Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Pop Cooltura: Mahanje Baby Lasagni da bude hrabar i izdrži Eurosong challenge zbog svih nas

Nakon puno godina od Lime Dujmića i njegovih pripetavanja oko vrha Eurosong pozornica s 'Rockanju me bejbe' grupe Riva, Hrvatska se ima razloga nadati. Kažu kladionice, taj referentni i mjerodavni smjerokaz ukusa 'Eurosong kužera', stojimo među prva tri. A na kog kladionice upru kažiprstom u 70 do 80% slučajeva bude pobjednik

Polako samo, smirite se, sve je dobro ili će bit dobro. Oni nebitniji izbori tek što su minuli, pa uslijed mlitavih i relativnih pobjedničarenja svih upletenih, njihovih postkoalicijskih pregovora, svađanja, raspadanja i inih ljudizama, evo novih esencijalnih izbora.
Maltene Svjetsko nogometno prvenstvo razine. I novi moment za masovne identifikacije. Mi
moment. Mi smo. Znate. Mi. Ponosni. Narod. Jedinstveni. Zajedno. Mi. Znate, mi.  😉Sami ubacite hashtag ljestve uz nutkanje popularnih online feelgood chantova i lifecoaching
memeova. Navijači, jelte. Kužeri koliko je to bitan i beatan event za opstojnost domaće glazbe i dokazivanje iste u euro-sveckim razmjerima.

Je li ‘Rim Tim Tagi Dim’ karta za povratak na staru Eurosong slavu? 

Nakon puno godina od Lime Dujmića i njegovih pripetavanja oko vrha Eurosong pozornica s
‘Rockanju me bejbe’ grupe Riva, Hrvatska se ima razloga nadati. Kažu kladionice, taj referentni i mjerodavni smjerokaz ukusa ‘Eurosong kužera’, stojimo među prva tri. A na kog kladionice upru kažiprstom u 70 do 80% slučajeva bude pobjednik. Nema proturijeka na pečate jedne od najzabavnijih supkulturnih nakupina glazbenog ljudstva, onkraj preživjelih fanova Sigue Sigue Sputnika, Right Said Freda, T.A.T.U, Lordea (ne simpa alter pop pjevačice novozelandsko hrvatskih korijena, nego one maskirane nordijske protometal nakupine nečega). I inih referentnih glazbenih nuspojava nad kojima su ljubitelji estradnih spektakala prosuli more suza, žmaraca, strasti i žući, trudeći se ukazati eventualnim agnosticima kako je Eurosong wow trenutak.

Važan, referentan, bitan. Sve pridodane epitete mimo gledan, izlobiran i komercijalan TV event.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Jer promocija, jer gledanost, jer Mannequin a ha svjetska slava, turneje, rokenrol, dva prsta u AC/DC rogovima u zrak, jeeeea. Na Vašu nemalu žalost, kad imate radni zadatak i nepriliku preslušati svih 37 pjesama i predstavnika eurosongovske estrade, beneficiran radni staž je nešto što prvo propada napamet. Priča o uskakanju s klupe skromnog momka Marka P. iz Umaga, preko noći poznatijeg kao Bejbe Lazanja, već je toliko puta ispričana da je postala dijelom opće i pop kulture, maltene kao lanjski slengovski ‘šč’ moment merchandisiranih fiumanskih alter rock legendi. 

Masovna podrška je zasjenila realan pogled na kvalitetu pjesme 

O pjesmici rimtimdagidimbimbambu i njena audio vizualnog korijena smo isto već nekoliko puta detektirali odakle dolazi, od koga posuđuje melodijske fraze, čije kupljene loopove koristi, mahom slušateljima nebitno. Dokle mogu organizirati Senna M koreografiju na pjesmicu i otplesati diljem domovine, što će biti znakom samom izvođaču da izjavi rečenicu tipa, parafraza, sad kad vidi kakvu masovnu podršku ima i kako ljudima to znači, ne radi više taj nastup zbog sebe nego zbog svih nas. Ah. Hvala puno, na nesebičnosti. I progledavanju na vrijeme. 🙂 

Ima samo jedan segment u zatvorenom krugu uživatelja između ljubitelja manifestacije, kužera, usputnih pratitelja i zamislite, onih koje cijeli event ostavlja, blago rečeno neimpresioniranim. Taj je, dozvolite primijetit, da je sasvim legit i ne voljeti nešto ili nekog ili bar biti neimpresioniranim istim te da taj moment ni na koji način ne ugrožava cijelu armiju nekritičnih koji su se podastrli u natjecanju podrške i mahanja dotičnom predstavniku – mi, nas, mi, nas i mi-ovaca.

Zamislite naime, mimo sveg tog estradnog celofana, moguće je postojati na sceni na kojoj St. Vincent ovaj tjedan objavljuje novi album, Billie Eilish samo što nije, isti dan novih albuma Pearl Jama i Taylor Swift ne znači ništa prodaji i rekordima, a Thom Yorke objavljuje uskoro soundtrack jednom indie filmu koji je komponirao bez benda. Svi ti kreativni glazbeni događaji znače više nego dvije polufinalne i jedna finalna večera silno gledane esktravagance i glazbene pompe. I da su oni stvarni Eurosong. Pažnje vrijedni. Daleko duže od dvije polufinalne i jedne finalne večeri u kojoj ćemo Mi, Nacija, Narod, Svi zdušno stati i navijati da Bejbe Lazanja s pjesmicom bimbambus pobijedi u Švedskoj i dofura 2025. tu velebnu manifestaciju što bliže Prisavlju. Jer to će biti pečat i značiti pobjedu.

Zato, samo hrabro Bejbe Lazanja, razvali i budi ponosan. Baš kao što je ponosan i taj narod za kojeg to radiš i kog predstavljaš. I hvala puno. Mašemo, razgaljeni, ozarena srca i radimo Facebook evente u čast velikog događaja, podstreka i kuraža.

Naslovna fotografija: Screenshot Youtube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime