Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Tko su najnoviji članovi Rock’n’roll Kuće slavnih – i zašto neki to (još) nisu

Raznolik odabir ovogodišnjih članova reflektira predanost 'Rock Kuće' da oda počast glazbenicima čija glazba kreira kulturu mladih, komentirali su iz Rock & Roll Kuće Slavnih te objasnili i zašto neka velika imena još nisu "na popisu gostiju"

Ove godine Rock & Roll Kući slavnih pridružili su se Tina Turner, Carole King, The Go-Go’s, JAY-Z, Foo Fighters i Todd Rundgren!Svečana ceremonija ulaska u “Rock & Roll Hall of Fame” održat će se, virtualno ili u posebnim uvjetima, 30. listopada u Rocket Mortgage Fieldhouse dvorani u Clevelandu. Uslijed pandemije koronavirusa publika prošle godine nije prisustvovala ceremoniji, a ovogodišnja, 36. po redu, svečana dodjela moći će se uživo pratiti putem posebnog “Rock & Roll Hall of Fame” radija te HBO streaming platforme.

Prepoznavanje snage žena u glazbenoj industriji

Uz navedena imena svrstana u glavnu kategoriju, posebna Ahmet Ertegun nagrada bit će dodijeljena Clarence Avant, dok su za glazbenu izvrsnost nagrađeni: LL Cool J, Billy Preston i Randy Rhoads. 
Posebna priznanja, također, dodijelit će se glazbenicima i glazbenim skupinama koji su ostvarili rani utjecaj na glazbenu scenu, a oni su: Kraftwerk, Charley Patton i Gil Scott-Heron.

Ovaj raznolik odabir ovogodišnjih članova reflektira konstantnu predanost ‘Rock Kuće’ da oda počast glazbenicima čija glazba kreira kulturu mladih, izjavio je prilikom otkrivanja novih imena predsjednik zaklade Rock & Roll Kuće Slavnih, John Sykes.
Skyes je također posebno istaknuo kako se u glavnoj kategoriji briljiraju žene – Tina Turner, Carole King i Go-Gos što je rijetkost, no pokazuje kontinuiranu relevantnost i prepoznavanje snage žena u glazbenoj industriji. Nadolazeća ceremonija, zaključio je Sykes, bit će zaista poseban događaj.

Zašto se neke izvođače “zaobilazi”?

Nakon izraženog nezadovoljstva nekih glazbenika i stručnjaka, ponajprije kada su u pitanju velika i neupitno značajna imena svjetske hard&heavy glazbene scene (poput grupe Iron Maiden koja je ove godine bila nominirana, ali ne i odabrana), predstavnici Rock & Roll Kuće Slavnih ove godine odlučili su se osvrnuti na “prozivke” komentiravši zašto neka od velikih imena (još) nisu uvrštena.
“Ovo je doista zanimljiva tema budući da mi slavimo i metal glazbu”, izjavio je Greg Harris, direktor Rock & Roll Kuće Slavnih u najnovijem intervjuu za Audacy Music argumentirajući: Slavimo sve oblike rock’n’rolla… Nominirali smo već Iron Maiden i Judas Priest, a Def Leppard su već dio naše obitelji. Dodao je i kako više od 80% nominiranih u nekom trenutku uglavnom budu i uvršteni u Rock & Roll Hall Of Fame, no – “zaista ne mogu svi odjednom biti uvršteni”.
Postoji niz nevjerojatno dobrih bendova, smatra, koji su zaista zaslužili nominacije kao i šansu da, s vremenom, postanu članovi: Hajdemo ih nastaviti nominirati i biti otvoreni prilikom opcija za glasovanje!

Proces odabira

Uz nove ‘stanare slavne Kuće’, na ovogodišnjem popisu nominiranih za ulazak u “The Rock & Roll Hall of Fame” našli su se i, abecednim redom: Chaka Khan (već drugi put), Devo, Dionne Warwick, Fela Kuti, Iron Maiden, Kate Bush, Mary J. Blige, New York Dolls i Rage Against The Machine.
Finalnu odluku o novim glazbenim imenima kojima stanarima donijeli su glazbeni znalci iz svih dijelova svijeta: od živućih članova Kuće Slavnih i raznih respektabilnih glazbenih umjetnika preko povjesničara i stručnjaka na području kulture do djelatnika iz glazbene industrije. U obzir se uzimaju razni faktori, poput značaja i utjecaja nominiranih na druge glazbenike, dužina karijere te postignuti uspjesi, ali i stilska inovativnost te kreativnost i superiornost u tehnici izvođenja. Jedno od glavnih pravila kvalificiranja za ulazak u Rock & Roll Kuću Slavnih uvijet je da je izvođač ili bend svoj prvi komercijalni zapis objavio barem 25 godina prije nominacije.

Miljenici publike

Ove godine u izboru je sudjelovalo više od 12000 glazbenika, a u obzir se uzelo i mišljenje javnosti. Naime, zadnjih nekoliko godina ustalilo se pravilo kako za omiljene izvođače tijekom procesa selekcije mogu glasovati i svi zaljubljenici u glazbu i to putem globalno dostupnog online obrasca ili prilikom posjete muzeju u Clevelandu.
Ove godine tako je najveći broj glasova publike pripao Tini Turner. Odmah iza nje smjestio se Fela Kuti, do k su na trećem i četvrtom mjestu glasovi bili podjednaki za grupe The Go-Go’s i Iron Maiden. Očekivano, u TOP 5 miljenika publike našli su se i Foo Fighters.

Fotografije: rockhall.com / Naslovna: Tina Turner Facebook

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime