Petak, 5 srpnja, 2024

Tko su glazbenici koji su jedini, uz kraljicu Elizabetu II, dobili svoje kovanice?

The Royal Mint je objavio prigodnu kolekciju novčića kako bi proslavio bend i njihovo trajno naslijeđe kao početak serije novčića ‘Music Legends’. NAkon grupe Queen čast da dobiju svoje kovanice pripala je i Davidu Bowieu i Eltonu Johnu

Rock bend Queen postao je prvi britanski bend koji se pridružio kraljici Elizabeti II na prigodnom novčiću, priopćila je Kraljevska kovnica novca.The Royal Mint je objavio prigodnu kolekciju novčića kako bi proslavio bend i njihovo trajno naslijeđe kao početak serije novčića ‘Music Legends’. Objavljeni novčići detaljno opisuju instrumente sva četiri člana benda, uključujući glasovir koji je svirao Freddie Mercury na vrhu novčića. Nakon grupe Queen napravljene su i kovanice Davida Bowiea i Eltona Johna.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Royal Mint (@royalmintuk)

Prvi ikad novčić Queen i Queen

Brian May, gitarist benda, rekao je: “Ovdje imamo prvi ikad novčić Queen i Queen. Ovo je za nas veliki trenutak. Tko je to mogao zamisliti? Kad smo započeli kao Queen, čak i prva stepenica ljestvice do prepoznavanja činila se udaljenom i nedostižnom. Jako je dirljivo prepoznati naš bend i našu glazbu proslaviti na ovaj način, prava čast.”
Bubnjar Roger Taylor dodao je: “Sjajno, sva ta frka oko našeg benda. Osjećam se u potpunosti preplavljeno.”

Dizajner novčića Royal Mint Chris Facey rekao je da tri prikazane note otisnute na novčiću predstavljaju uvodne note hita Bohemian Rhapsody iz 1975. godine te kako mu je izuzetna čast što je baš Queen na prvom novčiću koji je dizajnirao za ovu seriju.
“Moje prvo sjećanje na Queen bilo je slušanje boemske rapsodije u filmu Wayne’s World i od tada sam veliki obožavatelj”, dodaje Chris.

Novčić je dostupan u Royal Mint u zlatnom, srebrnom i pristupačnijem briljantnom izdanju. Cijene ograničenih izdanja kovanica kreću se od 5 £ do 2.020 funti.

Foto: The Royal Mint/PA

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime