Utorak, 26 ožujka, 2024

Pink Floyd: Autorski doprinos i glazbena genijalnost Davida Gilmoura

Bez značajnog - autorskog, sviračkog i vokalnog - doprinosa Davida Gilmoura, rođenog 6. ožujka 1946., veliki uspjeh grupe Pink Floyd zasigurno bi se kretao drugačijim putanjama

Grupa Pink Floyd slovi kao jedan od najpoznatijih, najuspješnijih, najinovativnijih i najutjecajnijih rock sastava svih vremena. Zahvaljujući sjajnoj ekipi okupljenih glazbenika koji su odvažno eksperimentirali sa zvukom, kreirali su pri tome prepoznatljive psihodelične i progresivne rock skladbe prožete filozofskim tekstovima.
Kao poseban bonus, pjesme su bile upakirane u inovativne omote albuma i pomno osmišljene koncertne nastupe. Pink Floyd su, sa svojim gotovo nemjerljivim uspjehom, zauzeli važno mjesto na svjetskoj kulturnoj sceni.Pjesme “iz drugih dimenzija”

Smjer njihovog puta do uspjeha zasigurno bi bio nešto drugačiji bez doprinosa glazbenika Davida Gilmoura, rođenog 6. ožujka 1946. godine.

Za Gilmourovu gitaru može se reći da priča sama za sebe; njegov način sviranja kao da nosi neizrečenu, no svejedno razumljivu liriku. Bezvremenskim melodijama, genijalnim gitarističkim solažama te posebnim vokalnim izričajem, Gilmour ima naviku povesti slušatelje na glazbena putovanja, na mjesta u kojima se duša odmara. 

Kreativni um Rogera Watersa i bezvremenske melodije Davida Gilmoura

Iako će se Roger Waters kao jedan od suosnivača i prvi vođa benda, uvijek pamtiti kao kreativni um Pink Floyda, ali i kao fenomenalni vokalni interpretator i tekstopisac koji stoji iza mnogih njihovih remek djela, veliku ulogu u prepoznatljivom potpisu benda imao je David Gilmour. On je svojom originalnošću i izvanrednim vještinama dodao posebni obol cjelovitosti svega onoga što Pink Floyd danas predstavljaju.

Roger Waters i David Gilmour uglavnom su, do Watersovog odlaska 1985., kao kreativni tandem čaroliju stvarali zajedno, no kako to obično biva, uvijek postoje pjesme gdje je jedan dao veći doprinos ili pak samostalno potpisuje pojedine pjesme.

Iako Wish You Were Here govori o otuđenju, pjesma je najuspješnija suradnja dva ‘masterminda’ benda

Uz klasike kao što su “Wish You Were Here”, “Comfortably Numb” i “Time”, izdvajamo neke od pjesama kojima se u glazbenu povijest kao značajan (ko)autor upisao David Gilmour:

Fat Old Sun

Autor: Gilmour
Dionice za vokale, gitare, bass i bubnjeve: Gilmour

U pjesmi koja je poznata uglavnom samo velikim ljubiteljima grupe Pink Floyd, Gilmour je posebno zasjao u koncertnoj, “za naježiti se” izvedbi te posebno emotivnom bluesy solažom.

Not Now John

Autori: Gilmour i Waters
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

U autorskom kontekstu, album “The Final Cut” gotovo da bi se mogao opisati kao Watersov album, no osmislivši upečatljive gitarističke dionice te glavne linije za pjesmu “Not Now John”, usput ju naizmjenično otpjevavši s Watersom, Gilmour je dao doprinos za jednu od najzanimljivijih pjesama s albuma.

Learning to Fly

Autori: Gilmour, Anthony Moore, Bob Ezrin i Jon Carin
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

Najveća uspješnica u post-Waters eri benda na neki način odraz je Gilmourovih emotivnih stanja koja je proživljavao u prvom periodu u kojem je bend nastavio dalje vođen njegovim kreativnim umom kao vodećim pokretačem benda.

Breathe

Autori: Waters, Gilmour i Wright
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

Udahnite. Prepustite se Gilmourovom zvuku gitare. Izdahnite. Opustite se uz vokalne dionice koje ispunjavaju prostor oko vas. Samo – dišite, i uživajte u skladbi.

Dogs

Autori: Gilmour i Waters
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

Gilmour supotpisuje samo dio vokalnog dijela aranžmana ove pjesme, no njegovo pjevanje odigralo je ključnu ulogu u stvaranju atmosfere. I naravno, u pjesmi koja traje 17 minuta našlo se i dovoljno prostora da demonstrira svoje gitarističko umijeće.

Time

Autori: Gilmour, Nick Mason, Waters i Wright
Dionice za vokale i gitare: Gilmour

Iako Gilmour ovdje pjeva samo na strofama, “Time” se smatra jednom od njegovih najimpresivnijih vokalnih izvedbi. Tu je i središnji dio pjesme – solaža koja slovi za remek djelo; također jedna od njegovih najsnažnijih izvedbi.

Comfortably Numb

Autori: Gilmour i Waters
Dionice za vokale, gitare i klavijature: Gilmour

Kad su Gilmourove upečatljive solaže u pitanju – “Comfortably Numb” sadrži ih čak dvije! Zanimljivost koja se veže uz ovu pjesmu je, kako tvrde kolege iz benda, da su se Gilmour i Waters dugo prepirali oko toga kako će zvučati finalna verzija. Konačni rezultat je, ako se nas pita, prilično sjajan. 🙂

Wish You Were Here

Autori: Gilmour i Waters
Dionice za vokale i gitare te dodatni efekti: Gilmour

Velika pjesma i veliki angažman! Za potrebe pjesme David Gilmour snimio je uvodni dio na dvanaestožičanoj akustičnoj gitari kao i prepoznatljivi akustični solo, ali i gitarističke dionice koje u pozadini “grade” i nose pjesmu kroz sve vrijeme trajanja. Također je preuzeo ulogu glavnog pjevača te snimanja dijela pratećih vokala – unijevši se potpuno u emocije pjesme da će mnogi pomisliti kako je on sam i autor teksta. No ipak, iako je dojmljivi tekst zapravo zasluga Rogera Watersa, Gilmourova interpretacija ono je čime pjesma osvaja kako vrhove Pink Floyd svijeta tako i nezaobilazno uvrštavanje na razne popise najboljih pjesma svih vremena.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime