Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Parangall: Glazbeni milijunaš!- Slavko Remenarić

Album 'Million 2020-2022' (sada objavljen kao digitalno izdanje na servisima) je naravno zbirka pojedinačnih brojeva objavljenih tijekom dvije godine, no sagledan kao cjelina on je zaokružen projekt koji unatoč formalnom žanrovskom šarenilu odaje jedinstvenu poetiku nadahnutog autora i multiinstrumentalisteGlazbeni milijunaš!

SLAVKO REMENARIĆ

Million 2020-2022

****

Naravno da je ime albumu dao davnašnji megahit Boe “Million”, no negdašnji gitarist i koautor zagrebačkog benda samostalnim se projektom ne šlepa za “boljom prošlošću”. Dapače, svaka sličnost s materijalom Boe – ne samo jer tu sad nema specifičnog Puljizovog vokala – čak i da je ime bila bi slučajna. Jer, već “Nisam dobar” u maznom grooveu uvodi u album bezgrješno spajajući vokal Ernesta Ivkovića – koji je gostujuće grlo na cijelom albumu – gitarski (zaštitni) znak Remenarića te pozadinske vokale i sintove koji bi mogli biti i nasljedstvo osamdesetih.

No “Statist” – koji slijedi za njom – ubrzava na podlozi funka koji gotovo da eksplodira u završnici teme, obdarene reskim gitarskim akcentima, slide gitarskim uvodom  uz pozadinske vokale, reperskom dionicom Saše Antića i radiofoničnim refrenom. “Pjesnici šute” pak u mantričkom izdanju okađenom psihodelijom Pink Floyda u vrijeme soundtracka “Zabriskie Pointa” nudi pravu zvučnu avanturu u kojoj je golemi obol imao i producent Zvonimir Dusper Dus.

Sagledan kao cjelina on je zaokružen projekt

I “Ljubav napada” priziva svojevrsnu (vraški uspjelu) fuziju osamdesetih, U2 i bowievske vokalne manirizme Luke Kunčevića. Još očitije u naglašenije gitarskoj “Jer to tako je” s upečatljivim minimalističkim solom. “Samac” svojim  trinaestominutnim trajanjem potvrđuje Remenarićeve tvrdnje o neopterećenosti komercijalnim uspjehom albuma. Riječ je naime o skladbi koja bi dobro prošla i u vrijeme prog-rocka kao slojeviti broj s podugačkim instrumentalnim pasažima (gitaru, bas i klavijature je odsvirao sam Remenarić) i odličnom trubom Andreja Jakuša te Dusovim sintesajzerskim dionicama koje odaju notu psihodeličnih jazzy rock stilizacija.

“Odlazak” je ambijentalna nježna pop laganica u kojoj (opet!) savršeno srastaju sint i akustična gitara u melodijskom i ritmičkom “loopu”. Takva je i zaključna “Samo zvijezde” u kojoj poseban pečat lirskom broju (u kojem se uz pozadinske vokale ukazuje upečatljiv sintesajzer) daje recitativ Leona Lučeva.  

Album “Million 2020-2022” (sada objavljen kao digitalno izdanje na servisima) je naravno zbirka pojedinačnih brojeva objavljenih tijekom dvije godine, no sagledan kao cjelina on je zaokružen projekt koji unatoč formalnom žanrovskom šarenilu odaje jedinstvenu poetiku nadahnutog autora i multiinstrumentaliste.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime