Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Dogodilo se na današnji dan: Orbisonova ‘Pretty Woman’ osvojila rang liste

'Oh Pretty Woman' Orbisonu je donijela posthumni Grammy u kategoriji najbolje muške izvedbe zahvaljujući koncertnoj snimci s 'A Black And White Night'

Na današnji dan, 26. rujna 1964., singl “Oh Pretty Woman” (poznat i kao “Pretty Woman”) Roya Orbisona dospio je na vrh američke rang liste. Orbisonova karijera započela je još 1956. godine na etiketi Sun Records, za koju je snimio razmjerno uspješni singl “Ooby Dooby”. Kasniji singlovi bili su manje uspješni, pa je Orbison krajem pedesetih bio poznatiji kao autor, posebice nakon što su njegovu pjesmu “Claudette” snimili Everly Brothers. Nakon kratkog vremena provedenog na etiketi RCA, 1959. godine prelazi na Monument i 1962. objavljuje najprije hit singl “Only The Lonely”, a potom i album “Lonely And Blue”.Osebujan dramatski vokal – gotovo operetni bariton, no često s falsettom na samom rubu pucanja, skladbe koje su često imale iznimne riffove, poput golemog hita “Pretty Woman”, te romantične balade s gudačima – postali su Orbisonov zaštitni znak. Između 1960. i 1965. Orbison je snimio čak petnaest Top 40 hitova poput “Running Scared”, “In Dreams”, “It’s Over”, “Crying”… Nakon što je napustio Monument 1965. godine i prešao na etiketu MGM, sve rjeđe dospijeva na rang liste, očito gubeći korak s novim glazbenim trendovima i promijenjenim ukusom publike. Zadesila ga je i osobna tragedija jer 1966. godine u prometnoj nesreći pogiba njegova supruga Claudette, a dvije godine kasnije, u požaru u kojem je izgorjela njegova kuća dok je bio na turneji, smrtno su stradala i dva starija sina.

Uspješan povratak na scenu

Orbison se povukao sa scene, tek povremeno nastupajući, a 1980. godine snima povratnički singl “That Loving You Feeling Again” u duetu s Emmylou Harris. Zahvaljujući uspjehu filma Davida Lyncha “Blue Velvet”, u kojem se našla i njegova pjesma “In Dreams”, ali i nizu drugih filmova koji su kao ime ili motiv imali neku od njegovih skladbi poput “Pretty Woman”, “Running Scared” ili “Only The Lonely”, uspješno se vratio na scenu. U produkciji T-Bone Burnetta ponovno je 1987. godine snimio i objavio album sa starim hitovima “In Dreams: The Greatest Hits”.

Godinu kasnije, pak, s Bobom Dylanom, Tomom Pettyjem, Georgeom Harrisonom i Jeffom Lynnom našao se na projektu Traveling Wilburys. Neposredno nakon što je završio povratnički album “Mystery Girl”, preminuo je 7. prosinca 1988. godine od posljedica srčanog udara. Studijski album i kasniji koncertni all-stars tribute-album “A Black And White Night” objavljeni su posthumno.

Grammy nagrada

“A Black And White Night” bio je audio i video zapis snimka nastupa Orbisona i prijatelja 1987. u losanđeleskom klubu Coconut Grove. Bruce Springsteen, Elvis Costello, Bonnie Raitt, k.d. lang, Jackson Browne, Tom Waits i J. D. Souther, okupljeni na all-stars projektu, iskazali su poštovanje Orbisonu zajedničkim izvedbama njegovih standarda. ”

“Oh Pretty Woman” Orbisonu je donijela posthumni Grammy u kategoriji najbolje muške izvedbe zahvaljujući koncertnoj snimci s “A Black And White Night”, a potom je ušla i u Grammyjev Hall Of Fame, pridruživši se skladbama koje su, veli obrazloženje, “oblikovale rock and roll”. Uzgred rečeno, “Pretty Woman” je dobila prepjev u osamdesetima i na našim prostorima, gdje su je kao “Lepe žene” snimili D’Bojs.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime