Utorak, 26 ožujka, 2024

System Of A Down: Nakon 15 godina objavili nove pjesme u humanitarne svrhe

Prema riječima članova benda došao je trenutak kada su morali sve ostaviti sa strane i napraviti pjesmu koja će svratiti pažnju na trenutačnu situaciju u kojoj se nalazi svijet. Napravili su dvije takve pjesme te će svi prihodi biti preusmjereni u dobrotvorne svrhe

Prošlo je 15 dugih godina otkada su System Of A Down objavili zadnji (dvostruki) album “Hypnotize/Mezmerize”. Unatoč sporadičnom pojavljivanju na festivalima (uz grandiozna izdanja solo albuma Serja Tankiana), SOAD nikad nisu isključili mogućnost stvaranja nove glazbe, no lampice u glazbenom studiju, činilo se, predugo su bile ugašene.Pitanja o tome kada će se čuti nešto novo od ovog osebujnog rock benda bilo je mnoštvo, a dosadašnji odgovori, iako suvisli, fanovima nisu davali puno razloga za slavlje. Članovi su, naime, komentirali kako im je važno da sva četvorica dijele ista razmišljanja po pitanju novih materijala te svi jednako vjeruju u ono što rade. Ako tjerate nekog u studio, prije nego su spremni na to, tada ćete najvjerojatnije napraviti nešto osrednje kvalitete, jednostavno su objasnili dodavši kako je stvaranje glazbe je nešto složeniji i osobniji proces koji treba “prirodno sjesti” svima. Na isto pitanje, frontman benda, Serj Tankian, jednom je prilikom izjavio:

“Kada je pravo vrijeme, materijalizirat će se, kao što se sve u svemiru materijalizira”.

Pravo vrijeme je, čini se, došlo jer System Of A Down preko noći su iznenadili svijet nenajavljenim plasiranjem čak dvije nove pjesme.

Nove singlove, prve nakon 15 godina, “Protect the Land” i “Genocidal Humanoidz”, SOAD su snimili s ciljem podizanja svijesti o teškim i ozbiljnim ratovima koje se vode protiv kulture zemlje koja je njihov dom na što su se detaljno osvrnuli i službenom izjavom obavljenom zajedno s pjesmama.

Naime, sva četvorica glazbenika koja čine bend armenskog su podrijetla što ponosno ističu te armensku narodnu glazbu uspješno inkorporiraju s elementima heavy metal i rock glazbe čime su se i istaknuli na glazbenoj sceni.

Novom glazbom, i pridruženom izjavom, osvrću su se i na trenutačnu globalnu situaciju (ekološke katastrofe, američke izbore i građanske nemire koji paralelno s pandemijom koronavirusa potresaju i utječu na cijeli svijet).

“Bez obzira na naše kreativne razmirice iz prošlosti, došao je trenutak kada smo sve morali ostaviti sa strane i napraviti pjesmu koja će svratiti pažnju na situaciju u kojoj se nalazi naš narod, koja će dodatno ojačati dobre sile u svijetu”, izjavio je bubnjar benda, John Dolmayan, na što je Serj Tankian dodao kako ovo nisu napravili niti radi sebe niti radi benda već za ljude. “Riječ je o potrebnoj aktivističkoj odluci i poruci koja je trenutačno važnija od kreativnog i umjetničkog dojma”, zaključuju.

Nakon 15 godina “šutnje” System Of A Down nove su pjesme stvorili u nastojanju da, kao bend koji ima veliku bazu fanova, pomogne smanjivanju problema u kojima se svijet nalazi. Sva sredstva od kupovine i internetskog preuzimanja pjesama “Protect the Land” i “Genocidal Humanoidz” bit će usmjerena u fond za pružanje pomoći i osnovnih sredstava onima koji si izravno pogođeni ratnim zbivanjima u Artsakhu i Armeniji. Uz svaki download pjesme moguće je dodati i donacije, a kreirana je i posebna linija majica koje se također prodaju u humanitarne svrhe. Svu zaradu od emitiranja pjesama bend će donirati organizaciji “Armenia Fund”.

Naslovna fotografija: službena fotografija benda / systemofadown.com

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime