Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Gubi li Grammy na važnosti? I kako smo dobili prvu hrvatsku nominaciju

Kolega i prijatelj Ozren Kanceljak, vrhunski je glazbeni profesionalac koji prati Grammy nagrade još od svojih novinarskih dana u Startu

Ovog tjedna objavljene su nominaciju za vjerojatno najpoznatiju glazbenu nagradu Grammy čija će se dodjela dogoditi 31. siječnja 2021. Cijelu ceremoniju će voditi komičar Trevor Noah.Najveći broj nominacija dobila je Beyonce – ukupno devet. Slijede je Taylor Swift, Roddy Ricch i Dua Lipa, koje su zaradile po šest nominacija. Brittany Howard iz Alabama Shakes ima pet nominacija za samostalni debi. Po četiri su zaradile Billie Eilish, Megan Thee Stallion, DaBaby, Phoebe Bridgers, Justin Bieber, jazz pijanist John Beasley i producent David Frost.

Glazbenici optužuju Grammy da je ‘korumpiran’

No, unatoč stručnom i komercijalnom uspjehu hit pjesme “Blinding Lights” i albuma After Hours, Weeknd ove godine nije dobio niti jednu nominaciju za Grammy. Zbog toga je svoje nezadovoljstvo iskazao optužujući Grammyje da su “korumpirani”. Čini se da se i mnogi drugi umjetnici slažu poput, Drakea, Elton Johna i Charlie Puth sudeći po negodovanju na društvenim mrežama.

Ovakvo ignoriranje izvođača posebno je iznenađujuće jer dolazi samo par dana nakon objave da će Weeknd imati glazbeni show u poluvremenu najvećeg sportskog događaja u Americi, Superbowla. A to je ultimativno priznanje i čast za svakog glazbenika.

Posebno je zakazala kategorija za rap album godine

No čudnim nominacijama tu nije kraj. Justin Bieber je negodovao što su njegove tri nominacije završile u pop kategoriji unatoč očitom R’n’B zvuku. Hvaljeni album Fione Apple nije dobio nominaciju za album godine. No, posebno je zakazala kategorija za rap album godine. Svi nominirani su se godinama smjestili između 35 i 47 godina što je za ovako progresivnu kategoriju poprilično konzervativan izbor.

Lil Uzi, Roddy Rich, Polo G su samo neka imena koja su zaslužila nominaciju u toj kategoriji. Sjajni Black Pumas, koje ćemo idućeg ljeta gledati u Šibeniku nominirani su za album godine koji je izašao 2019., pa su poslali prijavu za posebno re-izdanje iz ove godine. Također, Beyonce je zaradila rekordan broj nominacija za album koji nije izašao ove godine. I tako možemo u nedogled. Problem je što ovakvih nelogičnosti ima sve više što automatski dovodi u pitanje samu vjerodostojnost nagrade!

svjetlo u ovoj priči je uspjeh mlade jazz glazbenice hrvatskih korijena Thane Alexe, koja je prva glazbenica s ovih prostora s nominacijom za Grammy!

Svoju karijeru stvarala je u američkim ali i hrvatskim klubovima, i zaslužila nominacije za Porin za suradnju s Matijom Dedićem. Kolega i prijatelj Ozren Kanceljak, vrhunski je glazbeni profesionalac koji prati Grammy nagrade još od svojih novinarskih dana u Startu. Kroz godine je filtrirao interese i fokusirao se posebno na kategorije jazza, R&B, gospela te world musica (plus, naravno, opće informacije iz glavnim kategorija).

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Thana Alexa (@thana_alexa)

 Kolosalan uspjeh naše glazbenice Thane Alexe

Uspjeh Thane Alexe prokomentirao je ovako: “Kako sam odmah u jutro nakon proglašenja nominacija pretraživao službenu stranicu – prvo što sam uvidio je da, suprotno mojim očekivanjima, Gregory Porter s albumom “All Rise” nije dobio niti jednu nominaciju. Neki drugi moji favoriti, koje sam imao zadovoljstvo čuti ranije – jesu, poput višestruko nominirane H.E.R. ili PJ Mortona, Kurta Elinga ili pak Chick Corea.

I onda sam u ponovnom iščitavanju spazio da se na prvom mjestu u kategoriji vokalnog jazza nalazi album imena “ONA”. I da se radi o “našoj” Thani Alexi. Moram priznat da sam bio u totalnom pozitivnom šoku. Thana Alexa ima nominaciju u kategoriji u kojoj Gregory Porter nije uspio. I to sa kakvim albumom! Umjetnički hrabar, beskompromisnim, izvanredno izveden. Kompozicijski bogat a u izvedbenom smislu originalan, osoban i jednom riječju savršen. Albumom u kojem nema ni tona dodvoravanja. Ali, album nema podršku niti jedne velike diskografske kuće. Thana ga je objavila u samostalnom izdanju i plasirala preko svoje band-camp stranice, te se nalazi na svim digitalnim platformama. No, iz “naše” perspektive album ima i dodatne vrijednosti.

Kao prvo, to je uspjeh usporediv jedino s uspjesima naših sportskih velikana – Janice Kostelić ili Luke Modrića. Thana je napravila album univerzalne vrijednosti i poruke s naglaskom na položaju žena u svijetu. Ali tako da se album zove ONA, te je i naslovna skladba u najvećem dijelu izvedena u fantastičnom višeglasju pjevajući na hrvatskom jeziku. I to je zaista dodatna veličina ovog grandioznog uspjeha kakav nikad nitko još nije imao s ovih područja. Dakle, biti nominiran za najveću i najvažniju glazbenu nagradu na svijetu je kolosalan uspjeh ali da je u tom uspjehu utkana kombinacija univerzalne poruke za ženska prava ispjevana na hrvatskom jeziku daje, tom postignuću, barem u mojim očima dodatnu dimenziju!“

Duga je lista nelogičnosti ove nagrade

No, vratimo se na same nominacije. Gledajuće kroz povijest, duga je lista nelogičnosti ove nagrade. David Bowie osvojio je više Grammya nakon smrti nego kad je bio živ (jedini Grammy koji je osvojio u životu bio je 1985. za spot Blue Jean. I to je singl sa jednog od njegovih najslabijih albuma. Prince nikada nije osvojio nagradu za album godine (a izgubio je od Lionela Richiea), niti Springsteen ili The Rolling Stones, niti Marvin Gaye, niti 99% velikana koji se pojavljuju na raznim listama “najboljih svih vremena”. Ima li tu nekakve logike? Dani u kojima su ljudi dominantno kupovali glazbu na fizičkim formatima su prošli, tako da čitav mentalitet ‘dodane vrijednosti’ Grammy više nema. Jer dobitnici više na ime laureata nemaju 2-3 milijuna dodatnih primjeraka na svoju ukupnu prodaju i ne donose novu publiku i slušatelje.
Ako ne vjerujete, pitajte članove Arcade Fire ili Becka.

Kompletnu listu nominacija za nagradu Grammy pogledajte ovdje:

https://www.grammy.com/grammys/news/2021-grammys-complete-nominees-list

Fotografija: Grammy.com

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime