Petak, 21 lipnja, 2024

Parangall: Vječna Chrissie i Pretendersi

Pretenders i friškim albumom pokazuju sve svoje odlike očite još od prvog albuma: sposobnost energičnog 'rokanja' uz melodioznost i upečatljive riffovePRETRENDERS

Relentless

Parlophone

****

Ako u svijetu rocka valja dodijeliti titulu ultimativne “frontwoman” – liderice i pjevačice u prvom planu benda – tada ona pripada Chrissie Hynde. Pogledate li na Youtubeu koncertno predstavljanje “Losing My Sense Of Tense”, nastupnog broja s novog albuma “Relentless”, shvatit ćete zašto. Chrissie kao predvodnica odličnog banda (u kojem uz nju ključnu ulogu igra gitarist i koautor brojeva albuma James Walbourne), ne samo da ima energiju i snagu vokala kao u davna vremena eponimnog nastupnog albuma, već pokazuje da je moguće “dostojanstveno stariti”, a u tom “starenju” ostati mlad. Jer, za razliku od teksta u kojem veli da više ne mari za rock jer su svi njeni negdašnji favoriti ostarjeli i umorni, Chrissie i band u klasičnoj postavi dvaju gitara, basa i bubnja, kao da prizivaju žestinu i svježinu one uvodnu “Precious” s prvijenca kojom su se oglasili kao vraški atraktivno ime novovalne scene.

Jer, tko da odoli onim sjajnim(jangle) zvečećim gitarama na kojima bi pozavidjeli i Byrds u temi “A Love” koja se melodioznošću iz prve lijepi za uho ili pak osunčanoj melodiji – uz raspojasane gitare oko upečatljivog riffa i muskulativnu ritam sekciju – u rasnom “rokeru” “Let The Sun Come In” koja čak ima i nešto od šarmanog “rokanja” R.E.M.-a . No Pretenders su bezgrješni i u zaključnoj, emocijama nasaftanoj laganici,  šestominutnoj klavirskoj baladi “I Think About You Daily”. Podržanoj gudačima po aranžmanu Johnnyja Greenwooda iz Radioheadsa.

Logična završnica albuma

Kao svojevrsnom (vokalnom) nastavku Chrissienog solo albuma s coverima jazzy standarda. Riječ je također o logičnoj završnici albuma koji u drugom dijelu  prednost daje (najčešće introspektivnim) laganicama.  Poput brit-folkom ozračene “Merry Widow”, klavirske “Promise Of Love” ili “Just Let It Go” s Walbourneovim gitarskim solom.

Pretenders i friškim albumom pokazuju sve svoje odlike očite još od prvog albuma: sposobnost energičnog “rokanja” uz melodioznost i upečatljive riffove te snimanja veličanstvenih balada čiji je vječni adut čudesan vokal (71 jednogodišnje) Chrissie Hynde.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime