Ponedjeljak, 10 lipnja, 2024

Mixer jednog imidža: Gypsy-Rose u gostima kod Kim Kardashian

Tako se po principu trenda ove godine (ili bolje rečeno, zadnjih godina) i takve tragične, užasne i pretužne priče poput ove o Gypsy-Rose Blanchard uklope u matricu proizvodnje slave, privlačenja pažnje i zapravo zabavljanja publike diljem svijeta. Autentičnost kontroverze oduvijek je bila vrhunski mamac za publiku, zar ne?

Ako sanjate o slavi ili ste već poznati, 2024. je godina koja omogućuje da budete što god želite. Danas je moguće dobro unovčiti bilo koji aspekt identiteta, pod uvjetom da je dovoljno zanimljiv publici. Jer je pažnja najjača valuta, pa samo ono što donosi vidljivost, dobro prolazi na tržištu. U tom smislu, a pod krinkom sve veće polarizacije, nevjerojatne osobe imaju priliku naći se pod svjetlima reflektora. Pritom mislim kako na pozitivno, tako bome i na na negativno nevjerojatne osobe.Ubojstvo majke zlostavljačice

Posebno negativno zamračene sjenovite priče čini mi se trenutno privlače najviše pažnje, pa se pojavljuju rijetko, doziraju se posredovano kroz neki umjereni kontekst, tipa potreba iscijeliti rane i ispričati svoju tužnu priču. I svakako su  utržive jer donose puno pregleda, a time i moguće zarade. Ako se pritom u nekom trenutku stvaranja priče nađu kao tema uz već dominantnu i globalno slavnu osobu – vrata pažnje publike su širom otvorena. Na ovom tragu je i priča o ženi o kojoj danas pišem. Naslov koji mi je nedavno privukao pažnju glasio je otprilike ovako –  Kim Kardashian meets Gypsy-Rose Blanchard in surprise Kardashians moment.

Naime, u petoj sezoni emisije, super zvijezda Kim Kardashian ugostila je Gypsy Rose, koja je postala poznata zbog tragične životne priče – ubojstva majke zlostavljačice, bila u zatvoru i potom je priču o svom životu pretočila u svojevrstan storytelling. I da, Gypsy Rose je danas slavna osoba u skladu s današnjim trendovima. Guy Debord bi je opisao kao samo-ostvarenu slavnu osobu, poznatu jednostavno zato što je poznata, a postala je poznata zbog traume i tragedije, zapravo – scenarija i provedbe ubojstva vlastite majke.

Naime, 2015. godine, već sam napisala kako je Gypsy-Rose zbog sudjelovanja u ubojstvu majke, Clauddine Blanchard osuđena na deset godina, od čega je u zatvoru provela sedam. Majku je zapravo ubio tadašnji Gypsin tajni dečko Nicholas Godejohn zbog dugogodišnjeg navodnog zlostavljanja koje je Gypsy-Rose pretrpjela jer je majka bolovala od Münchausenovog sindroma a Godejohn, njen tadašnji dečko, osuđen je na doživotni zatvor bez pomilovanja, jer je  nožem ubio njenu majku na njen nagovor. Pretpostavljam da su samo u tom scenariju vidjeli izlaz iz torture majčine bolesti.

Munchausenov sindrom

Clauddine Blanchard, poznata pod nadimkom Dee Dee, bolovala je zapravo od Münchhausenova sindroma preko posrednika. Munchausenov sindrom inače uključuje lažiranje, umišljanje te stvaranje vlastite ozljede ili bolesti, dok Münchhausenov sindrom preko posrednika “podrazumijeva fabrikaciju ozlijede ili bolesti i zadavanje istih drugoj osobi, to su bihevioralni poremećaji koje u populaciji nalazimo vrlo rijetko, odnosno kod oko 1,3% osoba u prvom i oko 0,4% u drugom slučaju.” (nepopularna.org).

Dee Dee Blanchard nije samo izmišljala zdravstvene probleme kod svoje kćeri Gypsy-Rose, već je aktivno izazivala različita stanja kombinacijom lijekova i podvrgavala je nepotrebnim medicinskim zahvatima. Gypsy je hranjena preko prehrambene cijevi, noću je morala spavati s dišnim aparatom i uvjerena je da joj zbog zdravstvenih tegoba kosa ne može rasti. Dee Dee je uspješno uvjeravala liječnike da nešto ozbiljno nije u redu s Gypsy, čime je nastavila ciklus zlostavljanja godinama. Uvjeravala ju je i da i da ima manje godina nego što je to u stvarnosti kako bi majčino skrbništvo potrajalo što dulje (institucije je vjerojatno uspjela uvjeriti u to jer su im izgubljeni dokumenti za vrijeme uragana Katrina).

Kontroverzna i kompleksna figura

U stvarnosti, Gypsy-Rose je zapravo bila zdrava i mogla je normalno hodati. Da skratim, ta teška i jako tužna priča, blago rečeno zastrašujuće tragična priča ove majke i kćerke privukla je globalno pažnju, postala je tema dokumentaraca poput HBO’ovog Mommy Dead and Deares, ili najnovijeg dokumentarca  The Prison Confessions of Gypsy Rose Blanchard, potom i Hulu miniserije The Act. Gypsy Rose je u zatvoru davala brojne intervjuem napisala je knjigu Released: Conversations on the Eve of Freedom. Sve u svemu, tragedija i nenormalnost ima veliki potencijal za privlačenje pažnje publike. Otprilike na tragu  ABC News koji u najnovijem tekstu o njoj kaže otprilike ovako – kontroverzna i kompleksna figura, Gypsy-Rose Blanchard, prikupila je gotovo 10 milijuna pratitelja samo na TikToku od izlaska iz zatvora. Na svom profilu dijeli uvid u svoj život, od snimanja tutorijala za šminkanje do dijeljenja svojih tajnih zatvorskih recepata.

I da podsjetim, u najavnom isječku za novu sezonu “The Kardashians”, Kim Kardashian kuca na vrata, Gypsy-Rose ih otvara, a Kim kaže: “Bok, Gypsy.” Ovaj susret pokazuje kako se, u svijetu pažnje, brutalna i pretužna kontroverza može pretvoriti u unosnu priliku. Gypsy-Rose Blanchard, koja je dakle odslužila u zatvoru sedam godina od desetogodišnje zatvorske kazne, prvo se zahvalila postom na platformi X  zahvalila Kim Kardashian na preporuci njezina HBO dokumentarca “Mommy Dead and Dearest”. A potom su se njih dvije i susrele, licem u lice u jednom jednom od najgledanijih reality-showova. I tako se po principu trenda ove godine (ili bolje rečeno, zadnjih godina) i takve tragične, užasne i pretužne priče poput ove o Gypsy-Rose Blanchard uklope u matricu proizvodnje slave, privlačenja pažnje i zapravo zabavljanja publike diljem svijeta. Autentičnost kontroverze oduvijek je bila vrhunski mamac za publiku, zar ne?

Fotografije: screenshot youtube

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime