Utorak, 23 srpnja, 2024

Mixer jednog imidža: Je li Kamala Harris kandidatkinja za buduću predsjednicu SAD-a?

Kamala bi u debati s Trumpom bila zanimljiv sugovornik – poticanje kontrasta uokvireno u političku korektnost ogolilo bi još snažnije Trumpov stil vrijeđanja i unižavanja. A do tada (ako to vrijeme dođe), ona nastavlja putovati i voditi kampanju uz bok Bidenu, prenoseći njegove poruke. I, naravno, strpljivo čekajući na priliku koja će možda doći...

Uistinu je bilo teško zadnjih dana propustiti snimke aktualnog američkog predsjednika – kako jedva hoda, nevješto odgovara. Posebno nakon prvog obračuna Bidena i Trumpa u debati na CNN-u u Atlanti, prvom obračunu prije predsjedničkih izbora u studenome 2024. godine. Zapravo nema portala koji se nije bavio ili koji se ne bavi tom temom, i uglavnom se svi pitaju hoće li Biden stvarno ostati demokratski kandidat. No, Biden ne odustaje, a niti njegova obitelj, posebno supruga Jill. Iako su mnogi možda očekivali da će upravo ona biti ključna u nagovaranju supruga da odustane od kandidature, dogodilo se suprotno.Ostaje li Biden u kampanji?

“Joe, odradio si sjajan posao”, rekla je Jill Biden nakon što je preuzela mikrofon na after-partyju nakon te prve debate u Atlanti, 27. lipnja ove godine. “Odgovorio si na svako pitanje!” dodala je. Znači, njezina poruka –  on je odličan kandidat, najbolji, i “ostaje u kampanji”  bila je glasnija od mnogih skeptičnih glasova. U maniri strategije – delulu is the solulu, što bi rekli mlađi među nama, odnosno delusion is the solution. Barem što se tiče takozvanog peglanja dojma nakon debate. Jer svi smo vidjeli da nije bio sjajan i da je ostavio loš dojam.

Čak je i uredništvo prestižnog američkog lista New York Timesa pozvalo predsjednika Joea Bidena da se povuče iz utrke za Bijelu kuću – upravo zbog katastrofalne debate protiv Donalda Trumpa. Zasad još ne znamo kako će se odviti scenarij kampanje, no što ako stvarno dođe do toga da se Joe Biden povuče s mjesta kandidata i njegovo mjesto u kampanji zauzme na primjer Kamala Harris?

Kamala Harris, trenutna potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država, već dugo je figura koja izaziva pažnju i potiče diskusije u političkim krugovima. Njezina uloga u administraciji Joea Bidena, ali i vlastiti politički put, stavljaju je u fokus kao moguću buduću predsjednicu, ili barem kandidatkinju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris)

 

Oštroumna političarka

Kamala Harris započela je svoju karijeru kao okružna tužiteljica u San Franciscu, a kasnije je postala glavna tužiteljica Kalifornije. Tijekom tog vremena, stekla je reputaciju neustrašive i principijelne osobe koja se ne boji suočiti s teškim pitanjima. Njezin uspon na nacionalnu scenu započeo je izborom za senatoricu 2017. godine, gdje je brzo postala poznata po oštroumnosti i spremnosti da se suprotstavi političkim suparnicima.

U prošloj predsjedničkoj kampanji jednom se javno suprotstavila i samom Bidenu. U konačnici, nakon inauguracije 2020. godine, Joe Biden i Kamala Harris predstavili su se naciji kao tim koji čine mudar i iskusan najstariji predsjednički kandidat u povijesti američkih izbora i retorički odvažna Afroamerikanka indijskih korijena, pokušavajući time stvoriti dojam dopadljivosti, u odnosu na imidž Donalda Trumpa.

„Izabrali ste nadu, istinu, znanost i poštenje. Izabrali ste Joea Bidena za sljedećeg predsjednika SAD-a (…) Možda sam prva žena u uredu Predsjednika, ali neću biti zadnja. Svaka djevojčica koja ovo sad gleda, može vidjeti da je naša zemlja, zemlja mogućnosti“, rekla je Kamala Harris u prvom govoru nakon pobjede na američkim izborima.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris)

Imidž njihove administracije primarno je kreiran taktikom kontrasta, u odnosu na komunikacijsko naslijeđe administracije Donalda Trumpa. No sada je drugačije vrijeme, a portali diljem svijeta ne prestaju pisati o tome je li Joe Biden uistinu najbolji kandidat za novu predizbornu utrku. Zbog zdravlja, godina i onoga što svi u međuvremenu primjećujemo – sve više propusta u osnovnim koracima u kampanji. Aspekt za promatrače i analitičare sada je potencijalna budućnost Kamale Harris. Hoće li se kandidirati za predsjednicu nakon Bidena? Ako da, kako će oblikovati svoju kampanju? U ovim danima neizvjesnosti u Bijeloj kući, potpredsjednica Kamala Harris drži se blizu predsjednika Bidena, fizički i politički. Dosljedna je u slanju poruke potpune lojalnosti Predsjedniku.

Dva moguća scenarija

No ako ipak dođe do obrata i Biden se povuče, The New York Times predviđa dva moguća scenarija za Harris i odluku o njezinoj budućnosti. Pod pretpostavkom da Biden ne podnese ostavku, čime bi ona postala aktualna predsjednica, mogao bi je izravno podržati kao kandidatkinju stranke protiv bivšeg predsjednika Donalda J. Trumpa kako bi joj pomogao prilikom nominacije na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u kolovozu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris)

U drugom scenariju, on bi mogao jednostavno prepustiti delegatima da sami odluče o kandidatu, čime bi otvorio vrata za konkurentniju i nestabilniju višemjesečnu borbu. O tome kako ona gleda na te scenarije možemo samo nagađati. Kako je njezina strategija komunikacija lojalnosti Bidenu, nema nagađanja, niti informacija na temu moguće kampanje. (nytimes.com). Osobno sam sigurna da bi u debati s Trumpom bila zanimljiv sugovornik – poticanje kontrasta uokvireno u političku korektnost ogolilo bi još snažnije Trumpov stil vrijeđanja i unižavanja. A do tada (ako to vrijeme dođe), Harris nastavlja putovati i voditi kampanju uz bok Bidenu, prenoseći njegove poruke. I, naravno, strpljivo čekajući na priliku koja će možda doći – i time postati i prilika za vrh i kartu drugačije budućnosti. Barem što se nje tiče.

Fotografija: screenshot youtube

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime