Srijeda, 17 srpnja, 2024

Dogodilo se na današnji dan: Koncert Beatlesa na krovu

Nenajavljen i i neočekivani četrdesetominutni koncert na krovu tadašnjeg sjedišta njihovog Applea u londonskom Sawile Rowu bio je posljednja zajednička svirka banda

Na današnji dan 30. siječnja 1969. Beatles su – pojačani orguljašem Billyjem Prestonom – održali svoj legendarni ‘koncert na krovu‘. Nenajavljen i i neočekivani četrdesetominutni nastup na krovu tadašnjeg sjedišta njihovog Applea u londonskom Sawile Rowu bio je posljednja zajednička svirka banda. Koncertne uzvedbe ‘Get Back’, ‘Don’t Let Me Down’, ‘I’ve Got A Feeling’, ‘The One After 909’ i ‘Dig A Pony’ ostale su zapisane i tonski i filmskom kamerom te desetljećima već jedno od općih mjesta popularne kulture.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Beatles (@thebeatles) 

Nastup Beatlesa u vrijeme pauze za ručak doslovno je prekinuo sav promet, izazvao golemu gužvu na ulicama ali i grozdove fanova koji su u trenu ispunili prozore, krovove i balkone obližnjih zgrada.

‘Koncert na krovu’ je – rekoh – postao jedan od nezaobilaznih često kasnije ‘posvajanih’ događaja u povijesti popularne kulture (jednako kao i pješački prijelaz na ovitku albuma ‘Abbey Roada’) zapamćen i po obraćanju okupljenom mnoštvu uvijek sarkastičnog i duhovitog Johna Lennona nakon završetka svirke: ‘Volio bih reći – hvala vam u ime grupe i nadam se da smo prošli na audiciji’.

Naslovna fotografija: Screenshot Youtube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime