Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Dogodilo se na današnji dan: Springsteen premijerno izveo ‘The River’

Snimka se desetljećima kasnije našla na albumu 'Legendary No Nukes Concert'. Donijela je snimke Bossa i E-Street Banda u najboljem izdanju

Na današnji dan, 21. rujna 1979. godine, na koncertu u newyorškom Madison Square Gardenu, Bruce Springsteen je premijerno izveo “The River”. Snimka se desetljećima kasnije našla na albumu “Legendary No Nukes Concert”. Donijela je snimke Bossa i E-Street Banda u najboljem izdanju!Snimanje albuma “River” je završeno neposredno prije newyorškog koncerta. Potom, upravo sudjelovanjem u projektu “No Nukes” u kojem su bili mnogi “mekši” rockeri poput Doobie Brothers, Jamesa Taylora, Jacksona Browna, Bonnie Raitt ili Grahama Nasha, Springsteen je zakoračio u polje političkog aktivizma. Neposredni povod koncerata koji su trebali prikupiti sredstva za udrugu Musicians United for Safe Energy (MUSE) bila je katastrofa u nuklearki Three Mile Island, koja je nadahnula i samog Springsteena za skladbu “Roulette” nastalu tijekom sessiona za “The River”, no objavljenu gotovo deset godina kasnije na B strani singla.

Ipak, umjesto paroliranja i prikupljanja poena kao jedan od aktivističkih “glazbenika savjesti”, Boss i družina su u Madison Square Gardenu odsvirali fantastičan koncert. Točnije, dva furiozna nastupa koji su se poklopili s Bruceovim tridesetim rođendanom. Tko god je u kasnijim desetljećima bio na nekom od Springsteenovih trosatnih ili četverosatnih koncerata, samo se može nasmijati na Bruceove tadašnje riječi izgovorene u mikrofon: “Ne mogu više ovako, trideset mi je godina. Srce neće izdržati!”

Da je odsvirao samo zaključna tri broja koncerta – “The Promised Land”, premijerno koncertno izvedenu “The River” i veličanstvenu “Thunder Road” uz zborno pjevanje publike i fantastičnu gitarsku country-twangom nadahnutu minijaturu – ili pak već znane koncertne standarde “Badlands” i “Born To Run”, Boss i bend bi zaslužili najviše moguće pohvale.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime