacite nasjeckani kupus i namočene alge, a zatim u maloj zdjeli pomiješajte ‘miso umiješajte’ i promiješajte kroz juhu.

Servirajte juhu uz polovice jaja i prelijte preostalim nasjeckanim mladim lukom i kapljicom preprženog sezamovog ulja. Polovine jaja pospite morskom soli i crnim sjemenkama sezama i po želji poslužite s klinom limuna.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime