Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Parangall: Neil Young, Young Shakespeare – Veličanstven arhivski materijal

Koncert održan 26. siječnja 1971. u Shakespeare Theatre u Stratfordu (u Connecticutu) na najbolji mogući način predstavlja 'akustičarskog Younga' 

NEIL YOUNG

Young Shakespeare

Reprise

****

Zaboga, zar još jedan album iz arhive Neila Younga iz koje ‘curi’ kao iz probušenog vjedra…?
Istina, Neil Young se uhvatio pospremanja i gotovo pa zatrpao tržište starim snimkama no friški ‘Young Shakespeare’ je novi dokaz njegova fascinantnog skladateljskog i izvođačkog talenta s početka sedamdesetih.

Koncert koji na najbolji način predstavlja ‘akustičarskog Younga’

Naime, koncert održan 26. siječnja 1971. u Shakespeare Theatre u Stratfordu (u Connecticutu) na najbolji mogući način predstavlja ‘akustičarskog Younga’. Vrijedi podsjetiti za njim su tada već bili albumi s Buffalo Springfieldom ali i tri samostalna albuma: nastupni ‘Neil Young’, genijalni ‘Everybody Knows This Is Nowhere’ koji je – uzgred rečeno – predstavio (i) nabrijanu, električnu proto-grunge Youngovu osobnost te ništa slabiji ‘After The Gold Rush’. Dakako tu je i boravak u super-grupi Crosby, Stills, Nash & Young kojima je na albumu ‘Deja Vu’ dao ‘Helpless’ i ‘Country Girl’. Uzgred rečeno obje strane svoje nježno akustičarske te proto-gunge žestoke glazbene persone Young je koji mjesec kasnije pokazao na dvostrukom koncertnom albumu CSN&Y ‘4 Way Street’. 

Set u Shakespeare Theatre otvorila je ‘Tell Me Why’ – uvodni broj sa studijskog ‘After The Gold Rush’, a za njom ‘Old Man’ i ‘The Needle And The Damage Done’, skladbe koje će se tek naći na albumu ‘Harvest’. Baš kao i skladbe ‘A Man Needs A Maid’ i ‘Heart Of Gold’ spojene u premijerno izveden neponovljiv medley. 

Neil Young 1976 (Photo by Chris Walter/WireImage)

Sjajno predstavljanje znanih zgoditaka i novih neobjavljenih brojeva

Album na kojem su se našle i teme ‘Ohio’, ‘Cowgirl In The Sand’, ‘Helpless’, ‘Don’t Let It Bring You Down’, ‘Journey Through The Past’… kao opća mjesta svake kasnije ‘best of’ kolekcije, završava sa nježnom verzijom ‘Down By The River’ te ‘Sugar Mountain’. Bile su to prava točka na ‘i’ sjajnog koncertnog predstavljanja znanih zgoditaka i posve novih neobjavljenih brojeva singer-songwritera koji je u 25. godini iza sebe već imao hrpu antologijskih skladbi. 

Zanimljivo je da je koncert u Shakespeare Theatre održan tri dana nakon mnogo poznatijeg nastupa u Massey Hallu zabilježenog i na bootleg izdanjima te na ‘Live at Massey Hall 1971’ albumu također (još 2007.) objavljenom u ediciji Neil Young’s Archives Performance Series. Iako su oba albuma slična i s gotovo identičnom set listom, blaga prednost ide ovom najnovijem arhivskom izdanju zbog nevjerojatne spontanosti i ‘kemije’ koju su očito dijelili Young i publika čineći da se već znani brojevi kao i tada publici posve nove skladbe, progutaju s užitkom na dušak.  

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime