Petak, 22 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Shakirino umijeće lobiranja i priča o tome kako (ne) platiti porez

Shakira, rođena u Barranquilli, u Kolumbiji, izuzetna je osoba u svijetu glazbe, poznata po svojoj jedinstvenoj fuziji latino, rock i pop zvuka

U svijetu gdje novac kroji pravila igre, bogati pojedinci i korporacije imaju privilegij skupih, a time i vrhunskih odvjetničkih timova. Ili barem vrhunski umreženih. Pravni stručnjaci pritom ne samo da štite interese svojih klijenata, već ih često i vode kroz složene labirinte zakona kako bi minimizirali njihove financijske obveze, uključujući i plaćanje poreza. U tom kontekstu, jedna od vijesti na portalima je Shakira i oslobođenje optužbi za utaju poreza. Za one kojima je to promaknulo, Shakira, međunarodna pop zvijezda, postigla je dogovor sa španjolskim tužiteljima.Šest slučajeva prijevare

Time se riješio slučaj utaje poreza od nekoliko milijuna eura. Dogovor je postigla u zadnji čas, prije početka suđenja u Barceloni. Tužitelji su optužili Shakiru za šest slučajeva porezne prijevare, tvrdeći kako nije platila 14,5 milijuna eura, što je oko 15,8 milijuna američkih dolara, poreza na dohodak. Shakira ne priznaje krivicu, no navodno se nagodila s tužiteljima. Prema tom sporazumu, ona bi dobila uvjetnu kaznu od tri godine i novčanu kaznu od 7 milijuna eura. Sporazum kao taktika kojom se izbjegava javno proglašenje slavne osobe krivom, nosi navodno uvjetnu kaznu od tri godine i novčanu kaznu od 7 milijuna eura. Tako barem kaže Associated Press. Ili kao što kaže ona narodna- kada si ugledan i slavan, sve ti je dozvoljeno (platiti).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Shakira (@shakira)

No krenimo od početka. Shakira, rođena u Barranquilli, u Kolumbiji, izuzetna je osoba u svijetu glazbe, poznata po svojoj jedinstvenoj fuziji latino, rock i pop zvuka. Njezina se karijera proteže na nekoliko desetljeća, tijekom kojih je postala jedna od najutjecajnijih latino umjetnica u svijetu. Prvi veliki uspjeh je došao s albumom “Pies Descalzos” iz 1995. godine,  globalni uspjeh postigla je 2001. godine s albumom “Laundry Service”. Sigurno se sjećate i hita s kojim je sve počelo, globalno gledajući. “Waka Waka (This Time for Africa)” tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu 2010. godine, ali i nastupa s Jennifer Lopez na poluvremenu Super Bowla 2020 godine. A pamtimo i  poruku „Vrijedim kao dvije od 22. Dao si Ferrari za Twingo, sretno s mojom zamjenom“ u pjesmi nakon prekida s Piqueom, čiji je video početkom ove godine u imao više od 28 milijuna pregleda na YouTubeu, i to par sati nakon objave. Video sada ima skoro 650 milijuna pregleda.

Shakirina priča je priča o strasti

Ukratko, premalo je ovdje mjesta za sva postignuća žene koja je tijekom karijere osvojila brojne nagrade, uključujući Grammyje i Latin Grammyje te puno puta potvrdila status globalne ikone. Osim glazbe, Shakira je posvećena humanitarnom radu, posebno kroz svoju zakladu “Pies Descalzos“, koja se fokusira na obrazovanje i dobrobit djece u Kolumbiji. Njezina posvećenost obrazovanju i humanitarnom radu značajno doprinosi njezinom ugledu kao umjetnice i aktivistice.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Shakira (@shakira)

Shakirina priča je priča o strasti, otpornosti, a trenutno i o neplaćanju poreza. Naime, optužena je da nije platila porez na dohodak u Španjolskoj od 2012. do 2014. godine. U svibnju 2012. godine kupila je i nekretninu u Barceloni koju je koristila kao obiteljsku kuću. Vezano uz tu priču o porezu, ona je više puta odbacivala optužbe i tvrdila da od 2012. do 2014. godine nije živjela u Španjolskoj. U optužnici iz srpnja, tužitelji navode kako je u tom razdoblju, svake godine provela šest mjeseci u Španjolskoj.

Kako je slučaj završio?

U konačnici, tužitelji su tražili kaznu zatvora od osam godina i novčanu kaznu od 23,8 milijuna eura, kako piše BBC. Shakira je izjavila kako se oduvijek trudi “činiti što je ispravno i biti pozitivan primjer drugima”, posebno svojoj djeci, pretpostavljam. Argument djece i njihovog najboljeg interesa, posebno u očima javnosti, uvijek zvuči najbolje, pa je u tom smjeru išla i daljnja izjava. Izjavila je i kako je sigurna da je nevina i da su joj odvjetnici rekli da bi joj suđenje sigurno išlo u korist, zbog djece i njihovih interesa odlučila je dovršiti ovu priču –  nagodbom. U svakom slučaju, zašto ne bi iskoristila pogodnosti koje joj stoje na raspolaganju.

Ovaj slučaj ilustrira složenost poreznih zakona i izazove s kojima se suočavaju javne osobe u njihovom tumačenju i primjeni. Shakirin dogovor s tužiteljima pokazuje kako pravne bitke mogu biti riješene izvan sudnice, često uz kompromise i prilagodbe od strane obiju strana.

Primjeri izbjegavanja plaćanja poreza od strane bogatih i slavnih nisu rijetkost. Oni koriste sofisticirane metode i pravne lukavosti koje su često na rubu zakona, ali unutar njegovih granica. Zbog toga je područje pravne prakse, koje uključuje porezno savjetovanje i obranu, često je predmet javne rasprave i kritike. No moć plaćanja i nagodbe nerijetko je okvir unutar kojeg se kreira pravda. Bogatstvo ne garantira sreću, ali daje moć slobode od etikete – kriv(a) je. Iako je trenutna medijska vijest Shakirin sporazum s tužiteljima, no njezina snaga je što je sve to postigla svojim radom i predanošću. A otvorena pitanja o pravednosti i transparentnosti u financijskom ponašanju javnih osoba se ionako brzo zaboravljaju. Posebno kada izostane suđenje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime