Petak, 1 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Grace Kelly i koliko očevi utječu na život kćeri

Njezina odluka da napusti Hollywood i postane princeza Monaka možda je bila više od pukog romantičnog izbora; možda je to bio njezin način da pronađe mir i prihvaćanje koje je toliko žudjela

Prema knjizi Sofije Benedikt, odluka Grace Kelly da prekine svoju karijeru i uda se za princa proizlazi iz duboke psihološke ovisnosti o mišljenju svojih roditelja. Sofija Benedikt piše o mladoj Grace i njezinom kompliciranom odnosu s roditeljima, posebno s hladnim i nepopustljivim ocem koji nikada nije pokazao pravo odobravanje. Teško je reći jesu li njezini izbori, uključujući udaju za princa, bili nesvjesni pokušaj da pronađe ono što nije dobila od svog oca.No, Sofija Benedikt s jedne strane prikazuje razvoj djevojke iz visokog filadelfijskog društva, odgojene u strogom katoličkom duhu s nezaustavljivom željom da postane glumica, unatoč protivljenju roditelja. 

 

Tko je Grace Kelly bila zaista?

Pedesetih godina prošlog stoljeća, holivudska princeza bila je lice američke ljepote: prirodna svježina, sportsko tijelo i dotjeran stil. No, tko je ona zaista bila? Grace Kelly jednom je izjavila: “Ako jednog dana ispričaju priču mog života, ljudi će shvatiti tko sam zapravo bila.” No, tko je ona zaista bila sama sebi?

U knjizi Sophie Benedict istražuje se duboko ukorijenjena nesvjesna ovisnost Grace Kelly o mišljenju svojih roditelja, posebno o odobravanju njezina oca, i kako to utječe na njezinu odluku da prekine karijeru i uda se za princa. Unatoč slavi i neovisnosti koju je stekla, Grace se suočavala s potrebom za odobravanjem svoje obitelji u pogledu njezinih ljubavnih izbora. Knjiga detaljno opisuje kako je roditeljsko negodovanje odigralo ključnu ulogu u nizu neuspjelih veza koje su započele tijekom njezina studija u New Yorku. Jedna od takvih veza bila je s njezinim starijim profesorom, koja je završila kada je njezin otac neočekivano posjetio grad i razgovarao s profesorom. Knjiga svakako vodi iza kulisa, otkrivajući druge slične veze koje su izazvale veliku medijsku pažnju i osudu.

Samo s 22 godine, Grace Kelly dobila je svoju prvu filmsku ulogu u ‘Četrnaest sati’, čime je započela svoju blistavu karijeru. Uslijedio je njen prvi veliki film, ‘Točno u podne’, koji je postao prekretnica u njenom glumačkom putu. Već dvije godine kasnije, imala je čast glumiti uz legendarnog Clarka Gablea u filmu ‘Mogambo’ redatelja Johna Forda, za koji je nominirana za prestižnu filmsku nagradu Oscar. U samo pet godina, Grace je postigla sve što je potrebno da postane zvijezda na Stazi slavnih, glumeći uz velikane poput Garyja Coopera, Clarka Gablea i Ave Gardner. Redatelji poput Johna Forda i Georgea Seatona prepoznali su njezin talent, a Alfred Hitchcock ju je obožavao, angažirajući je u tri svoja filma.

Zabranjeno prikazivanje njenih filmova u Monaku

S 27 godina, Grace Kelly napustila je Hollywood, odlučivši se udati za princa. Hitchcock je kasnije pokušao uvjeriti princa Rainiera da joj dopusti ulogu u još jednom njegovom filmu, ali princ je bio nepopustljiv. Čak su zabranili prikazivanje njenih filmova u Monaku kako bi izbjegli prizor svoje princeze kako ljubi Clarka Gablea na velikom platnu.

U knjizi Sophie Benedict, koja završava Graceinom udajom, otkrivaju se i manje romantični detalji iza kulisa. Da bi princ bio siguran u njenu sposobnost rađanja, Grace je morala proći ginekološki pregled. Princ je čak tražio miraz od dva milijuna dolara, što je bila ogromna svota čak i za Graceinog imućnog oca. Na kraju, otac je dao jedan milijun dolara, dok je drugi milijun Grace morala osigurati sama.

Pronalazak mira

I da ne duljim ili otkrivam previše iz knjige. Pitanje koje mi nije izlazilo iz glave, čitajući tu priču, je ono osnovno – je li Grace u želji da (ne)svjesno udovolji ocu i možda u nekom trenutku doživi da je u potpunosti prihvaća, zapravo izgubila sebe? Je li nesvjesno odlučila svjetla pozornice zamijeniti ulogom princeze, povjerovavši pritom u romantičnu i idealiziranu sliku, nadajući se stvoriti neku svoju verziju ikone sretnog i uspješnog života? Ova složena dinamika između osobnih želja i obiteljskih očekivanja, između javne slave i privatne uloge, predstavlja srž Graceine priče.

Njezina odluka da napusti Hollywood i postane princeza Monaka možda je bila više od pukog romantičnog izbora; možda je to bio njezin način da pronađe mir i prihvaćanje koje je toliko žudjela. Sophie Benedict u svojoj knjizi majstorski istražuje ove složene emocionalne slojeve, ostavljajući čitatelje da se pitaju o pravoj cijeni slavnih i sreće. A nama ostavlja i pitanje – koliko su naši roditelji svjesno ili nesvjesno utjecali na naše životne odabire.

Naslovna foot: YouTube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime