Srijeda, 3 travnja, 2024

Aukcijom predmeta slavnih glazbenika prikupljeno 5 milijuna dolara

Aukcija je uključivala instrumente, suvenire, garderobu i osobnu imovinu u vlasništvu najvećih ikona pop kulture 20. i 21. stoljeća; od autoportreta Kurta Cobaina, preko klavir Eltona Johna do Princeove gitare

Mnoštvo predmeta koji su nekada bili u vlasništvu ikona glazbene industrije prodani su za gotovo 5 milijuna dolara tijekom trodnevne aukcije koju je organizirala Julien’s Auctions, uključujući karikaturu autoportreta Kurta Cobaina, grand klavir Eltona Johna i električnu gitaru Princea.Više od 1000 predmeta bilo je ponuđeno na aukciji pod nazivom ‘Music Icon’ koja se održavala od petka 11. do nedjelje 13. lipnja na Beverly Hillsu. Aukcija je uključivala instrumente, suvenire, garderobu i osobnu imovinu u vlasništvu najvećih ikona pop kulture 20. i 21. stoljeća, a koji predstavljaju žanrove rock and rolla, popa, soula, R&B-a i ostalih.

Memorabilije glazbenih ikona

Osim Cobaina, Elton Johna i Princa na aukciji su predstavljeni i predmeti Eddiea Van Halena, Alexa Van Halena, The Beatlesa, Elvisa Presleya, Cher, Lady Gage, Madonne, Jimija Hendrixa, Berniea Taupina, Toma Pettya, Tupaca Shakura, Whitney Houston, The Doorsa i Little Richarda.
Cobainov crtež, koji je nastao tijekom turneje benda za album Nevermind 1992. godine, prodan je za 281.250 američkih dolara, što je 28 puta više od njegove prvotne procjene od 10.000 američkih dolara. Gitara Blue Cloud iz 1994. godine, koju je Prince naručio i posjedovao, prodana je za također 281.250 američkih dolara, gotovo pet puta više od izvorne procjene od 60.000.

 

Od rukom pisanih tekstova do vrijednih instrumenata

Sjajni crveni Yamaha Elton John Signature Series C-1 Baby Grand Piano s potpisom slavnom glazbenika, zajedno s odgovarajućom crvenom klupom visokog sjaja, prodan je za 150.000 američkih dolara. U međuvremenu, potpisani, rukom napisani tekstovi Bernieja Taupina za Johnov hit-singl ‘Svijeća na vjetru’ prodani su za 76.800 dolara.

Također, crni dres i majica s mrežastim izrezima te odgovarajuća crna motoristička jakna koju je Cher nosila u spotu za pjesmu ‘If I Could Turn Back Time’ prodali su se za 115.200 američkih dolara. Prilagođeno dizajnirani Ludwigov komplet bubnjeva Alexa Van Halena prodan je za 230.400 američkih dolara, dok je u bloku bilo i pet električnih gitara Charvel EVH Art Series koje je dizajnirao i svirao Eddie Van Halen. Ručno rađeni komplet bubnjeva Pearl na kojima je svirao KISS-ov bubnjar Eric Singer prodan je za 75.000 američkih dolara.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime