Srijeda, 17 srpnja, 2024

Mixer jednog imidža: Françoise Hardy – legendarna francuska pjevačica i modna ikona 60-ih

Iako je odbijala prilike koje bi joj donijele brzu slavu, Françoise je ostala vjerna sebi, stvarajući glazbu koja je trajna i duboko emocionalna

“Maman est partie” ili “Mama je otišla”. Društvene mreže su danas ono što su nekad bili posljednji pozdravi u novinama. Ovaj posljednji pozdrav objavio je Thomas Dutronc, sin legendarne Françoise Hardy, na svom Instagramu. Françoise Hardy, ikona francuske šansone i simbol šezdesetih godina, ostavila je neizbrisiv trag u glazbi i kulturi. Njezina glazba bila je zvukovna kulisa mnogih života – čini mi se barem tako skrolajući po društvenim mrežama na dan njezine smrti. Pjevačica, radost i tuga, simbol jednog vremena, spomenik prošlosti koji ostaje kao inspiracija budućnosti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Françoise Hardy (@francoisehardyforever)“Bob Dylan odbio se vratiti na pozornicu ako ga ja odmah ne dođem vidjeti”, prisjetila se Françoise Hardy u intervjuu za New York Times 2018. Naime, 24. svibnja 1966., Dylan je na svoj 25. rođendan imao prvi koncert u Parizu. Želio je tada vidjeti 22-godišnju francusku pjevačicu kojoj je posvetio pjesmu, ali je nikada nije upoznao. Riječ je, naravno, o Françoise Hardy. “Došla sam i on je pristao vratiti se na pozornicu,” rekla je Hardy u tom intervjuu. Par mjeseci prije toga, za njom su u Londonu poludjeli Mick Jagger, Keith Richards, George Harrison, Paul McCartney, John Lennon i Brian Jones. Françoise je pjevala na francuskom, engleskom, talijanskom i njemačkom. Prelijepa i sramežljiva, talentirana francuska tekstopisateljica začarala je mnoge, uključujući samu Francusku. Ta je čarolija trajala više od 60 godina.

Prkosila je stereotipima

Françoise Hardy je ikona iz prošlih vremena, a ponovno i dalje žena koja ima dubok utjecaj i značaj. Prkosila je stereotipima i pokazala da pop zvijezda može biti pametna, nezavisna žena koja se ne boji biti svoja. I to u vremenima kada se to nije podrazumijevalo i kada tema osnaživanja žena koje se kao feniksi podižu nakon pada (prekida i slično) nisu bile društvene mantre pretočene u stihovima na kojima neki zarađuju ozbiljne novce. Ona je u vremenu u kojem su žene bile odista, stvarno i praktično drugotne, barem u jednom dijelu svog doba, postala simbolom osobnosti, slobode, elegancije, nježnosti, uspjeha koji je trajao. Zato je dugo trajala i zato je iza sebe ostavila puno toga.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Françoise Hardy (@francoisehardyforever)

Zadnji, karakteristično elegantan album “Personne d’autre”, objavljen je nakon šest godina tišine (2018.). Taj album ostaje kao završno remek-djelo ikone francuskog popa. Njezin glas, u kojem se osjeća zanesena ljubav, priča o Francuskoj bez napora, lepršavo i zanosno. Jedan zanimljiv detalj iz njezina života je činjenica da je Françoise Hardy odbijala prilike koje su joj mogle donijeti brzu slavu i bogatstvo, birajući radije kvalitetne i autentične suradnje. Na primjer, odbila je ponudu Sergea Gainsbourga za cijeli album nakon njihovog uspješnog singla “Comment te dire adieu” iz 1968. godine. Umjesto toga, Hardy je odlučila pisati svoju povijest, što je doprinijelo njezinoj dugovječnosti i statusu ikone. Njezina karijera obuhvaća više od 30 albuma, od “La Question” iz 1971., koji se smatra njezinim prvim istinski osobnim albumom, do zadnjeg. Svaki album imao je duboku temu, emociju i jedinstvenost. Françoise Hardy ostaje trajni spomenik francuskoj glazbi i kulturi.

Osobni brend usmjeren na emocije

Riječ “relikt” označava nešto što je ostalo iz prošlosti i zadržalo se do današnjih dana, često izvan svog originalnog konteksta ili vremena. U kontekstu glazbe i kulture, Françoise Hardy može se smatrati reliktom – nečim što je ostalo iz prošlih vremena, a još uvijek ima dubok utjecaj i značaj. Njezina glazba, stil i utjecaj nadilaze desetljeća, ostajući relevantni i inspirativni za nove generacije.

Françoise Hardy bila je ikona yé-yé stila, a sa 18 godina dominirala je francuskim glazbenim ljestvicama. Zadnji album “Personne d’autre” iz 2018. godine ostaje kao završno remek-djelo koje svjedoči o njezinoj dugovječnosti i umjetničkoj autentičnosti. Iako je odbijala prilike koje bi joj donijele brzu slavu, Françoise je ostala vjerna sebi, stvarajući glazbu koja je trajna i duboko emocionalna. Njihova i naša, osobni brend jednog doba, usmjeren na emocije i ljude, a ne samo ciljeve, savršen performans,  uspjeh i brojke. Pretpostavljam.

Fotografija: screenshot youtube

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime