Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Po izboru Zlatka Galla: 15 skladbi posvećenih proljeću koje možda niste čuli

Naš kolumnist i glazbeni kritičar, Zlatko Gall, donosi pjesme uz koje će iščekivanje proljeća proći mnogo brže

1/ “Spring Spring Spring”, Fred Astaire i Bing Crosby

Pravi proljetni klasik koji je doživio brojne verzije pa i pojedinačne izvedbe Astairea i Crosbyja; son g znan iz filma “Sedam nevjesta za sedmoro braće” iz 1954. 

2/ “Springtime In NY”, Jonatan Richman

Lijeni groove u skladbi koju se mirne duše može nazvati i pravom “dizalicom” za dobro raspoloženje u ona jutra kad ste ustali na lijevu nogu. Gudači se ukazuju poput sunčanih zraka u mutno proljetno jutro a maštovito ubačena mandolina simboličan je  vjesnik predstojećeg ljeta (zašto ne provedenog na Karibima). “Springtime In New York” je objavljena 1977. na albumu “Jonathan Richman & Modern Lovers” kao gotovo himnički optimističan broj radosti životu.

3/ “Spring”, Saint Etienne

Sjajan predstavnik lounge jazzy pop stilizacija s početka devedesetih s ritmičkim pozajmicama lijenog funka koje su bile vraški popularne u osamdesetima i na početku nove dekade nakon golemog komercialnog uspjeha Sade, Everything But The Girl, Working Week…

 

4/ “When It’s Springtime In Alaska” (It’s 40 below), Johnny Cash

Klasična izvedba najsugestivnijeg baritona u popularnoj glazbi uz znani boom-chaka-boom ritam i podršku Judy Carter u country broju s duhovitim ljubavnim tekstom. Skladba je objavljena na albumu “Orange Blossom Special”.

 

5/ “Spring Can Really Hang You Up the Most”, Ella Fitzgerald

Velika Ella snimila je jazzy standard znan i u izvedbama Betty Carter  i Barbare Streisand te mu dala dodatnu vrijednost u koncertnoj izvedbi uz klaviristu Tommyja Flanagana i gitaristu Joea Passa.

 

6/ “Spring Fever”, Elvis Presley

Skladba koja se našla na soundtracku filma “Girl’s Fever” snimljena je u lipnju 1964. kao tipičan poletni pop broj s muškim i ženskim back vokalima kakve je Elvis snimao za svoje filmove tijekom šezdesetih.

7/ “Before This World/Jolly Springtime”, James Taylor

Kultni kantautor sedamdesetih koji je savršeno spajao soft-rock i trubadursku poetiku na tragu Nicka Drakea i engelskih folk-rockera u još jednoj lirskoj temi idealnoj za ljubitelje vanvremene “You’ve Got A Friend” .

 

8/ “Springtimes”, Smashing Pumpkins

Tema iz rock opere “ATUM” objavljene kao trostruki album u kojoj srastaju utjecaji psihodeličnih Pink Floyda, Mikea Oldfielda, chamber popa, gitarska sola na tragu Jeffa Becka  u znanom stilu Billyja Corgana.  

9/ “Spring Affair”, Donna Summer

Majstorski zapakiran komad diskoidnog drmeža kojim je Donna Summer pokorila Europu a onda i svijet. Objavljen je  na albumu “Four Seasons Of Love” 1976.. Hohnerov funkoidni clavinet i sintovi, uleti puhača pozajmljeni od Philly Soula, disko ritam… i mazni vokal kao klasični sastojci žanra.

10/ “Spring Can Really Hang You Up The Most”, Norah Jones

Još jedna iznimna jazz balada  koju je nakon izvedbi Julie London, Chakae Khan, Bette Midler i mnogih drugih velikih pjevačica sjajno “posvojila” i Norah Jones na svom albumu “Come Aeay With You”.

 

11/ “Spring Again”, Lou Rawls

Odličan pjevač koji je tri puta nagrađen Grammyjem kao najbolji pjevač R&B-a, skladatelj i producent ostao je zapamćen po svilenkastom vokalu kojeg je hvalio i Frank Sinatra te svojim “smooth R&B” izvedbama balada.  

12/ “Spring Is Here”, Carly Simon

Jazz baladi koju je proslavio Bill Evans omiljeni je izazov za mnoge jazz glazbenike poput Chata Bakera ili Davida Brubecka, Stana Getza, Milesa Davisa, Laryja Coryella Johna Coltrainea, Oscara Petersona, Counta Basiea… ili pjevača poput Nata King Colea i Tonyja Bennetta te vrhunskih pjevačica poput Nine Simone i Shirley Bassey, nije odoljela ni  Carly Simon.

 

13/ “You Must Believe In Spring”, Barbara Streisand

Skladbu Micahela Legranda na albumu romantičnih ljubavnih balada znakovitog imena “Love Is The Answer” snimila je i Barbara Streisand.

 

14/ “Spring Released”, Grant Lee Phillips

Leader odlične alter rock grupe Grant Lee Buffalo na albumu “Mobillize” ima skladbu koja se – uz mrvu psihodelije – naslanja i na Bowieu “Fame”.

 

15/ “Spring Fever”, Roy Orbison

Roy Orbison je u tipičnoj maniri pedesetih snimio svoju izvornu verziju “Spring Fever” posve različitu od one kasnije “filmske” Elvisove, podloženu pozadinskim doo wop vokalima.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još...

EKSKLUZIVNO Zlatko Gall prvi je preslušao novi Gibonnijev singl ‘Kiša – Zinabi’

Osunčana melodija s himničkim refrenom koji zove na zborno pjevanje, zaraznim beatom te skockana kao 'organski' srastao kompaktni broj u kojem nema solo dionica, 'Kiša – Zinabi' je apsolutni zgoditak

Distorzija by Zlatko Gall: Vrijeme je da se krene…

Hrvati žive u svom paralelnom svemiru posvađenom sa stvarnošću. Svjesno pristajući na pravila igre koja im zadaju opsjenari s Markova trga, Kaptola ili Pantovčaka, mediji i ovo vrijeme populističke šlampavosti koje umrtvljuje ili čak eutanazira svako logično 'kako?', 'pa dokle?' i 'zašto?'

62. Splitski festival: Tko je oduševio, a tko razočarao analizira Zlatko Gall

Nimalo ne sumnjam da će Nižetićevu skladbu koju je zdušno prihvatila publika prihvatiti i lokalna radija poput Radio Dalmacije koja publiku ionako maltretira očajnim "hajdučkim budnicama" prije svake utakmice "bijelih"

Adventska gastro preporuka by Zlatko Gall: Čarobni adventska terasa kod Draška

Svu svoju gastronomsku filozofiju Draško je pretvorio i u vraški zanimljivu adventsku priču. Vanjski štekat je s nadstrešnicom i čvrstim plastičnim zavjesama te brojnim grijalicama postao svojevrsni dnevni boravak u kojem se i po cičoj zimi ugodno može sjediti, pijuckati ili jesti

Povezano

Dogodilo se na današnji dan: Preminuo Ian Dury 

Preminuo je od karcinoma 2000. – godinu nakon što je dobio posebno priznanje uglednog britanskog Q magazina kao utjecajni skladatelj

Najbolje stvari iz regije od starta godine – prvih 100 dana 2023.

Nevezano za stilove našlo se zanimljivih stvari koje će trajati do kraja godine, ako je do kvalitete, a ne hypea oko klikova

Kritika videospota: Miley Cyrus – River

Tamo gdje su sedamdesetih i osamdesetih stale Madonna i Debbie Harry kao slijeposljednica nastavlja Miley

Willie Nelson objavio 150. album uoči 90. rođendana!

Posljednji album slavnog glazbenika 'A Beautiful Time', nagrađen je na nedavnoj dodjeli Grammyja u kategoriji za najbolji country album. Willie je nominiran i za ulazak u Rock & Roll Hall Of Fame

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime