Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Parangall: Povratak u budućnost s Van Morrisonom i album Accentuate The Positive

Konačno je staro gunđalo odustalo od crnjaka i dešperacije koji su prevladavali na cijelom nizu recentnijih – u arhaičnom rhythm and bluesu usidrenih – albuma. Jer ovog puta naslov 45. studijskog albuma ne laže: album covera ide pod nazivnikom ‘samo pozitiva’. Izbor standarda iz polovine pedesetih u kojima se miješaju tragovi jumpin’ jivea, rockabillyja, countryja, […]

Konačno je staro gunđalo odustalo od crnjaka i dešperacije koji su prevladavali na cijelom nizu recentnijih – u arhaičnom rhythm and bluesu usidrenih – albuma. Jer ovog puta naslov 45. studijskog albuma ne laže: album covera ide pod nazivnikom ‘samo pozitiva’.Izbor standarda iz polovine pedesetih u kojima se miješaju tragovi jumpin’ jivea, rockabillyja, countryja, rhythm and bluesa i rock and rolla, uz duboki Vanov naklon prema originalima i njihovim aranžmanima (no u svakom broju s onim tipičnim morrisonovskim ‘touchom’ koji znači posvajanje i općih mjesta poput ‘Shake Rattle And Roll’, ‘Lucille’, ‘Blueberry Hill’, ‘Shakin’ All Over’ ili ‘You’re My Sunshine’), za Morrisona je logičan izbor. Riječ je naime sa skladbama i žanrovskim nišama u kojima je svoj na svome; u kojima je doma. No, ovog puta u praskavoj radosti i s notom humora kojima su zračili izvornici.

Klasici Berryja oživljeni u novom energičnom ruhu

Stoga i Dominov ‘Blueberry Hill’ krasi i prepoznatljiv klavir, saksofonski solo, pozadinski vokali nadahnuti doo-woopom ali i Vanov svježi vokal nabijen energijom mladca koji je upravo otkrio blago iz arhiva. ‘Youre My Sunshine’ je dobila injekciju rockabillyja, gitarski twang sparen s klavirom i orguljama te energetski naboj, ‘Lucille’ gitarske i saksofonske akcente te upečatljive dvoglase, ‘Bye Bye Johnny’ berryjevski ‘touch’ nabrijan kao na davnašnjim verzijama Stonesa a ‘Lonesome Train’ – uz gostovanje sjajnog Jeffa Becka – novo vraški dobro čitanje davnašnjeg izvornika Johnnyja Burnettea.

‘I Want A Roof Over My Head’ pokazala je koliko je jumpin’ jive bio bitan za profiliranje glazbenog ukusa i vokalnog stila Vana Morrisona ali i za ‘meka srastanja’ rocka/rhythm and bluesa/rockabillyja i jazzy swinga. Itekako je zanimljiva i obrada skladbe Everly Brothersa ‘Problems’ začinjenom uplivima ska-rock steadyja i rhythm and bluesa koji je bljesnuo i u ‘Shake Rattle And Roll’ te garažnom standardu Piratesa ‘Shakin’ All Over’. Vanovo snalaženje u standardima countryja koje s lakoćom ‘prevodi’ na svoj glazbeni jezik demonstrirano je pak obradom ‘Sea Of Heartbreak’ Dona Gibsona.

Album ‘Accentuate The Positive’ nije samo naklon prema korijenima već novi dokaz da Van the Man još uvijek može oduševiti i stare fanove i ‘zaraziti’ neke nove klince.

Naslovna fotografija: Youtube Screenshot 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime