Srijeda, 25 siječnja, 2023

Dolce vita: Jure Andrijašević i Tomislav Tuđen znaju recept za autentična i jedinstvena iskustva

Na radionicama Croatia by the Glass naučit ćete nešto o vinskom bon-tonu te kulturi stola, sljubljivanju vina s hranom, da biste znalački upijali arome i okuse hrane i pića, a istovremeno uživali u pogledu na veličanstvenu prirodu i kultivirane krajolike

Premda sam osobno sasvim “vinska” osoba i vrlo rijetko, pa skoro bi se moglo reći, nikada, ne pijem žestoka pića, destilate, koktele… fascinira me kad netko o tome zna sve. Svojevrsna je to alkemija, magija, čudo iz boce i bačve…i vrlo je zanimljivo čuti kako sve to nastaje. Jasno, nitko ne može znati “sve”, ali Jure Andrijašević i Tomislav Tuđen izuzetno su kompetentni momci, koje bih u šali možda mogla nazvati simpatičnim štreberima, pa su vrlo blizu tome, a znaju i kako spojiti uživanje i učenje.

Kreativno povezivanje obrazovanja sa strašću



Jure je jedan od izuzetno rijetkih u Hrvatskoj s položena tri stupnja međunarodne vinske škole WSET, ali i tri stupnja iste škole u žestokim alkoholnim pićima. Kreativac i znalac, kaže da ga je ljubav prema karakternim vinima zapravo uvela u svijet karakternih destilata i koktela, a smatra da zapravo počinje poštovanjem prema onome što je u čaši. Porijeklom sa sunčanog juga Hrvatske, živi u Zagrebu, a putovao je širom Europe radeći u MICE segmentu turizma, dugo godina i kao freelancer te u ugostiteljstvu – od klubova do restorana. Dokazao se kao kreator koncepta u vrhunskim barovima, osmislio brojne signature koktele, kreirao i vodio brojne wine & spirit radionice i kušaonice te sudjelovao na mnogim eno-gastro eventima u Hrvatskoj i Europi.

Po struci je diplomirani profesor povijesti te student poslijediplomskog studija menadžmenta u turizmu, certificirani turistički vodič za Zagreb i okolicu i predavač pri Wine Academy Croatia – ovlaštenom provideru za WSET tečajeve. Onoliko koliko ga osobno poznajem, ponajprije je perfekcionist koji je svoju žeđ za znanjem usmjerio u hedonizam, kulturu i vrhunske kreativne koncepte. O kombinaciji svojih zanimanja kaže: “Cilj je kreativno povezati obrazovanje sa strašću prema finim ićima, pićima i kulturi uz promoviranje zdravog stila života i održivosti, a kroz osmišljavanje autentičnih i ekskluzivnih turističkih proizvoda.”

Vrhunska pića su moja strast i interes

Tomislav Tuđen izuzetan je znalac pića, “insider” i profesionalac koji je u vinskom biznisu već punih 18 godina, a svakodnevni posao mu je vezan uz Miva & Mohor Trgovine, vodećeg distributera vina i vinske opreme u Hrvatskoj gdje radi kao izvršni direktor. “Želim se stalno educirati i usavršavati pa trenutno polažem ispite za WSET Diplomu – top level u vinskoj edukaciji. Vrhunska pića su moja strast i interes, a cilj prvoklasna prezentacija i promocija hrvatskih vina i vinske industrije svjetskoj publici. Imam sreću da su mi poslovni put, kao i trenutna pozicija omogućili da ta strast dođe do izražaja, da putujem i posjećujem najprestižnije svjetske vinske regije i vinograde te imam priliku kušati vrhunska vina. Štoviše, imam čast susresti i surađivati s vodećim svjetskim vinarima i top igračima vinske industrije”, kaže Tuđen.

Od 2016. on je i službeni business ambasador slavne kompanije Riedel Wine Glass Company koja proizvodi moje najdraže vinske čaše, a kao vinski sudac sudjeluje na internacionalnoj vinskoj izložbi i natjecanju Five Star Wines u Veroni. Odnedavno, dečki su pokrenuli zajednički projekt Croatia by the Glass o čemu Tuđen kaže:

“Već godinama sam razmišljao o ovakvim projektu, ali nekako je uvijek nedostajalo i hrabrosti i vremena. Samom mi je, uz postojeći posao, to bilo neizvedivo. No, kako super funkcioniram u suradnji s Jurom, s kojim već sedam godina vodim 1. Whisky Club u Hrvatskoj, ponudio sam mu da uđemo u ovaj projekt zajedno. Osim što ima veliko znanje o vinima, ima i bogato iskustvo u vođenju radionica i organiziranju događanja. Kad smo trebali pokrenuti Croatia by the Glass, počela je pandemija pa smo odlučili još malo pričekati. Sada su se stvari konačno poklopile i registrirali smo firmu te krenuli s radionicama. Dosad smo ih imali nekoliko, uglavnom za poslovne korisnike (Erste banka, EON Hrvatska, Koios…), ali i nekoliko otvorenih za javnost. Teme su uvijek bile prilagođene datumu kad se održavaju (Martinje, blagdanska vina..), no one se daju prilagoditi željama polaznika, tumači Tuđen.

Posebni doživljaji u vinariji

A Jure nastavlja: “Cilj nam je kroz radionice stvoriti bazu ljudi koji će nas pratiti, a drugi korak su vinska putovanja što bi trebala biti glavna djelatnost tvrtke. S obzirom na ljepote Hrvatske, a i na sve veću popularnost vina, sigurni smo da prostora ima više nego dovoljno. Jedno od naših prvih putovanja je jednodnevni izlet u Kutjevo povodom Vincelova. Želimo sve što radimo raditi na visokom pa i ekskluzivnom nivou, ali opet prihvatljivom zaljubljenicima u vina. To znači da nije ideja dovesti pun autobus u vinariju da pojedu, popiju i odu kući, nego su ture zamišljene da budu skrojene po mjeri, za mali broj ljudi, maksimalno dvanaest, te da ti ljudi doista nešto nauče i imaju priliku kušati nešto što je drugima “skriveno”.

Imat će poseban doživljaj u vinariji: od razgovora s vinarom osobno preko kušanja vina koja možda i nisu na tržištu, sve do nekih bisera iz bačvi i arhive koji se ne otvaraju svakome. To možemo jamčiti upravo zbog dugogodišnjeg poznanstva i prijateljstva s mnogim hrvatskim vinarima gdje su nam vrata mnogih podruma širom otvorena.”

Naučite mnogo toga o vinima, ali i njihovom sljubljivanju s hranom

Želite li slaviti život i stvarati lijepe uspomene, tražite recept za autentična i jedinstvena iskustva, zabavne doživljaje na kojima ćete nešto i naučiti, rješenje je Croatia by the Glass. S obzirom na to da je iza osnivača i voditelja čitavo desetljeće osmišljavanja, kreiranja i održavanja mnoštva raznih radionica i kušaonica, dečki će sa znanjem i strašću predstaviti vina Hrvatske ili svijeta, destilate, piva, koktele, čaše.

Naučit ćete nešto o vinskom bon-tonu te kulturi stola, sljubljivanju vina s hranom, da biste znalački upijali arome i okuse hrane i pića, a istovremeno uživali u pogledu na veličanstvenu prirodu i kultivirane krajolike. Obojica strastveno žele upoznavati strance s ljepotama Hrvatske i hrvatskim vinima, ali upoznati i naše ljude s bogatstvom eno-gastro ponude i kulture vinskih regija u zemlji i susjednim zemljama. Žele malo bolje pozicioniranje Hrvatske na svjetskoj vinskoj karti a u budućnosti će raditi i evente i team buildinge, promocije i savjetovanja i, jednoga dana, vinske izlete po cijelom svijetu. Ali, kažu, idu korak po korak.

“Cilj je povezati kulturu, povijest, tradiciju, gastronomiju, enologiju, svijet destilata …Želimo pokazati sve što ova zemlja nudi, koja sve blaga skriva pa tako osmišljavamo ekskluzivna eno-gastro putovanja vezana za određenu temu ili regiju, stil vina ili destilata, svojevrsna hodočašća u “hramove visoke gastronomije”. Htjeli bismo upoznati goste sa zagrebačkim gastro-ikonama, ali slično bismo rado napravili i u drugim gradovima, a vodit ćemo ih i kod vinara, kod proizvođača craft-piva i destilata.

Sve te ljude osobno poznajemo i dobro znamo njihov rad, a slične tajne bismo voljeli otkriti i našim ljudima u stranim zemljama”, kaže Andrijašević. Ne treba, međutim, zaboraviti reći koju riječ ni o njihovom Whisky Clubu koji je proslavio sedmi rođendan, a okuplja pedesetak zaljubljenika u savoir vivre koji doista vjeruju da živjeti vrijedi samo ako u životu doista znaš uživati.

Poseban klub za ljubitelje viskija

“Čitao sam o sličnim klubovima u inozemstvo, primijetio sam da kod nas ne postoji ništa slično. Osobno nisam veliki znalac što se tiče viskija, ali sam znao da Jure ima široko znanje i još veću želju i strast za prenošenjem tog znanja pa sam mu predložio da probamo. Ispalo je jako dobro, jer smo u sedam godina imali više od 100 (što bivših, što postojećih) članova koji su prošli kroz klub i sudjelovali na naših stotinjak radionica. Drago nam je da nam i danas na radionice dolaze neki koji su s nama od samih početaka što nam je potvrda da radimo dobar posao”, kaže Tuđen- Članovi se sastaju se otprilike jednom mjesečno, najčešće u prostorijama bistroa Jadranka u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici.

Proučavaju, kušaju i uživaju u – viskijima a članarina je od 50 eura godišnje, što za vrhunske vođene radionice, i masterclassove na kojima se svaki puta kuša 5-6 vrhunskih viskija, ne samo da nije skupo, nego je izuzetno povoljno. Članarina članovima osigurava jednu radionicu godišnje potpuno gratis, čašicu za njuškanje i kušanje viskija te popust na sve ostale radionice, kao i popuste na kupnju vina i žestokih pića u Miva Galeriji vina. Obradili su 70-tak tema vezanih ponajprije uz plemenito piće koje obožavaju i proučavaju – viski, kojih je kušano preko 300, ali – kad se sve zbroji, ponudili su i kušali preko 400 različitih pića.

Radionice su prilagođene i početnicima, ali i znalcima

“Važno nam je da potičemo odgovorno konzumiranje, a ne opijanje i lakrdiju. Odgajamo ljude da cijene, valoriziraju i uče o viskiju kao što i mi učimo i rastemo u razumijevanju svakom novom radionicom. Učimo i o drugim žestokim pićima, a povremeno napravimo “izlet” i u koktele, šerije, porta, vina… Radionice su koncipirane tako da budu prihvatljive i početnicima, ali i onima s više iskustva i naprednim znanjem, pa nam se na svakoj okupi od 25 – 30 polaznika među kojima ima najviše entuzijasta i znatiželjnika željnih znanja, ali i barmena i drugih profesionalaca i znalaca iz “industrije”.

Bitno nam je da se nauči nešto o porijeklu, procesima proizvodnje i porijeklu aroma. Važno je izbjeći, kako pozitivne, tako negativne predrasude koje za sobom vuče čuvenost određenih destilerija, kompanija, rijetkost pojedinih izdanja, broj godina na etiketi, visoka cijena ili atraktivan dizajn boce”, tumači Andrijašević.

U klubu imaju i trećeg člana, viski mušketira Darija Grabarića koji je također vlasnik diplome trećeg stupnja WSET-a za vina i žestoka alkoholna pića koji o sebi kaže da njegovim venama teče dalmatinska krv, iako je po rođenju Zagrepčanin, a kaže i: “Zaljubljenik sam u vina, destilate i piva; entuzijast, predavač, edukator i konzultant. Obožavam istraživati učiti i uživam u svakom trenutku i detalju druženja s vinom, destilatima i pivom. S vremenom ta se ljubav ni najmanje ne smanjuje niti hladi nego gori sve većim žarom, osobito otkad sam “otkrio” svijet destilata”.

Grabarić kao “freelancer” predaje, educira, vodi radionice i treninge, a član je i stručnih i ocjenjivačkih povjerenstava u Hrvatskoj i inozemstvu, konzultant nekoliko destilerija te autor kušačkih recenzija i stručnih radova. Predavač je na Art of Bar Academy, osnivač Whisky & Spirts Forensics te WSET Certified Nominated Educator s položenim 3. stupnjem WSET in Spirits.

Što reći? Dečki: Dolce vita!

Pročitajte još...

Dolce vita: Domaći mjehurići (ili što je to u ljudskom biću što ga vuče ka mjehuriću)

Da je pjenušac jedino piće nakon kojeg žena izgleda ljepše nego prije nego što ga je popila, tvrdila je njegova velika obožavateljica Madame De Pompadour. Priča se da se u raskalašenim zabavama pjenušac pio iz ženskih cipelica, a nema proslave, pa ni ove koja nam uskoro dolazi, novogodišnje, bez mjehurića u čaši

Dolce vita: Klaudio Tomaz i Motovun Boys – jedna od glavnih snaga istarske vinske scene

Stil vina koje proizvodim dosljedno prati moj karakter. Uvijek slušam svoj instinkt i ne obazirem se previše na to što će netko reći ili misliti. Ta se moja karakterna crta, nazovimo je svojeglavost, preslikava i na karakter mojih vina. Za sada ne mijenjam taktiku jer je pobjednička, ističe Klaudio Tomaz

Dolce vita: Nima Splita do Splita

Zagreb je metropola pa je stoga zagrebački WOW stoga najčešće eksponiran kao središnjica i mjesto gdje sam prije skoro 11 godina osnovala ovu specifičnu udrugu koja je svih ovih godina marljivo radila, postala poznata i proširila se prvo na Split, a onda i Rijeku

Dolce vita: VAPT – najvažnija međunarodna poslovna vinska smotra u Hrvatskoj

Na drugo izdanje festivala svoj su dolazak već potvrdili predstavnici najvažnijih svjetskih vinara  - kao što su Vega Sicilia, Louis Roederer Cristal, Roberto Voerzio Barolo, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Bordeaux, Jerman i drugi

Povezano

Dolce vita: Ivica Krizmanić Max: Za hotel Esplanade živim 24 sata dnevno

Ivica Max Krizmanić ove godine obilježava okruglih 30 godina rada u hotelu Esplanade i točno 10 godina na poziciji generalnog direktora, što ga čini jednim od najdugovječnijih direktora Esplanade

Dolce vita: Nima Splita do Splita

Zagreb je metropola pa je stoga zagrebački WOW stoga najčešće eksponiran kao središnjica i mjesto gdje sam prije skoro 11 godina osnovala ovu specifičnu udrugu koja je svih ovih godina marljivo radila, postala poznata i proširila se prvo na Split, a onda i Rijeku

Dolce vita: Kad se ženske ruke slože

Spriječena da prisustvuje svečanostima hrane u Splitu, 20. listopada je u Zagreb stigla slavna Kolumbijka, Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta za 2022. godinu po izboru World's Best, s kojom je doputovala njena kći i suradnica Laura Hernandez Espinosa, sommelierka i suvlasnica njihovog restorana Leo u Bogoti, uvrštenog među 50 najboljih u svijetu

Dolce vita: Tko je ušao u uži krug za glavnu WOW nagradu?

Konačne pobjednike ovoga izbora, u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika, WOW će proglasiti krajem godine na proslavi svog već 11.WOW rođendana, a oni do tada ostaju tajni, baš kao i vinska destinacija na koju će WOW ovoga puta povesti pobjednika

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime