Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Riješite se crnih misli: 3 načina kako prebroditi ‘što ako’ scenarije

Povremena anksioznost je, kako tvrde stručnjaci, potpuno normalna. Umjesto da je pospremite pod tepih, prigrlite je. Vježbajte mindfulness tehnike i strategije prihvaćanja, a za trenutačnim rješenjem posegnite za - metodom tapkanja

Jeste li i vi jedni od onih koji često zapadnu u klasičnu zamku što ako pitanja, koja se u psihologiji karakteriziraju kao stanje anksioznosti?Brinete li oko svega i svačega, zamišljate li da će se sve pretvoriti u katastrofu, iako vam ništa ne garantira ni da će se uopće dogoditi. Užasno je lako biti bojažljiv i anksiozan u ova čudna vremena, a svi oni savjeti budi jak, možeš ti to, bit će dobro i proći će – rasplinu se u sekundi kad te dohvati najcrnji scenarij ‘što ako’.

I onda? Čak i kad nema virusa, pada ekonomije i gubitka na milijune radnih mjesta, nervoze, razdvojenosti, kućnog pritvora i prestanka života koji smo poznavali kao takvog – ljudi brinu.  

Klinički psiholog L. Kevin Chapman sa Sveučilišta Louisville bavi se upravo takvim stanjima i pomaže ljudima da preobrate ta užasna ‘što ako’ stanja. On nudi tri načina kako da dođemo k sebi:

1. Zapišite svoje misli

Ako ih zapišemo crno na bijelo, to će nam pomoći da dobijemo osjećaj kontrole, umjesto da budemo pasivna žrtva. Isto tako shvatit ćemo kakva nam vrsta ‘što ako’ misli najčešće prolazi kroz glavu.

2. Krenite u akciju

Kad vam se misli kovitlaju u glavi, osjećate se bespomoćno. Pomaže produktivna akcija, a to je svaka radnja koja ide prema rješavanju problema. Što bi značilo – ako plaćate najam stana 500 eura, a smanjili su vam plaću, pregovarajte s gazdom ili probajte naći dodatni posao – sve samo da se pokrenete i da više ne kukate.

3. Naučite tolerirati anksioznost

Povremena anksioznost je, kako tvrde stručnjaci, potpuno normalna. Umjesto da je pospremite pod tepih, prigrlite je. Vježbajte mindfulness tehnike i strategije prihvaćanja. Isto tako, dobre su i tehnike relaksacije, kao što su disanje iz dijafragme i opuštanje mišića. Stručnjaci često preporučuju i metodu tapkanja.

Metoda tapkanja
Kad krene ludilo, skupite šaku i počnite se tapkati po prsnoj žlijezdi imena timus. Naći ćete je tako da stavite dva sastavljena prsta na jamicu na prednjem donjem dijelu vrata, neposredno iznad prsne kosti. Ona se tako aktivira, a vi se smirujete. Radite to u trajanju od približno 20-30 sekundi i pri tome duboko dišite. Usput možete govoriti i neke pozitivne riječi poput – proći će, dobro je ili – hvala – koja je jako moćna riječ.

A prsna žlijezda ili timus inače je i tzv. točka sreće u tijelu. Ova žlijezda pomaže u neutraliziranju negativne energije, jačanju imunološkog sustava i cjelokupnog zdravlja. Blago lupkanje, dodirivanje ili lagana masaža ove točke učinkovita je metoda koja pomaže pri podizanju energetske vibracije na višu razinu. Možda vam zvuči kao mambo jambo, ali ova žlijezda održava energiju našeg tijela. Zato kada vam se drugi puta u tijelu i energetskom sustavu dogodi disbalans, probajte stimulirati timus koji je spoj između mozga i tijela. Jer za vrijeme stresa žlijezda se smanjuje, što dovodi do smanjivanja životne energije. Trebali biste osjetiti trnce i osjećaj sreće – potrebno je samo malo vježbe.

Sve je to dio EFT metode. Tehnika tapkanja ili tehnika emocionalne slobode (Emotional Freedom Technique) kreće, naime, od toga da je poremećaj protoka energije u organizmu uzrok svih naših problema. Zapravo je vrlo jednostavno i treba 15-tak minuta dnevno da se izvježbate.

Evo stoga jedan vrlo koristan link na tutorial Danijele Medaković, koja je certificirani life coach, EFT praktičarka i NLP Master i koja lijepo objašnjava kako si pomoći:

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime