Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Pink Floyd: Autorski doprinos i glazbena genijalnost Davida Gilmoura

Bez značajnog - autorskog, sviračkog i vokalnog - doprinosa Davida Gilmoura, rođenog 6. ožujka 1946., veliki uspjeh grupe Pink Floyd zasigurno bi se kretao drugačijim putanjama

Grupa Pink Floyd slovi kao jedan od najpoznatijih, najuspješnijih, najinovativnijih i najutjecajnijih rock sastava svih vremena. Zahvaljujući sjajnoj ekipi okupljenih glazbenika koji su odvažno eksperimentirali sa zvukom, kreirali su pri tome prepoznatljive psihodelične i progresivne rock skladbe prožete filozofskim tekstovima.
Kao poseban bonus, pjesme su bile upakirane u inovativne omote albuma i pomno osmišljene koncertne nastupe. Pink Floyd su, sa svojim gotovo nemjerljivim uspjehom, zauzeli važno mjesto na svjetskoj kulturnoj sceni.

Pjesme “iz drugih dimenzija”Smjer njihovog puta do uspjeha zasigurno bi bio nešto drugačiji bez doprinosa glazbenika Davida Gilmoura, rođenog 6. ožujka 1946. godine.

Za Gilmourovu gitaru može se reći da priča sama za sebe; njegov način sviranja kao da nosi neizrečenu, no svejedno razumljivu liriku. Bezvremenskim melodijama, genijalnim gitarističkim solažama te posebnim vokalnim izričajem, Gilmour ima naviku povesti slušatelje na glazbena putovanja, na mjesta u kojima se duša odmara. 

Kreativni um Rogera Watersa i bezvremenske melodije Davida Gilmoura

Iako će se Roger Waters kao jedan od suosnivača i prvi vođa benda, uvijek pamtiti kao kreativni um Pink Floyda, ali i kao fenomenalni vokalni interpretator i tekstopisac koji stoji iza mnogih njihovih remek djela, veliku ulogu u prepoznatljivom potpisu benda imao je David Gilmour. On je svojom originalnošću i izvanrednim vještinama dodao posebni obol cjelovitosti svega onoga što Pink Floyd danas predstavljaju.

Roger Waters i David Gilmour uglavnom su, do Watersovog odlaska 1985., kao kreativni tandem čaroliju stvarali zajedno, no kako to obično biva, uvijek postoje pjesme gdje je jedan dao veći doprinos ili pak samostalno potpisuje pojedine pjesme.

Iako Wish You Were Here govori o otuđenju, pjesma je najuspješnija suradnja dva ‘masterminda’ benda

Uz klasike kao što su “Wish You Were Here”, “Comfortably Numb” i “Time”, izdvajamo neke od pjesama kojima se u glazbenu povijest kao značajan (ko)autor upisao David Gilmour:

Fat Old Sun

Autor: Gilmour
Dionice za vokale, gitare, bass i bubnjeve: Gilmour

U pjesmi koja je poznata uglavnom samo velikim ljubiteljima grupe Pink Floyd, Gilmour je posebno zasjao u koncertnoj, “za naježiti se” izvedbi te posebno emotivnom bluesy solažom.

Not Now John

Autori: Gilmour i Waters
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

U autorskom kontekstu, album “The Final Cut” gotovo da bi se mogao opisati kao Watersov album, no osmislivši upečatljive gitarističke dionice te glavne linije za pjesmu “Not Now John”, usput ju naizmjenično otpjevavši s Watersom, Gilmour je dao doprinos za jednu od najzanimljivijih pjesama s albuma.

Learning to Fly

Autori: Gilmour, Anthony Moore, Bob Ezrin i Jon Carin
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

Najveća uspješnica u post-Waters eri benda na neki način odraz je Gilmourovih emotivnih stanja koja je proživljavao u prvom periodu u kojem je bend nastavio dalje vođen njegovim kreativnim umom kao vodećim pokretačem benda.

Breathe

Autori: Waters, Gilmour i Wright
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

Udahnite. Prepustite se Gilmourovom zvuku gitare. Izdahnite. Opustite se uz vokalne dionice koje ispunjavaju prostor oko vas. Samo – dišite, i uživajte u skladbi.

Dogs

Autori: Gilmour i Waters
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

Gilmour supotpisuje samo dio vokalnog dijela aranžmana ove pjesme, no njegovo pjevanje odigralo je ključnu ulogu u stvaranju atmosfere. I naravno, u pjesmi koja traje 17 minuta našlo se i dovoljno prostora da demonstrira svoje gitarističko umijeće.

Time

Autori: Gilmour, Nick Mason, Waters i Wright
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

Iako Gilmour ovdje pjeva samo na strofama, “Time” se smatra jednom od njegovih najimpresivnijih vokalnih izvedbi. Tu je i središnji dio pjesme – solaža koja slovi za remek djelo; također jedna od njegovih najsnažnijih izvedbi.

Comfortably Numb

Autori: Gilmour i Waters
Dionice za vokale, gitare i klavijature: Gilmour

Kad su Gilmourove upečatljive solaže u pitanju – “Comfortably Numb” sadrži ih čak dvije! Zanimljivost koja se veže uz ovu pjesmu je, kako tvrde kolege iz benda, da su se Gilmour i Waters dugo prepirali oko toga kako će zvučati finalna verzija. Konačni rezultat je, ako se nas pita, prilično sjajan. 🙂

Wish You Were Here

Autori: Gilmour i Waters
Dionice za vokale i gitare te dodatni efekti: Gilmour

Velika pjesma i veliki angažman! Za potrebe pjesme David Gilmour snimio je uvodni dio na dvanaestožičanoj akustičnoj gitari kao i prepoznatljivi akustični solo, ali i gitarističke dionice koje u pozadini “grade” i nose pjesmu kroz sve vrijeme trajanja. Također je preuzeo ulogu glavnog pjevača te snimanja dijela pratećih vokala – unijevši se potpuno u emocije pjesme da će mnogi pomisliti kako je on sam i autor teksta. No ipak, iako je dojmljivi tekst zapravo zasluga Rogera Watersa, Gilmourova interpretacija ono je čime pjesma osvaja kako vrhove Pink Floyd svijeta tako i nezaobilazno uvrštavanje na razne popise najboljih pjesma svih vremena.

Pročitajte još...

Hitovi usprkos: Ovo je 15 fenomenalnih pjesama koje nemaju refren!

Pjesme se uglavnom pamte po zaraznim stihovima ili melodijama iz refrena. Ili? Što s onima koje uopće nemaju refren? Ovo je 15 najboljih primjera koji će vas iznenaditi kad shvatite da zapravo nemaju klasičan refren, a - hitovi su!

Miley Cyrus i Rock N’ Roll? Poslušajte 12 rock hitova u njenim izvedbama

Nakon country izdanja, popularna Miley Cyrus najavila je i rock album! Pjevačica se i dalje nastoji što više odmaknuti od svojih početaka kada se proslavila kao Hannah Montana - zvijezda dječje serije, a svoj zaokret - profesionalni i osobni - predstavlja obradama raznih rock pjesmama

Kći Paula McCartneyja režira dokumentarac o čuvenom Abbey Road studiju

Premijera dokumentarca imena "If These Walls Could Sing" ("Kada bi ovi zidovi mogli pjevati") planira se u sklopu proslave 90. obljetnice svjetski najpoznatijeg glazbenog studija - Abbey Roada

POP GALLAKSIJA | Najbolji albumi iz 1970. – Led Zeppelin i Purple – Hail, hail hard/metal rock!

Uz Black Sabbath, Deep Purple i Led Zeppelin ustoličili su se kao predvodnici hard rocka i heavy metala, a njihovi kultni albumi ,"Led Zeppelin III" i "Deep Purple in Rock", iznjedrili su vječne rock uspješnice kao što su "Immigrant Song" i "Child in Time"

Povezano

Chloe Lattanzi dirljivim se postom oprostila od majke Olivije Newton-John

Osim kćerke, s preminulom australskom glumicom i pjevačicom opraštaju se kolege diljem svijeta, među kojima i John Travolta, s kojim je glumima u jednom od najvećih filmskih hitova svih vremena - filmu Briljantin

Od ‘Lady Marmelade’ do ‘Physical’ – 20 otvoreno provokativnih pjesama

Pjesma 'Physical' Olivije Newton-John bila je zabranjena na mnogim radijskim stanicama diljem svijeta, a u Južnoj Africi nije se smjela puštati ni u klubovima niti na bilo kakvim javnim mjestima. Ipak, pjesma je proglašena najvećim hitom osamdesetih te dokazala da je, unatoč svemu, parola "seks prodaje" ipak točna... Donosimo popis 20 otvoreno provokativnih pjesama

Ledom do savršenstva: Wellness rutina Harryja Stylesa na turneji  Love On Tour

Poznati pjevač dobro zna da je uranjanje u ledenu kupku odličan način za ubrzavanje metabolizma, postizanje mentalne jasnoće te općenito održavanje zdravog uma i tijela, što mu je osobito važno tijekom turneje

7 neobičnih zanimljivosti o gitarama koje (možda) niste do sada znali

Znate li koja je najmanja, a koja najveća gitara ikad napravljena na svijetu, ili možda ona najskuplja? Dalek je put koji je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata napravio od svojih početaka, i puno je fascinantnih činjenica vezano uz njega

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime