Petak, 22 ožujka, 2024

INVENTING ANNA: Kako nasapunati ‘real life’ predložak za fantastičnu TV seriju

Zapravo je Inventing Anna pokazni primjer kako ni visoka produkcija ni potencijalno fantastični plot ni vrhunske glumice nisu garancija zakucavanja teme. Ono što popularnost ovakvih djela uči gledatelje jest kako su prevare seksi i kako se unatoč ne osobito inteligentnom 'con artizmu' (jer koji ulovljeni prevarant je inteligentan!?) prolazi relativno nekažnjeno

Tek što se slegla prašina koju je prouzročila eksplozija Netflixovog scammerskog dokumentarca Tinder Swindler o izraelskom sociopatu Simonu Levievu i načinu na koji je varao žene živeći na njihov račun i dovodeći ih u dugove, stiže burno najavljivana TV serija u devet jednosatnih nastavaka – Inventing Anna.



Iz radionice američke ‘high budget TV soap opera’ producentice Shonde Rimes (Grey`s Anathomy) stiže adaptacija stvarne životne priče Anne Sorokin/Anne Delvey. Anna je, pretvarajući se kako je super bogata njemačka nasljednica, tražila i našla svoj put do njujorške high class i high budget elite u periodu od 2013. do 2017. godine. Tamo je bila sve i svašta, sve dok je nisu otkrili, osudili i zatvorili.

“Cijela priča je potpuno istinita, osim dijelova koji su potpuno izmišljeni.”

Lani je, ipak, puštena na slobodu zbog dobrog vladanja. Puštanju na slobodu prije odsluženja kompletne kazne na koju je osuđena zacijelo je pridonijela i činjenica kako je isplatila dugove zbog kojih je suđena i zatvorena. Novac je stigao od prodaje autorskih prava producentima Netflixove serije Inventing Anna koji su snimili priču o njezinom životu. I za to dali 320.000 baksa.

“Cijela ova priča je potpuno istinita, osim onih dijelova koji su potpuno izmišljeni”, navode na početku svake epizode. I time se jednostavno odriču odgovornosti za sve što slijedi. Naime, nakon bingeanja cijelog serijala i maratonskih devet do deset sati jedino pitanje koje se nameće jest: Jeste li preživjeli?

Ako jeste, shvatit ćete da je Inventing Anna i odgovor na pitanje kako nasapunati potencijalno genijalnu temu i od real life skemerice napraviti C varijantu “Seksića i gradića” ili “Vrag nosi Pradu”. Ili prikazati šablonu potencijalnim lopinama s high society deluzijama kako uspjeti u životu. Onima kojima uspjeh u životu znači imati love, tulumariti i fotkati se s poznatima.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by fooduristik (@fooduristik)

Ono što nije klizanje u dosadu i zijevanja jesu fantastične glavne role. Sjajne glumice Anna Chlumsky (kojoj sve opraštam još od My Girl) i Julia Garner (koja ulazi u lik bolje od lika samog) u svojim jednako sjajnim interpretacijama bit će jezičac na vagi. Jezičac zbog kojeg ne pritišćete daljinski i mijenjate program, nego pristajete na negledljivo. I to otprilike nakon kraja druge epizode.

Ni visoka produkcija ni potencijalno fantastični plot ni vrhunske glumice nisu garancija zakucavanja teme

Tinder Swindler je dramski i redateljski Saturn naspram ovoga pokušaja da se bude intrigantan, karakterno zaokružen, uvjerljiv, definiran i realiziran po svim uzusima struke. Zapravo je Inventing Anna pokazni primjer kako ni visoka produkcija ni potencijalno fantastični plot ni vrhunske glumice nisu garancija zakucavanja teme.

Ono što popularnost ovakvih djela uči gledatelje jest kako su prevare seksi i kako se unatoč ne osobito inteligentnom ‘con artizmu’ (jer koji ulovljeni prevarant je inteligentan!?) prolazi relativno nekažnjeno.

Mixer jednog imidža: Anna Sorokin aka Delvey – ruska prevara s njemačkim okusom

Za početak ožujka najavljena je premijera mini serije o Elizabeth Holmes (The Dropout). Radi se o prevarantici koja je lagala kako je izumila gadget kojim analizira sve bolesti iz kapi krvi. Za taj je “izum” pobrala finu lovu od investitora, krivim dijagnozama ugrozila je mnoge živote, ali i postala hit temom novog romantizma.

Jer živimo u doba novog robinhudizma. On ili ona su mladoliki, lijepi, seksi i ono što ih pokreće je isključivo lova i lažni svijet bogatih i slavnih. I onda završe u hit TV serijalu. Win win. Svi su na dobitku. Osim gledatelja.

OCJENA: 5/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime