Subota, 23 ožujka, 2024

Dolce vita: VAPT – najvažnija međunarodna poslovna vinska smotra u Hrvatskoj

Na drugo izdanje festivala svoj su dolazak već potvrdili predstavnici najvažnijih svjetskih vinara  - kao što su Vega Sicilia, Louis Roederer Cristal, Roberto Voerzio Barolo, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Bordeaux, Jerman i drugi

Dino Kušen je zagrebački poduzetnik i već godinama vlasnik uvozničke i distributerske tvrke Acrobat vina, a od prije šest godina i vinoteke “Svijet vina”. Drugi “Svijet vina” otvorio je samom središtu Zagreba, na Europskom trgu, prije tri godine, a uskoro će u Beliweisovoj svoja vrata otvoriti i treća Kušenova vinoteka.U ponudi dominiraju francuska i talijanska vina uistinu pomno izabranih proizvođača kao što su Olivier Leflaive iz Burgundije zastupljen nizom bijelih vina – chardonnaya – uključujući ona iz velikih vinograda i grand crua premier crua Corton-Charlemagne i Chevalier-Montrachet te prvorazrednih položaja (premier crua – kojih je ipak više) Mersault, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Volnay…

Uspoređujući ponudu svoje vinoteke sa svijetom automobila Kušen pomalo u šali kaže:Imena vina i vinara, kao i tih regija vjerojatno ne govore mnogo onima koji ne poznaju burgundijska vina, no kad bismo to prenijeli u svijet automobila… rekli bismo ovako: Rolls Royce bi samo možda smio parkirati u nekima od njih, Bentley bi ih sve gledao dalekozorom iz izdvojenog dijela Burgundije, Chablisa, iz kojeg u ‘Svijet vina’ stižu odlični chardonnayji Domaine Christian Moreau Père et Fils. A Mercedes, čak i s Maybachom, možda bi smio pokucati na vrata vinarije Gaja u talijanskom Piemontu, prve koja je u izvozu postigla cijene iole približne francuskima. A u ‘Svijetu vina’ naći ćete najskuplja Gajina vina uključujući SoriTildin ii Sori San Lorenzo, kao i najpoznatije, Barbaresco, za koji sam vinar Angelo kaže da mu je najdraže vino na svijetu.

Kod nas se mogu nabaviti i kolekcije Gajinih vina, šest boca raznih berbi Barbaresca ili šest raznih Gajinih vina iste berbe. Ponajbolji talijanski automobili, jurilice poput Ferrarija, Lamborghinija ili Maserattija, vjerojatno bi lako pronašli mjesto ispred šampanjerije Jacques Selosse koja nosi ime po ocu, osnivaču, a vodi je sin Anselme – a, eto, njihovi su šampanjci stigli i k nama. Anselme Selosse je za blog Vinography i sam usporedio vina s automobilima kad je rekao: ‘Neki ljudi kupuju njemačke automobile, koji dobro idu, a oni s više emocija traže talijanske. Moji šampanjci su poput talijanskih automobila.’

Dolce vita! Profesija: sommelier – vino je radost!

Mala, ali iznimno cijenjena vinarija

Ovdje je riječ o maloj, ali iznimno cijenjenoj vinariji a ponos budi podatak da je Anselme Selosse kušao i pjenušac Amfora plešivičkog vinara Tomca i, čini se, uvrstio ga među “talijanske automobile zbog kojih zatitra srce”, jer je dio vina iz berbe 2015. stavio na odležavanje u amforu. Čekajući šampanjac napravljen po uzoru na hrvatski pjenušac (!), što je ekvivalent tome da Eskimima pokušate prodati led, u vinoteci “Svijet vina” možete uživati i u izvrsnim ginovima, rumovima, grappama Berta, ali i whiskyjima. Majstori  kompanije Lost Distillery blendaju single malt whiskyje pokušavajući pogoditi duhove iz boca proizvedenih u destilerijama zatvorenima prije 100 i više godina.

Prije dvije godine agilni je Kušen, kojem se pridružio Juraj Dusper, pokrenuo prestižan i jedinstven vinski događaj, regionalni festival koji je dugo najavljivan, a u veljači 2020. je, pandemiji usprkos, uspio u Zagrebu realizirati prvo izdanje, pod imenom APT (Acrobat Portfolio Tasting). Na pitanje o financijskoj isplativosti takvog festivala, koji se uskoro treba ponoviti, ali ovaj put u Opatiji, Kušen samo što se ne smije i odgovara:

Kako ste vjerojatno i pretpostavili, nama organizatorima to nije financijski isplativo. Ali, i kad sam pokretao događanje, baš kao i sada, dvije godine kasnije, ponajprije sam na umu imao proširenje vinskih vidika u Hrvatskoj. Jedan sam, vjerujem, od ‘posljednjih Mohikanaca’ koji misli da ovdje nešto može promijeniti nabolje. A to košta. I podrazumijeva mnogo dobrih veza. Imam govornu ‘manu’ pa ne mogu reći ‘r’. Možda zbog toga misle da sam Francuz, ili je stvar osobnog šarma. Ovo, naravno govorim u šali, ali, iskreno govoreći, ne znam kako bih inače uspio dovući u Hrvatsku sva ta prestižna imena prve lige vinskog svijeta jer ovdje za takva vina niti imamo veliko tržište niti standard i platežnu moć.

Najvažnija imena svjetskog vinskog svijeta

Bilo kako bilo, APT se po zastupljenosti vrhunskih vina i ostalih pića, kao i predstavnika vinarija koji su osobno stigli u Zagreb, instantno prometnuo u najvažniju međunarodnu poslovnu vinsku smotru u Hrvatskoj, a plan je da se održava bijenalno. Neprijeporna je činjenica da je, mnogim respektabilnim festivalima unatoč, upravo APT u zagrebački Hilton Garden Inn prvi put doveo neka od najvažnijih imena svjetskog vinskog svijeta. Da je nakon prvog izdanja bilo poslovnoga odjeka, vidi se po tome što su se u priču pomalo počeli uključivati distributeri iz regije, Bosne i Srbije, ali i iz Rumunjske i Rusije.

Dolce vita: I Kvarner ima konja za utrku kad je riječ o autohtonim sortama vina!

U tome su, prema Kušenovom mišljenju, najveću ulogu odigrali pozitivni dojmovi velikih svjetskih vinarskih imena, kao i to što je zbog pandemije odgođen važan vinski poslovni sajama Pro Wein u Düsseldorfu. Početak pandemije je obilježio i početak Kušenovog projekta u veljači 2020., a sada se nada da će njegovo drugo izdanje obilježiti kraj pandemije. Jer, ove godine, ponovno u mjesecu ljubavi, veljači, točnije 19. veljače, ovaj put u elegantnom opatijskom hotelu Kvarner, održat će se dodatno osnaženi novi nastavak ove prelijepe vinske (i ne samo vinske) priče. Ambijent prvog hotela na jadranskoj obali vjerojatno će biti idealan za ljubitelje kvalitetne kapljice koji će, osim samog kušanja vina i jakih alkoholnih pića, imati priliku sudjelovati na premijerama novih brendova te kušati asortiman svakog prisutnog dobavljača.

Lijepo je znati da je neosporni značaj projekta za grad Opatiju i regiju Kvarner, ali i za hrvatski turizam u cjelini, prepoznala i podržala Turistička zajednica grada Opatije te Turistička zajednica Kvarnera.

Ne treba sumnjati da će ovaj put događanje biti još raskošnije i ekskluzivnije, s obzirom na to da se projektu pridružila tvrtka VINO-TRADE d.o.o., najstarije društvo u Hrvatskoj koje se već 30 godina kontinuirano bavi trgovinom i uvozom vrhunskih vina i šampanjaca. Tako je i manifestacija u imenu dobila dodatno slovo (V) i sada funkcionira pod imenom VAPT. Na drugo izdanje svoj su dolazak već potvrdili predstavnici najvažnijih svjetskih vinara  – kao što su Vega Sicilia, Louis Roederer Cristal, Roberto Voerzio Barolo, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Bordeaux, Jerman i drugi.

Tu je i niz sjajnih vinarija iz Bordeauxa i Burgundije, uključujući Haut Brion, Pontet Canet i Joseph Drouhin, a Sloveniju zastupaju Marjan Simčič i Dušan Kristančič. Na VAPT-u će sudjelovati i više velikih regionalnih distributera. Posebna atrakcija će biti majstorske radionice koje će se održati u hotelu Ambasador.

Prvi masterclass je onaj Vega Sicilia Unico, Ribera del Duero, koji će voditi don Pablo Alvarez, taj vinski velikan predsjednik najuglednije španjolske vinarije. Tom će prilikom publika degustirati vina s oznakom Unico, iz berbi od 2004. do 2010. godine. Zanimljiv će biti i masterclass Chateau Angelus St.Emilion, koju sam i sama imala prilike posjetiti, a jedna je od najvažnijih vinarija u Saint Emilionu. Njihove se berbe iz 2015. i 2016. godine smatraju povijesno dobrim berbama a upravo će se Angelusi iz 2015., 2016., ali i iz 2011. i 2012. točiti u Opatiji.

Treći masterclass je Barolo, Roberta Voerzia koji je još prije dvadesetak godina dobivao čiste stotke u enciklopedijskim knjigama slavnog ocjenjivača i vinskog arbitra Roberta Parkera. Gospodin Voerzio, koji je sudjelovao i na prvom Portfolio Tastingu održanom prije dvije godine u Zagrebu, predstavit će široku kolekciju svojih briljantnih Nebbiola. Tu je i masterclass Chateau Pontet Canet, iz Pauillaca, a ova sve cjenjenija biodinamička vinarija iz Medoca će predstaviti opsežnu vertikalu, s izborom vina iz senzacionalnih klasičnih berbi poput 1990, 1995. i 1996. , ali i iz posve novih berbi poput 2019. Također, jedan od sasvim sigurno najvažnijih slovenskih vinara, Marjan Simčič, svoju će majstorsku radionicu posvetiti jedinstvenom terroiru Brda, gdje podjednako dobro uspijevaju rebula, chardonnay, sauvignon, ali i merlot.

No, to nije sve. Na ovom jedinstvenom vinskom događaju majstorske će radionice održati i predstavnici čuvenih vinarija i vinskih kuća poput Louis Roederer Cristal, Biondi Santi Brunello di Montalcino DOCG, Jermann vertikala Vintage Tunina, Torres Jean Leon vinya la scala gran reserva, Torres Jean Leon La Havre Reserva. I u kraljevskoj vinariji Torres nedaleko Barcelone sam bila i uživala kao posebno dragi gost pa se izuzetno radujem toj radionici. Za svaku je rezervirano samo deset mjesta, a većina stoji 2000 kuna, a tek nekoliko 1000 kuna po osobi.

Broj ulaznica na manifestaciju, koje također stoje tisuću kuna, isto je strogo ograničen, a na festival će se moći ući samo uz COVID potvrdu. Nakon što su polovinom prosinca prošle godine prijave za ulazak zatvorene, organizatori će slučajnim odabirom “iz bubnja” izvući još 100 sretnika koji će moći prisustvovati. Uz vinsku priču, Kušen i Dusper su priključili i vrhunsku gastronomiju jer jedno bez drugoga ne ide. Tako na događaj stiže i jedan od najvećih “cortadora”, rezača pršuta pata negra iz Španjolske, a organizirano je i sedam tematskih večera posvećenih vinima. Prva će se održati u Restoranu “Kukuriku”,  gdje će gosti imati priliku degustirati vina Simčić. Druga večer je rezervirana za ugodno večernje druženje u Hotelu Navis gdje će se točiti vina Frescobaldi.

Restoran “Molo” bit će mjesto dešavanja treće večere na kojoj će gosti uživati u vinima vinarije Gaja, dok će četvrta večera biti održana u Yacht clubu Opatija s vinima vinarije Kristančič i Torres. Peta je u restoranu Hotela Ambasador, gdje dolaze Vietti i Jermann, dok je mjesto zbivanja šeste večere Restoran Nobilion Hotela Ikador s vinarijom Olivier Leflaive. Sedma će biti večera u “Plavom podrumu”, uz vina Tondonia, Lopeza Heredije.

“Željeli bismo da posjetitelji uistinu uživaju i dožive profesionalno kušanje nekih od najboljih svjetskih vina. Event će trajati cijeli dan, od 10 ujutro pa do 18 sati, a doista smo ponosni na masterclassove, posebno na vertikalu Cristala, koju će predstavljati Alexis Deligny, kuća Roederer. Nažalost, morali smo ograničiti ukupan broj posjetitelja Festivala na dvjesto ali se nadamo da će ugostitelji shvatiti priču i ova divna vina uključiti na svoje vinske karte što, naravno, ovisi samo o njima”, poručili su Juraj Dusper i Dino Kušen.

Svake dvije godine održavat ćemo ovaj ekskluzivni event u drugom gradu Hrvatske, s ciljem da stranci upoznaju našu lijepu zemlju, ali i kako bismo pridonijeli vinskom i gastronomskom turizmu. Vrlo mi je drago da se projektu pridružio Juraj Dusper, čija obitelj ima vjerojatno najdulju tradiciju u Hrvatskoj kada pričamo o trgovini vrhunskih vina”, kaže Kušen, ali poziva i domaće vinare da se priključe ovom uistinu važnom događaju za vinsku scenu Hrvatske.

I za kraj, ekskluzivna vijest: na ovogodišnje izdanje VAPT-a dolazi i Joe Bastianich, sin slavne Lidije, podrijetlom iz Istre, koju sam igrom slučaja prva u Hrvatskoj intervjuirala davne 1996. u New Yorku, u njezinom legendarnom restoranu “Felidia”. Bastianichevo carstvo je golemo, a on je jednostavan čovjek koji voli Dj-irati, premda ima više od 30 restorana i blizu 40 dućana Eataly u svijetu dok ga na društvenim mrežama prati više od 10 milijuna followera. Što će to značiti za hrvatski eno-gastro turizam – možemo samo pretpostaviti. Veselimo se! Dolce vita! 

Fotografije: Rene Karaman

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime