Petak, 22 ožujka, 2024

Parangall / Billy Gubbons, Hardware – Moćni trikovi ‘starog psa’

Album koji je posveta preminulom prijatelju i ko-producentu Joeu Hardyju ima dijelom veze i sa prethodnim solo projektom 'Big Bad Blues' na kojem se našlo dosta covera no još više s klasičnim 'rokanjem' ZZ TopaBILLY GIBBONS

Hardware

Concord

****

Iako su ZZ Top već gotovo deset godina ‘na ugaru’ (album ‘La Futura’ objavljen je još 2012.) svi fanovi njihovog teksaškog blues-rocka zadovoljštinu mogu naći u novom albumu frontmana Billyja Gibbonsa.

Jer album ‘Hardware’ je tako vraški ‘zizitopovski’! Što će reći da su tu patentirani riffovi i sola, onaj isti prepoznatljiv režeći vokal, blues boogie, fuzz gitara, energija rasnog rock and rolla… Album koji je posveta preminulom prijatelju i ko-producentu Joeu Hardyju ima dijelom veze i sa prethodnim solo projektom ‘Big Bad Blues’ na kojem se našlo dosta covera no još više s klasičnim ‘rokanjem’ ZZ Topa.

Rasni shuffle brzac

Osim podsjetnika na znane ‘pustinjske’ himničke brojeve matičnog banda s upečatljivim twangom poput izvrsne ‘West Coast Junkie’ ili ‘Desert High’, teško je paprene ‘rokere’ kao što su uvodna ‘My Lucky Card’, boogie ‘She’s On Fire’ i ‘More-More-More’ (otvorenu opakim riffom i nastavljenu unisonim gitarskim dionicama sa slideom) te ‘S-G-L-M-B-B-R’, ‘Stackin’ Bones’ i ‘I Was A Highway’ ne pročitati kao čvrstu kopču s klasicima ZZ Topa.
‘Shuffle, Step & Slide’ (s izvrsnim slideom) je još jedan rasni shuffle brzac u kojem je Gibbons doma a emocionalna ‘Vagabond Man’ southern soul laganica po mjeri soulom okađenog vokala. Baš kao i sporovozna ‘Spanish Fly’ čija je gitara pokazna vježba Gibbonsovog umijeća uz završnicu koja će u živo zacijelo prerasti u jamming. 

Izvrsna pjesma za kraj

Posebno je zanimljiv cover broja Texas Tornadosa ‘(Hey BabY) Que Paso’ koji je zadržavši raspojasani duh tex-mex izvornika dobio u raspletu teme jasan Gibbonsov pečat. Album zaključuje izvrsna ‘Desert High’ s pustinjskom atmosferom, očekivanim twangy naglascima gitare na tragu Queens Of The Stone Age i šaputavim Gibbonsovim narativom. 

Veli se da stari pas teško uči nove trikove no sa onim odavno naučenima Billy Gibbons je još jednom pokazao da ima što kazati.

Pročitajte još...

Povezano

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime