Četvrtak, 18 srpnja, 2024

40 godina The Clashovog albuma Sandinista! proslavljeno novim video spotom

Iako su neki smatrali kako se na 3 objavljena LP- zapravo krije tek jedna dobra ploča te da bi bilo bolje da je projekt bio manje ambiciozan, drugi pak smatraju da album zaslužuje epitet umjetničkog djela

Jedan od najznačajnijih punk albuma u povijesti glazbe, “Sandinista!” kultnog britanskog benda The Clash ovog prosinca slavi 40. obljetnicu od objavljivanja, a kako okrugli rođendan ne bi prošao neobilježeno objavljen je novi video spot za pjesmu “The Magnificent Seven”.Kombinirajući snimke nastupa The Clasha iz nekoliko popularnih televizijskih emisija te arhivske zapise nastale na Manhattanu u vrijeme kada je bend 17 noći za redom svirao u Bond’s International Casinu, novi video kreirao je svestrani britanski umjetnik (filmski redatelj, DJ i glazbenik) Don Letts. Zabilježeni trenuci važan su dio povijesti kako za sam benda tako i za glazbenu scenu općenito:

Gigantski, trostruki, album “Sandinista!” s ukupno 36 pjesama objavljen je 12. prosinca 1980. godine. Riječ je o četvrtom studijskom uratku kultnih punkera, a uz “The Magnificent Seven”, izdvajaju se singlovi “The Call Up” i “Hitsville UK”.

“Uvijek su bili ispred vremena”

Da su uvijek bili “korak ispred” smatra Letts koji pri tome album “Sandinista!” opisuje kao “multikulturalni koncept (The Clash su, uz punk, u svoju glazbu ukomponirali i R n’ B, rap i funk elemente, reggae, dub, disco i rockabilly, ali i gospel i jazz) koji sadrži sve potrebne sastojke zahvaljujući kojima koji su The Cash postali toliko veliki” i, što je još važnije, “sadrži sve ono zbog čega se i mladež 21. stoljeća poistovjećuje s njima te elemente zbog kojih se The Clash i dalje prepoznaje kao jedan od najutjecajnijih bendova ikad.” 

Kreativnost, osvještenost i ravnoteža glazbene raznolikosti

Rap i raggae utjecaji došli su iz Londona, New Yorka i Jamajke gdje je album sniman dok je ime ploče inspirirano tadašnjim pokretom i idealima demokratskih i socijalnih reformi poteklih iz Nikaragve zbog čega se, u skladu s njihovom već poznatom punkerskom reputacijom politički angažiranog benda, album smatrao kontroverznim budući da je odabranim naslovom pružao direktan otpor odlukama britanske premijerke Margaret Thatcher. Opet – sve u manirama onog što je punk tada predstavljao.

Naslovnica albuma

Iako su neki smatrali kako se na 3 objavljena LP- zapravo krije tek jedna dobra ploča te da bi bilo bolje da je projekt bio manje ambiciozan, drugi pak smatraju da album zaslužuje epitet umjetničkog djela. Proglašen čak i albumom godine, “Sandinista!” je u svakom slučaju otvorio vrata u svijet velike kreativnosti i kohezije Joea Strummera, Micka Jonesa, Paula Simonona i Toppera Headona te se danas smatra važim povijesnim zapisom jednog vremena, ali i širokog interesa i glazbenih afiniteta ovog više-od-punk benda.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime