Petak, 19 srpnja, 2024

Dolce vita: Istančana nepca u niskom su startu za Vinart Grand Tasting

Jedna od najiščekivanijih vinskih manifestacija - Vinart Grand Tasting, održat će se 4. i 5. ožujka  u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost (življenja)

Ovih dana svi se sudionici hrvatskog vinskog svijeta polako, a neki i malo brže, pripremaju za jedan od sasvim sigurno najznačajnijih vinskih događanja godine – Vinart Grand Tasting. Jedna od najiščekivanijih vinskih manifestacija održat će se 4. i 5. ožujka  u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost (življenja).Vinart Grand Tasting ponovo se održava u izvornom terminu, početkom ožujka, što je za projekt idealno, jer upravo je to razdoblje u kojem počinju intenzivne pripreme za nadolazeću turističku sezonu. Ugostitelji i F&B menadžeri u hotelijerstvu pripremaju novu ponudu i kreiraju nove vinske liste, a svježa vina odnosno vina berbe iz prethodne godine su netom završena i spremna za prvo predstavljanje.

Na čelu cijele priče jedan je poseban čovjek, ujedno i moj dobar znanac i  direktor tvrtke Vinart, Varaždinac Saša Špiranec. Vinski znalac i poslovni čovjek, frend i novinar, televizijsko lice i vizionar, Saša je specifičan po mnogočemu, a glavne su mu karakteristike mirnoća, uvid, znanje i nepokolebljivost. Njegovi projekti su uspješni. Oni koji nisu naišli na onakav odaziv kakav je očekivao s vremenom su zamijenjeni novima. Bez drame. Uvijek pozitivno i ispočetka. Što reći nego: Bravo!

Saša Špiranec

Vinart Grand Tasting u petak i subotu u zagrebačkoj Laubi

Poslovno smo dobri, surađujemo i nikad nema osjećaja ljutnje ili konkurencije, upravo suprotno. Dapače i štoviše. Saša izvrsno piše i promovira hrvatsku vinsku scenu na kojoj i ja, kao dvostruki autsajder (nisam izravno u vinskom biznisu i još sam žena), ipak prilično dobro plivam zahvaljujući upornosti, dobroj i velikoj volji kao i specifičnosti, originalnosti i posebnosti mojih projekata, dok je Saša gotovo neprikosnoveni vinski autoritet.

Kad Saša nešto kaže o nekom vinu, vjerujte da je to 99,9 % točno, precizno i autentično. Zanimljivo, ni Saša nije enolog, profesionalni sommelier, vinar…Nemam formalno enološko obrazovanje, ljubav prema vinu desila se gotovo slučajno, zbog posla. Sve je počelo još poprilično davno kad sam za distributera pića za kojeg sam tada radio, 1995. godine otvorio prvu vinoteku u Varaždinu. Vina je naprosto trebalo znati prodati, pa je o njima trebalo ponešto i naučiti. Počele su se redati knjge, časopisi, degustacije… Sve nije prestalo do danas”, govori Saša.

Nakon što je izdao prvi Vinski vodič, 2006. godine počeo je i redovito pisati o vinu. Dobio je poziv hrvatskog izdanja Playboya da surađuje u časopisu i pokriva vinske teme, a onda su slijedili pozivi drugih redakcija i, naposlijetku, Jutarnjeg lista za koji piše i danas. Njegove se vinske recenzije u rubrici “Vinske mušice” čekaju, čitaju i cijene.  Prvi vinski sajam organizirao je još 2010. godine s partnerima Zoranom Ožićem i Milanom Paunovićem. Bio je to Dalmacija Wine Expo u Makarskoj. Nakon njega je shvatio da se vinska događanja trebaju razdvojiti na ona za biznis i profesionalce, što je kasnije postao Vinart Grand Tasting, i ona za građanstvo i širu publiku, za što je osmislio Vinski grad. Točnije, Vinske gradove…

Meneghetti vertikala na Vinart Grand Tastingu

Setovi radionica održavat će se kroz četiri dana – posebni biser je Vinart Petit Tasting

Iza njega i njegovog tima su uspješna izdanja Vinskog grada u Varaždinu, Vinkovcima, Puli, Rijeci i Zagrebu. Najnovije izdanje Vinart Grand Tastinga održat će se 4. i 5. ožujka u već poznatom ambijentu Laube. “Želimo nastaviti trend koji smo započeli i koji jača svakim našim projektom. Važna nam je edukacija potrošača, poticanje da brinu o tome što im je u čaši, razvijanje svjesnosti o tome da je važno i u kakvim se uvjetima vino konzumira. Kvaliteta uvijek mora biti na prvom mjestu, a ne količina popijenog vina”, objašnjava Saša. Za publiku je stoga ponovo organiziran bogat program koji prethodi sajmu, a sastoji se od setova radionica koje se održavaju kroz četiri dana, te Vinart Petit Tastinga, vrijednog kušanja za one malo upućenije u vino.

Kao i u svim dosadašnjim izdanjima, poslovni posjetitelji odnosno vlasnici i voditelji ugostiteljskih objekata, sommelieri, F&B djelatnici i distributeri vina mogu se prijaviti za besplatan ulaz na ovo dosad najbogatije izdanje Vinart Grand tastinga. Neke od radionica koje uvijek prethode samom promenadnom kušanju u Laubi, već su se održale u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, dok neke tek slijede. Još ih stignete provjeriti na https://grandtasting-vinart.com/hr/ulaznice/ i pohoditi. Naravno, ako nisu rasprodane. One su namijenjene i vinskim znalcima i onima koji su tek kročili u svijet vina a idealno su mjesto i jedinstvena prilika za brzu vinsku edukaciju.

Nimalo nevažno, odličan su omjer uloženog i dobivenog jer se za 75-100 kuna može probati i do deset uzoraka vina – nerijetko i arhivskih, onih koja više nisu dostupna na tržištu. Zanimljiv program je i onaj pod imenom Talents Tasting – promenadno kušanje izuzetnih vina starih od 3 do 7 godina, koja treba pratiti, po mogućnosti nabaviti i tko ima i može – spremiti u arhivu. Na pitanje o tome koliko je zadovoljan dosad postignutim i procjenu o tome koliko se posljednjih godina opće znanje o vinu promijenilo/popravilo, Saša mi daje odgovor.

 

 

“Jako sam zadovoljan našim projektima, jer su se svi pokazali profitablinim, vrlo su posjećeni i imaju dobar image. S vinskim publikacijama koje kod nas izlaze, međutim, nisam najsretniji, a i premalo ih je. No, opće znanje o vinu se ipak značajno popravilo. Vinski potrošači u Hrvatskoj danas poznaju vina više nego ikad ranije, žele kušati nova vina, istraživati sorte i regije. Traže dobar omjer cijene i kvalitete, informiraju se, pohađaju festivale i radionice. Uglavnom, za vino je u Hrvatskoj danas vrlo povoljno i uzbudljivo vrijeme.”

Kakva vina voli Saša?

“Volim vina sa smislom za porijeklo, bez obzira koje su boje ili stila. Volim kad na temelju aroma i okusa mogu prepoznati odakle dolaze. Volim kad imaju dubinu, intenzitet i trajanje te da su u dobrom balansu. Toplih ljetnih i proljetnih dana volim mlađa, laganija vina s više svježine. Uz riblji ručak zrelija i raskošnija bijela vina. Navečer otvaram uglavnom razvijenija i kompleksnija crna, ona koja nižu slojeve i ostave te razmišljati. Uz kratki ručak ili brunch obožavam rosé, a uz ambiciozniji ručak, s recimo teletinom, idealno je jantarno. Za aperitiv uvijek suhi pjenušac, iako, ako je dobar vintage u pitanju radije ga pijem u smiraj dana, nakon večere. Ponekad, uz neki pikantni sir, znam otvoriti desertna vina poput istarskih passita ili izbornu berbu prosušenih bobica Bregovite Hrvatske ili Slavonije. Prošek otvaram kad imam neku dobru tamnu čokoladu na zalihi, a prezreli plavac mali poput Dingača također volim uz gorku čokoladu. Koju, a to znaju svi moji poznanici, naprosto obožavam. Kad mi usfali nečeg posebnog, iz najskrivenijeg dijela podruma izvučem oloroso sherry ili neku prastaru madeiru.”

Dolce vita: I Kvarner ima konja za utrku kad je riječ o autohtonim sortama vina!

I za kraj otkiva mi i svoje ciljeve i planove za budućnost: “Izdati vinski web vodič i tiskanu monografiju o vinu!”

Bilo kako bilo: dolce vita!

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime