Srijeda, 22 studenoga, 2023

Mixer jednog imidža: Vijaya Gadde – Twitterov moralni autoritet u dobu prije Elona Muska

Muskov Twitter bit će pozornica slobode govora, onako kako on smatra da ta sloboda treba funkcionirati. U vrijeme opće osjetljivosti, ta će sloboda postati oruđe i/ili oružje. Ovisno o tome kako će se Twitter pozicionirati, odnosno kakvu će publiku okupiti

Danima se vrtlože komentari oko kupnje Twittera. Novi vlasnik, pardon “Chief Twit” svako toliko nas “počasti” nekom metaforom uma, potvrđujući time novu hijerarhiju moći. Jedna od njih je uprizorenje umivaonika. Video kako unosi umivaonik u sjedište Twittera postao je viralan dan prije formalnog okončanja kupnje, uz tekst Entering Twitter HQ – let that sink in! Sam se frazem uistinu koristi u smislu “neka vam sjedne iznenađujuća vijest ili velika promjena”.No koje asocijacije budi fizičko uprizorenje umivaonika? Meni se odmah pojavilo pitanje – čije prljave ruke treba oprati? Onda i misao – možda Musk želi u maniri Poncija Pilata metaforički poručiti kako pranjem ruku skida odgovornost sa sebe za sve što slijedi. U svakom slučaju, tko zna što je u njegovom umu. Ono što možemo pretpostaviti jest da je kupnja teška 44 milijarde dolara “point of no return” Twittera kakvog smo poznavali/koristili.

Elon Musk već ostavlja svoj trag na platformi

U skladu s tim, vrijedi baciti pogled i na menadžerske promjene koje su došle s novim vlasnikom. Jedna od viralnih fotografija koja mi je pritom posebno privukla pažnju je ona na kojoj se Musk kao opušteno druži sa zaposlenicima u sjedištu kompanije, a a sa strane ga mrko gleda Vijaya Gadde. U prethodnoj vlasničkoj strukturi Gadde je imala poziciju glavne pravne savjetnice, interno su ju zvali moralnim autoritetom Twittera.

Kako svaka nova vlast prvo promijeni ključne ljude prethodne vlasti, tako je i ona na tom druženju očito znala znala što slijedi. Nije trebala dugo čekati. Nakon što je Musk dan kasnije tvitnuo “ptica je oslobođena” (28.10.2022.), proširila se i vijest da je otpuštena i Vijaya Gadde Osim nje, otpušteni su i glavni financijski direktor (CFO) tvrtke Ned Segal i glavni izvršni direktor (CEO) Parag Agrawal. Očekivano. U danima nakon preuzimanja Twittera, Elon Musk ostavlja svoj trag na platformi.

 

Budući da je upravo Gadde kao glavna pravna savjetnica bila ključna osoba u nekim od  njegovih najspornijim političkim bitkama, poput one koje su rezultirale odlukom o uklanjanju svih političkih reklama i suspenziji računa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon napada na Capitol Hillu, njezino ime je tada već postalo viralno.

Zbog svojih je odluka dobila podršku mnogih, ali i val govora mržnje. Hejteri su je tada nemilosrdno gađali otrovnim strelicama, prizivajući njezinu ostavku ili otkaz. Ostavku tada naravno nije dala. Sad je dobila otkaz. Musk joj niti prije nije bio sklon, pa je tako svojevremeno podijelio jedan od memea, koji je bio referenca na podcast Joea Rogana. U međuvremenu su Gadde i Musk imali niz interakcija tijekom kupoprodajnog procesa, a sada je Gadde uz veliku otpremninu (naravno) bivša zaposlenica Twittera.

Tko je Vijaya Gadde?

Tko je Vijaya Gadde? Rođena je u Hyderabadu, a u SAD se preselila s tri godine. Odrasla u Beaumontu u Teksasu, u nekoliko je intervjua ispričala kako je na njezino djetinjstvo utjecala prisutnost Ku Klux Klana. “To ne shvaćate dok ste dijete“, navela je. Događaj koji je u tom intervjuu prepričala, dogodio se kada su njezinom ocu rekli da prvo mora dobiti dopuštenje od lokalnog Klana prije nego što krene prodavati osiguranje po kućama. To ju je inspiriralo da se bori protiv rasizma i studira pravo.

Završila je diplomski studij industrijskih i radnih odnosa na Sveučilištu Cornell. Potom je na Sveučilištu New York završila pravo. U Twitteru je radila od 2011. godine, a tamo je i dobro zarađivala, sukladno poziciji i odgovornostima koje je imala. Prema izvješću Bloomberg Law, 2021. godine je tako kao glavna pravna savjetnica zaradila gotovo 17 milijuna dolara , a u 2020. godini približno 7,3 milijuna dolara. Njezine ključne odgovornosti u tvrtki uključivale su pravo suočavanje s lažnim vijestima na platformi i tweetovima koji uznemiruju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by DMagín (@_dmagin)

Ubrzo nakon što je Musk najavio kupnju Twittera, Gadde je u travnju 2022.  sazvala virtualni sastanak sa svojim timovima nadzire kako bi razgovarali o tome što bi novo vlasništvo moglo značiti za njih. Navodno je tijekom tog sastanka plakala. To ne čudi, ako uzmemo u obzir da su godinama stvarali smjernice za smanjenje količine oštrog i prijetećeg sadržaja na Twitteru.

Što će donijeti Muskovo vrijeme?

Gadde je u svoje vrijeme pokušala uskladiti zaštitu korisnika s vrijednostima tvrtke izgrađene na principu slobode govora. Uvela je strategije za označavanje štetnog sadržaja bez njegovog uklanjanja, uveli su oznake upozorenja i “međuprostorne oglase”, koji bi prikrili tvitove koji krše Twitterova pravila. Time su osigurali korisnicima kontrolu vidljivog sadržaja. Tu je strategiju potom navodno kopirao i Facebook (washingtonpost.com).

Sada je Muskovo vrijeme. On je u međuvremenu objavio kako planira osnovati Twitterovo “Povjerenstvo za moderiranje sadržajima” te je naglasio kako se “nikakve veće odluke o sadržaju ili vraćanju računa neće dogoditi prije nego što se to vijeće sastane.” Povjerenstvo se još nije sastalo, barem ne do trenutka u kojem završavam kolumnu. Muskov Twitter bit će pozornica slobode govora, onako kako on smatra da ta sloboda treba funkcionirati. U vrijeme opće osjetljivosti, ta će sloboda postati oruđe i/ili oružje. Ovisno o tome kako će se Twitter pozicionirati, odnosno kakvu će publiku okupiti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Elon Musk Daily (@elonmuskx)

Trenutno se svi pitaju hoće li Trump odustati od svoje Truth Social platforme i hoće li se zajedno sa svojim sljedbenicima vratiti na Twitter. Općenito se, vjerujem, pitamo hoće li razni poklonici slobodnog gađanja/gađenja neke teme ili nečijeg lika i djela pronaći svoju “sigurnu zonu” u Twitterovom okrilju i tako imati priliku iz sebe izbaciti sve frustracije i ogorčenje. Ili će Twitter ipak pronaći neku strategiju kojom će “i vuk biti sit, i ovce na broju”, odnosno kreirati mjesto korektne komunikacije. Vidjet ćemo. Osobno vjerujem da će pritom potencijal profita i moći imati zadnju riječ. A nama – kako bude. 

Naslovna fotografija: YouTube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime