Petak, 22 ožujka, 2024

Provjerite s kim komunicirate na mrežama i nemojte davati novac – Bruni Marsu

S lažnim predstavljanjem na društvenim mrežama susreću se gotovo sve slavne osobe, također i mnogi influenceri i brendovi, a ponekad i osobe iz vašeg susjedstva. Jedan od takvih apsurdnih primjera došao je i do suda

Slavne osobe, a još više njihovi obožavatelji svakodnevno se susreću s korištenjem fotografija i imena u opisima raznih profila na društvenim mrežama. Nerijetko je riječ o mnoštvu neslužbenih fan- stranica u kojima zajednica fanova prati novosti o omiljenoj zvijezdi, no što kada stvari postanu manje bezazlene i izmaknu kontroli?Sve češća su lažna predstavljanja kao i “krađe identiteta” s pokušajima prevara, a online laž ponekad izađe iz okvira virtualnog…

Imitator Brune Marsa prevario obožavateljicu za 100 tisuća dolara

Jedan od takvih apsurdnih primjera koji je došao čak i do suda, slučaj je u kojemu je imitator Brune Marsa optužen je za prevaru u kojoj je od žene iz Teksasa iskamčio 100.000 dolara.

Naime, optuženi muškarac, Chinwendu Azuonwu (39) predstavljao se kao popularni pjevač te obožavateljicu naveo da misli kako se zabavlja s pop zvijezdom osobno. Glumeći Brunu Marsa Azuonwu se sa 63-godišnjakinjom sprijateljio na Instagramu 2018. godine te je, kako se navodi u sudskim dokumentima, to druženje iskoristio u svoju korist.  
U izvještaju se navodi kako je, nakon što joj je poslao fotografije koje prikazuju Marsa na turneji, od nje prvo tražio 10.000 američkih dolara za “prijatelja benda” i “troškove putovanja”. Prema iskazu žrtve, dva dana kasnije Azuonwu je od nje tražio još 90.000 dolara.

‘Klasična’ prevara i navlakuša

U izjavi je žena potvrdila, stoji dalje, da se ne znajući kako je riječ o lažnom profilu kojim upravlja Azuonwu zaljubila u – Brunu Marsa (osjećaji su se posebno pojačali u vrijeme komuniciranja putem Instagrama). Smatrajući kako su osjećaju uzvraćeni (na što ju je prevarant naveo) povjerovala u priču kako će otići s turneje samo kako bi bio s njom. No, za to su mu je bio potreban novac koji nije direktno povezan s “njegovim” (Marsovim) imenom.

Nakon što je prošlo neko vrijeme istrage, Chinwendu Azuonwu priveden je te 9. veljače 2021. službeno optužen za  pranja novca, odnosno krivično djelo trećeg stupnja.

I Robbie Williams upozorava svoje fanove na ‘internet pljačke’

Bruno Mars, naravno, nije jedini koji se susreće s “krađom identiteta”, odnosno lažnim virtualnim predstavljanjem uz neovlašteno korištenje imena i/ili fotografija. Tome u prilog ide i najnovije obraćanje Robbieja Williamsa u kojem fanovima objašnjava kako je profil s kojeg se javlja uživo jedini službeni profil povezan s njegovim imenom.
Prilično rezigniran dodaje kako osobno nema veze s “internet pljačkama” te moli fanove da ne nasjedaju na takve priče.

“Kad ljudi ne bi nasjedali na prevare, prevara ne bi bilo. Čuvajte se”, poručio je Williams u videu:

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Robbie Williams (@robbiewilliams)

Nedavno je i Billie Eilish zamolila fanove da se ne trude u potpunosti kopirati njen imidž pri tome prozvavši one koji su otišli i korak dalje u samom imitiranju. Naime, nekoliko fanova (ako ih se može tako nazvati) dobro se okoristilo kopirajući njen jedinstveni imidž.

Billie Eilish se također suočila s kopiranjem njezina imidža

U jednom slučaju štetu je snosio i profesionalni fotograf budući da je, neznajući, objavio lažnu i neprovjerenu fotografiju pjevačice, odnosno njene imitatorice. Uz to što je lažno predstavljanje čin potpunog nepoštivanja, ono je i zlobno – kako prema fanovima koji povjeruju da je to ona tako i prema samoj osobi koji se imitira. Poručila je, dodavši kako je važno imati vlastiti osobnost.

Mnogi ipak ne odu toliko daleko da se i u stvarnom svijetu predstavljaju kao netko drugi – šminkom, načinom odijevanja i govorom, no kada je u pitanju virtualni svijet u manjoj ili većoj mjeri to se događa svim slavnim osobama. Također i mnogim influencerima i brendovima, a ponekad i osobi iz vašeg susjedstva.
S rastom followera, ali i provokativnih fotografija, raste i opasnost lažnog korištenja informacija i objava s profila.

Što ako sumnjate u neki profil?

Jedan od najpouzdanijih metoda za potvrditi autentičnost je provjeriti je li profil verificiran, odnosno ima li plavu kvačicu/zvjezdicu sa strane. Ni to nije 100% pouzdano budući da profil može biti hakiran, ali ako vas iznenada kontaktira poznato ime, a paralelno postoji i verificirani nešto tu “smrdi”. Posebno pripazite kod nagradih igara.
Ako vas netko uznemirava u redu je prijaviti lažni profil (opcija “scam or fraud”). Na taj način doprinijet ćete sigurnosti virtualne zajednice te pomoći i drugim osobama s kojima varalica komunicira, a ukoliko profil bude uklonjen zbog lažnog predstavljanja i kršenje pravila društvenih mreža, vjerojatno će vam indirektno biti zahvalna i osoba koja stoji iza “ukradenog identiteta” budući da u virtualnom svijetu postoji jedan “lažnjak” manje. Dok se ne pojave novi…

Važno je znati s kim komunicirate u virtualnom svijetu

Catfishing odnosno lažno predstavljanje i obmanjivanje prilikom komuniciranja putem Interneta i mobilnih aplikacija postoji vjerojatno od kad i same platforme za komunikaciju te svatko se može susresti s tim.
Varalice se ne predstavljaju uvijek kao slavne osobe, često se predstavljaju i kao “obične” osobe – no s lažnim imenom i/ili fotografijama ili pak kreiraju u potpunosti izmišljene profile. Dok je većina kontakata iskrena i započeta s namjerom povezivanja/upoznavanja, nije na odmet provjeriti “pozadinu” nepoznate ili sumnjive osobe čija je poruka stigla u inbox.

I, u komunikaciji na društvenim mrežama – budite iskreni i budite svoji, “baš kakvi i jeste”

Naslovna fotografija: Instagram

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime