Petak, 1 ožujka, 2024

Bitter Sweet Lifestye: Imaš li dvostruku autentifikaciju?

Nisam mislila (jedna od glupljih stvari koje se mogu izgovoriti) da bi se to meni moglo dogoditi. Pa nisam influenser, nemam hordu pratitelja, zašto bi se to dogodilo meni?

Neko jutro, uz prvu kavu, pikam ja tako po mobitelu; baš kao i inače. Pogledam presscut izvještaj da vidim kakva frka danas slijedi i čime ću se baviti dobar dio dana, potom provjeravam nove poruke posvuda gdje stižu: na WA niz zezancija po raznim grupama i dogovori za taj tjedan, na Viberu se javlja mama, na Messengeru cure s Korčule, na Instagramu nalazim poruke kao odgovor na story i jednu od Instagrama. Mora da je neka informacija o promjeni pravila privatnosti ili takvo što – naravno da sam ne razmišljajući otvorila. Nisam ni čitala, samo sam izašla iz aplikacije.Jedan i jedan nisu jedanaest, nego dva

Malo iza podneva stiže mi mail od Instagrama: “primijećen je login s nepoznatog uređaja putem Firefox preglednika“. Znate onaj osjećaj kada se opečete, ali mozgu treba još sekunda, dvije da shvati što se dogodilo i aktivira osjećaj boli? E, upravo to. U tom kratkom vremenskom odmaku stiže još jedan mail od Instagrama kojim me obavještava da je na mom korisničkom računu promijenjen e-mail i to u “04:54 (PDT iliti Pacific Daylight Time)“. Uto me prostrijeli svijest da nešto ne štima, jedan i jedan nisu jedanaest, nego dva! Odem na aplikaciju Instagrama, traži me log in. Pokušam se logirati, ne ide jer mail je promijenjen, znači sranje.

Nisam mislila (jedna od glupljih stvari koje se mogu izgovoriti) da bi se to meni moglo dogoditi. Pa nisam influenser, nemam hordu pratitelja, zašto bi se to dogodilo meni? Zato. Prvo sam se sjetila Lidije, znam da se njoj nedavno dogodio hakerski napad. Zovem je što mi je činiti? Prvo što me pitala: “Jesi imala dvostruku autentifikacija?“; jel’ Papa protestant?

Na Facebooku sam podijelila vijest o incidentu i do kraja dana sam svašta naučila i doznala. Podrška help centra uglavnom ne donosi sretan kraj, ali donosi dosta živciranja. Rijetkima se sreća osmjehne pa uspiju vratiti izgubljeno putem desktop verzije i/ili uz pomoć koda koji će stići SMS-om. Mnoge hakeri kontaktiraju tražeći otkupninu u bitcoinima, ali mene nisu. I da jesu, zaboli me, s teroristima ne pregovaram. Ako im i platite traženo, nema garancije da će ispuniti svoj dio nagodbe i vratiti vam profil. Vjerojatnije je da neće, nisu ni Lidiji. “I da, ja sam hakerima iz očaja platila taj iznos u bitcoinima koji su tražili. Nisu se smilovali. Ne znam je li mi to sada smiješno ili tužno. Užas“, govori mi dok paralelno mislim da hitno moram zaštiti mail i Facebook.

Otvorena je nova niša za mlade informatičare

Influenserska je legenda dečko iz susjedne države za kojeg mnogi tvrde da sa stopostotnom sigurnošću vraća izgubljene profile za prilično dobar honorar koji se ne izražava stoticama, već tisućicama i kusur eura. Upravo se na angažman tog znalca odlučilo više poznatih osoba i sada opet imaju svoje virtualne živote, tisuće pratitelja, vjerujem i ozbiljniji pristup digitalnoj sigurnosti. Kada tako zarađuješ ili jednostavno jako voliš svoj Instagram i možeš si to priuštiti, nije skupo, to je investicija slično kao što kažu za skupe brendirane torbice. Ima i nekih domaćih agencija, nešto povoljnijih, ali nisu bile uspješne, bar ne s mojim sugovornicima.

Otvorena je nova niša za mlade informatičare, evo im nove poslovne mogućnosti jer potražnja za sprečavanjem i spašavanjem od cyber napada na tržištu raste, a znamo da je za reputaciju i zaradu najbolje kad si među prvima. Nije smiješno, realno je pa blago svima koji razumiju i vole istraživati bespuća informatičkih mogućnosti.     

No, ako vam vaš haker, kao što je moj meni, izbriše sve podatke i korisnički račun, više ga nitko ne može vratiti. Jedno što možete jest kreirati novi profil s novim korisničkim imenom, drugom mail adresom i lozinkom. Sve što je bilo zaboravite i krenite ispočetka. Istodobno obrišite cache/cookies iz browsera i deaktivirajte svemoguće blockere koje (i ako) koristite. Vjerujem da nisam jedina neznalica koja do sada nije imala nimalo interesa više se informirati o bilo čemu takvome, ni razmišljati o tim cache mjestima gdje se privremeno pohranjuju podaci kako bi zapamtili posjete web stranicama.

Spremaju ih u direktorij na hard disku kako bi učitavanje tih stranica bilo brže prilikom ponovnih posjeta jer će se učitati iz cache memorije, a ne sa web stranice gdje se inače nalaze. Za kolačiće ipak znam jer ih uglavnom nekritički prihvaćam spremajući ih tako na računalo ili mobitel i omogućujem web stranicama da zapamte moje aktivnosti ili postavke da bi ih pri sljedećem posjetu mogle automatski primijeniti. Web stranica zato zna da ste je već posjećivali, što ste gledali i nadalje prilagođava što će vam prikazivati na ekranu i stalno nuditi artikle spremljene u košarici na omiljenom webshopu.

Koga nema bez njega se može

Da se vratim na svoj bivši Instagram. OK, nema ga, a koga nema bez njega se može. Puno mi se zabrinutih poznanika javilo, čak su brinuli više od mene. Profil mi je bio javan, ničeg tamo nije bilo što bi se moglo upotrijebiti protiv mene. Malo putovanja, druženja, odlične knjige, izložbe, usudit ću se reći kulturno. Izgleda da kultura ni hakerima nije atraktivna, možda zato moj nije imao interesa tražili otkupninu?

Međutim, nekoliko kolega i poznanika dobilo je suspektne poruke na WA i Instagram vezane za mene ili od mene što bi moglo biti opasno ako bi postupili onako kako ih se u poruci traži, a ne znajući da sam hakirana. Prilično neugodna situacija. Zato apeliram na oprez jer zadnjih tjedana ima zaista puno hakerskih napada. Čitate li ovo, ne čekajte. Za svaki slučaj odmah promijenite lozinke na svim svojim računima kako ih neki haker ne bi promijenio umjesto vas i obavezno uključite tu dvostruku autentifikaciju. Jest to dosadni korak više, ali ćete si čestitati u slučaju pokušaja napada. Ne nasjedajte na mailove koje vam šalje Instagram i/ili Facebook i obratite pažnju na domenu, njihove su instagram.com / facebook.com bez ikakvih dodataka. Blokirajte na profilu sve sumnjive ljude i nikada nemojte brzopleto klikati čudne linkove čudnih mailova ili poruka!

Ni sebe na shvaćam previše ozbiljno, kamoli virtualnu stvarnost, ali osjećaj posramljenosti i nelagode zbog neželjenog zadiranja u intiman prostor treba shvatiti ozbiljno. Opljačkana sam, samo što provalnik nije njuškao po stanu, otvarao ladice u spavaćoj, dirao stvari, čeprkao po gaćicama da bi odnio predmete koje može prodati, haker se vrzmao mojim virtualnim prostorom i ukrao uspomene, doživljaje, kontakte.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by martina matusin (@martinamatusin_mm)

Kretati ispočetka može biti zamorno, posebno nakon višegodišnjeg okupljanja i njegovanja kontakata, poznanstava, suradnji. Ne možete znati koliko ćete u drugom pokušaju imati uspjeha, a proces je dugotrajan. Svak’ sebi zadaje ciljeve, moji nisu tako ambiciozni. Pragmatično gledam na sve kao na priliku za “fresh start”. Mislim si, opet ćemo se pronaći i pratiti, prijatelji moji.  Nije svako zlo za zlo.

Vaša @martinamatusin_mm & #instaprice

P.S. Hvala ti, Lidija Lešić, što si bila tu i hvala svima na pozivima, porukama, podršci. Pratimo se…

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime