Subota, 23 ožujka, 2024

EKSKLUZIVNO: Premijera making of videa najslušanijeg i najprodavanijeg debitantskog albuma

Na obljetnicu izlaska prvijenca "Sve o čemu sam šutjela" Lu Jakelić predstavlja "album making of" video u kojemu pratiteljima i fanovima omogućuje do kraja uđu u emotivan proces stvaranja - na drugačiji način, izvan studija

“Zatvaram ciklus albuma, neplanirano spajam prošlost i sadašnjost, moj početak i trenutačnu verziju. Želim si priznati sve navedene uspješne trenutke, pohvaliti sve koji su mi pomogli i hrabro zakoračiti u neka nova vremena i projekte”, ističe kantautorica Lu Jakelić, najavljujući making of video svog hvaljenog albuma prvijenca “Sve o čemu sam šutjela” koji je objavljen upravo na današnji dan prošle godine.Baš poput albuma, koji je galopirajućom brzinom zauzeo prvo mjesto najslušanijeg albuma na digitalnim servisima, na top listi najprodavanijih proveo je čak 34 tjedna, a uslijedila je i nominacija za glazbenu nagradu Porin u kategoriji za najboljeg novog izvođača godine, i ovaj video odiše autentičnošću i specifičnim izričajem mlade glazbenice koja je sve samo ne konvencionalna. Album je sniman u malom mjestu pored njezinog rodnog Đurđevca, a iako je to bilo u vrijeme prije pandemije, kantautorica je s producentom Rejhanom Okanovićem, bubnjarom Vedranom Šarićem te glazbenicima Dinom Antonićem i Ivom Gortan provela dva tjedna u izolaciji, ali dobrovoljnoj. Onoj u kojoj se ona i njezini suradnici najbolje snalaze: kreativnoj i glazbenoj.

Promocija albuma u kazalištu Luda Kuća, studeni, 2019.

“Često sam snimao back vokale u studiju, ali ovaj put smo taj proces stvaranja napravili na drukčijem, višem nivou. Kreativa nam je na ovaj način dolazila puno prirodnije, s manje razmišljanja… Jednostavno smo se svi u timu sinkronizirali uz pomoć divne glazbe.  Ne da se to baš objasniti. To je nešto što znaš da su radili veliki uzori poput Beatlesa, Queena… I tako onda nakon odličnog kreativnog sessiona, sjediš u 4 ujutro na pragu ulaza u tu kolibicu gdje je bio studio, iznad tebe je nebo prepuno zvijezda i jednostavno si presretan što si dio ove priče. Hvala Lu!”, ističe Dino Antonić, prateći vokal,  s kojim se u potpunosti slaže i bubnjar Vedran Šarić: “Znam samo da smo na nekoliko trenutaka bili iznad zemlje u tom procesu stvaranja. Osobno taj osjećaj nazivam glazbenom ekstazom – razlogom zašto želim stvarati glazbu ili barem biti dio iste.”

Dino, Lu, Iva

“Lu se zaista potrudila da se osjećamo poželjno i važno kao prateći vokali. To nikako nije bilo tipično snimanje. U udobnom smještaju u predivnoj šumi i drvenoj kući okruženoj čistim nebom osjećali smo se kao da tamo stvarno pripadamo. U tim trenucima postojali smo samo mi i naše harmonije”, ne krije zadovoljstvo suradnjom ni Iva Gortan, dok sama kantautorica objašnjava kako ovime zatvara uspješan ciklus prvog albuma:

“Godinu dana kasnije prirodno je stigla potreba da objavim making of. Na obljetnicu izlaska albuma htjela sam da pratitelji i fanovi do kraja uđu u emotivan proces stvaranja albuma na drugačiji način, izvan studija. Tako se nekako svemir posložio, video godinu dana kasnije, a i prije dva tjedna novi spot za prvu pjesmu s albuma “Jesmo li sami?”. 

“Čini mi se kao da je prošlo puno više od godinu dana. Postigli smo mnogo, iako priznajem da nisam puno kalkulirala i zamišljala život svog prvijenca. Bilo mi je dovoljno i samo po sebi nevjerojatno da netko voli moj autorski rad i da će stati uz tu priču. Još uvijek si na glas moram reći da smo zaista snimali album u selu, šumi, sanjali svaku notu i tekst, a da je od izlaska prikupio krasne kritike, slušatelje, prijatelje u regiji i jednostavno – živa bića koji mi sada nose svoje životne priče i dojmove. Glazba mi je smisao, poziv i vječno otkriće, a činjenica da to i drugi prepoznaju kroz ovaj album mi je čast i zadovoljstvo”, naglašava Lu Jakelić, jedna od rijetkih domaćih mladih kantautorica čiji je rad odmah prepoznat i pohvaljen; te dodaje da ovaj album svakako neće biti i posljednji:

“Radim već na drugom albumu koji neću puno najavljivati unaprijed, ali kad dođe vrijeme – bit će tu još mnogo novih pjesama i priča!”

Promocija albuma u kazalištu Luda Kuća, studeni, 2019.

Fotografije: Sara Horvatić

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime