Subota, 23 ožujka, 2024

DNK analiza potvrdila: Ozzy Osbourne je doista genetski mutant

Još 2010. godine u Massachusettsu tvrtka Knome provela je istraživanje temeljeno na uzorku krvi Ozzyja Osbournea. Cilj je bio utvrditi glazbenikov genetički kod te na temelju toga pokušati doći do zaključka kako je preživio sve te godine stalnog korištenja raznih droga i alkohola. Znanstvenici tvrtke Knome nadali su se kako će im analiza Ozzyjeve krvi […]

Još 2010. godine u Massachusettsu tvrtka Knome provela je istraživanje temeljeno na uzorku krvi Ozzyja Osbournea. Cilj je bio utvrditi glazbenikov genetički kod te na temelju toga pokušati doći do zaključka kako je preživio sve te godine stalnog korištenja raznih droga i alkohola.Znanstvenici tvrtke Knome nadali su se kako će im analiza Ozzyjeve krvi i njegove DNK dati uvid u to na koji način se droga apsorbira u njegovom tijelu te da će se na temelju toga moći utvrditi zašto neki ljudi mogu preživjeti ekstremnu zloupotrebu droga dok nekima i najmanje količine mogu biti kobne.

Mutacija gena mu spasila život

Ono što znanstvenici tada nisi očekivali, otkrili su dotad neviđene mutacije gena. Zaključna pretpostavka proizašla iz tog nenadanog otkrića je da je upravo to, u kombinaciji s još nekoliko genetskih varijacija, stvorilo predispoziciju koja je glazbeniku omogućila konzumaciju opojnih sredstava u toliko velikim količinama.

U svojoj knjizi “Pleased to Meet Me: Genes, Germs and the Curious Forces that Make Us Who We Are” objavljenoj u izdanju National Geographica, Bill Sullivan, profesor s Indiana University School of Medicine, objavio je rezultate u kojima ističe kako “Ozzy zaista jest genetski mutant”. Sullivan je otkrio neke iznenađujuće načine formiranja naše DNK te došao do zaključka kako biološki faktori mogu dramatično utjecati na raspodjelu i dominantnost određenih gena.

Sam pjevač, sada već 72-godišnjak, nikad nije krio kako je drogu i alkohol na dnevnoj bazi konzumiramo više od 40 godina. Preživio je i prometnu nesreću, 2003. godine kada je slomio vrat, a nekoliko godina kasnije dijagnosticiran mu je rijedak genetički poremećaj sličan Parkinsonovoj bolesti.

Konzumacija droge i alkohola na dnevnoj bazi više od 40 godina

Zadnjih godina Ozzy iskreno progovara o svojim problemima s ovisnošću te je potvrdio da se sad napokon “očistio” i otrijeznio: “Ne pijem više alkohol… Ne pušim duhan, Ne drogiram se… Sad radim samo dobre stvari. Ne znam gdje mi je pamet bila dok sam mislio kako su odlasci u bar, alkoholiziranje i sav taj kokain bili zabavni?”

Ipak, poznato je kako veteran metal nije jako čvrst u donošenju odluka: “Nisam baš dobar u donošenju odluka. Stvarno imam problem s tim: Ozzy, plavo ili crno? Oh, ma nemam j*benog pojma, ti odluči.”.

Kad smo već kod citata, a povezano s temom, Ozzy je svojevrsno i sam rekao kako je čudo što je živ te komentirao: “S kojeg god strane pogledate, ja sam medicinsko čudno. Kad umrem, svoje tijelo bih trebao donirati Prirodoslovnim muzeju.”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime