Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Istraživanje: Koronakriza ugrozila mentalno zdravlje 87% glazbenika

Suočeni s krizom u glazbenoj industriji gotovo četvrtina glazbenika razmišlja o promjeni zanimanja, više od 90% iskusilo je strah od neizvjesnosti, a 9 od 10 ispitanih susrelo se sa simptomima anksioznosti

Prema rezultatima nedavno provedenog istraživanja, 9 od 10 britanskih glazbenika susrelo se makar s blažim duševnim ili psihičkim disbalansom, objavila je prošli tjedan britanska udruga ‘Help musicians’.Prevedeno u postotke, simptome anksioznosti i depresije iskusilo je, prema izvještaju osjetilo oko 87% anketiranih glazbenika.

Zabrinjavajući rezultati i za glazbenike i za njihove obitelji

Većina od nešto više od 700 ispitanika potvrdila je kako su se unazad godinu dana, pitajući se ‘što, sada i kako dalje?’, ali i – ‘do kad?’, susreli s raznim oblicima nesigurnosti, kao i s negativnim i zabrinjavajućim mislima. Nekima od njih koronakriza je poljuljala egzistenciju – i to ne samo njihovu već i njihovih obitelji te kolega s kojima rade.
“Ne možemo uljepšati ovo saznanje – suočeni smo s krizom bez presedana”, izjavili su iz udruge ‘Help Musicians’ pri objavi rezultata prošli tjedan.

Rezultati su zaista zabrinjavajući i zastrašujući, no rezultati u drugim državama svijeta vjerojatno bi se barem djelomično, ako ne i znatno razlikovali.

Riješite se crnih misli: 3 načina kako prebroditi ‘što ako’ scenarije

Brexit kao jedan od ključnih čimbenika

Naime, istraživanje je provedeno na području Velike Britanije koja se, uz kombinaciju pandemije, pojave novog soja virusa te posljedica dugotrajnih lockdowna, također susrela i s posljedicama Brexita.

Nove mjere koje su stupile na snagu s Brexitom snažno su udarile i u nevjerici ostavile glazbenu industriju. Podsjetimo, izlaskom Velike Britanije iz EU dolaze i značajne promjene, a neke od njih mogle bi se značajno odraziti na glazbenu industriju.
Najviše su ugrožene turneje budući da će svako putovanje izvan Velike Britanije zahtijevati komplicirani i skupi administrativni proces slanja (i čekanja) zahtjeva za odobravanjem viza. Glazbene turneje izvan UK tako su postale gotovo neizvedive (neki si ih neće moći priuštiti) te su paralelno ugrožena i brojna, uz turneje usko povezana, radna mjesta. Odgovorni, kako glazbenici i britanski mediji tvrde, ne samo da se nisu pobrinuli za adekvatne mjere, nego su ‘lopticu prebacili’ Europskoj Uniji te tako privremeno odbili svaku pomoć pri rješavanju problema. 

Hoće li (i kako) Brexit utjecati na koncertne turneje britanskih glazbenika

Egzistencijalni strah i sve manji optimizam

Nakon Brexita i posljedica koje nosi, egzistencijalni strah kad britanskih glazbenika dodatno se pojačao. Paralelno, optimizam u svjetliju (bližu) budućnost (koji je iznimno bitan u kriznim vremena), sve je manji. 
Naime, 59% ispitanika iznimno brine utjecaj Brexita na glazbenu industriju što je, smatraju, samo dodatno zakompliciralo probleme s kojima se zaposleni u glazbenoj, ponajprije koncertnoj, industriji susreću, a u iznimno velikom postotku, njih čak 96%, zabrinuti su zbog svoje financijske situacije općenito.

Gotovo četvrtina glazbenika razmišlja o promjeni zanimanja

Nadalje, upravo zbog Brexitovog knock-downa, novih 24% glazbenika izjavilo je kako razmišljaju napustiti svoju voljenu profesiju i/ili da već traže nove poslove.
Osim Brexita, a primjenljivo i na cijeli svijet pa tako i Hrvatsku, najznačajniji faktori koji se trebaju uzeti u obzir, uz samu činjenicu da je pandemija na neko vrijeme pauzirala koncertnu djelatnost, su nedostatak sigurnosti u budućnost (što potvrđuje i 91% ispitanika ovog istraživanja) te osjećaji beznačajnosti i izgubljenosti – bez mogućnosti glazbenog izražavanja 66% ispitanika više ne vide svoju svrhu.

Britanski Sony Music glazbenicima ponudio edukaciju za glazbene terapeute

Zajedno u krizi, zajedno u pomoći

Iako u krizi, glazbeni svijet ujedinjuje se i u svoj mogućoj dodatnoj pomoć koja se može osigurati. Diljem svijeta pokrenute su inicijative za pomoć glazbenicima, a u mnoge od njih uključeni su te ih čak i predvode velika imena poput Eltona Johna i Davea Grohla. Održava se i niz dobrotvornih virtualnih koncerata čija se prikupljena sredstava preusmjeravaju u fondove za pomoć glazbenoj industriji, ali i osiguravanje psihološke potpore glazbenicima. Među najnovijima pa i trenutačno najzanimljivijim takvim akcijama istaknuli su se i Kings of Leon sa svojim najnovijim, ujedno i prvim ikad NFT albumom. U dogovoru s Live Nationom sva sredstva prikupljena od NFT prodaje uložit će se u oporavak koncertne industrije.

No, novčana pomoć, tvrde iz udruge “Help Musicians”, nije jedino što glazbenicima treba. Glazbenici koji ne mogu raditi svoj posao, ne trpe samo financijski, nedostaje im način kroz koji se izražavaju, kreativnost kao i sve druge poveznice i ljudski kontakti koji se ostvaruju kroz glazbu uživo.

Nada u uspješan oporavak

Svi zajedno, zaposleni u glazbenoj industriji, publika te udruga “Help Musicians” koje je provela istraživanje i svratila pažnju na veliki aktualni problem, nadaju se kako će se, čim pandemijska situacija to dopusti, glazbena industrija ipak naći način za relativno brz i uspješan oporavak.

Ako i Vi (bili glazbenik ili ne) ili netko koga znate osjećate posljedice koronakrize ili ste pak tjeskobni nedavnih potresa ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć putem besplatnih telefonskih linija, a tu je i nekoliko tehnika disanja uz koje se možete osjećati bolje, a mogu pomoći i pri smanjenju anksioznosti:

8 vježbi disanja koje biste trebali isprobati kad se osjećate tjeskobno

Naslovna fotografija: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime