Utorak, 23 srpnja, 2024

Pogled kroz ekran: Dnevnik Nove TV ima najistančaniji osjećaj za gubitke

Zašto je daljinski upravljač najokrutnija sprava za medijske djelatnike te kako je prošao televizijski tjedan iza nas analizira Saša Drinić

Daljinski upravljač, ako pitate nas medijske djelatnike, najokrutnija je spravica koju gledatelj i slušatelj ima doma. Ne uspijemo li vas zadržati uz ekran nakon minute, dvije uvoda – ne valja. Počne li ples po gumbićima, nećete se vratiti na peron s kojega ste krenuli upijati medijske sadržaje.Jednako je tako i nama samima daljinski postao spravica istine – u kakvom tmurnom vremenu živimo i bez koliko ljudi u zadnje vrijeme moramo naučiti živjeti. Sve češće dnevnike otvaraju vijesti o smrti bitnih, manje-više omiljenih ljudi, ali svakako onih koji su dio kolektivne svijesti generacijama. Najistančaniji osjećaj za trenutke gubitaka njeguje i vrijedno čuva ekipa Dnevnika Nove TV balansirajući između informiranja, odavanja pijeteta prema pokojnome i objektivnoj procjeni njegove ostavštine.

Posljednji istinski purger

Nakon šokantne vijesti da je umro zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koja je u nedjelju sve redakcije gurnula u rotor breaking newsa, tjedan je počeo viješću o odlasku Zlatka Kranjčara. Bila je to prigoda da HTV iz svoje arhive izvuče emisiju ‘100% ja’ u kojoj je Cico gostovao 2005. godine. Krasno je bilo vidjeti skromnog i dobrog čovjeka kako priča o životu. Tog Petra Pana, kako ga je nazvao prijatelj Nino Škrabe, i posljednjeg istinskog purgera, kako neki kažu, bit će nemoguće zaboraviti.

Baš takav, nezaboravan, je svaki televizijski nastup Duška Ćurlića, stopostotnog profesionalca koji je ovu emisiju vodio u duetu s glumicom Bojanom Gregorić. Bilo bi sjajno i danas gledati takvu emisiju. U vremenu kad smo zaboravili razgovarati i slušati druge, arhiva je, očito, jedino na što se možemo osloniti. Dajte Dušku prime time – gledatelji će uzvratiti zadovoljstvom sa svog kauča, a on čistom kvalitetom.

Ne smije biti pete sezone ‘Crno-bijelog svijeta’

Da se apsolutno ništa u svemiru ne događa slučajno, dokaz je i činjenica da je na dan kad je umro Cico Kranjčar zadnja epizoda četvrte sezone ‘Crno-bijelog svijeta’ završila kadrom u kojem Voljen Kipčić uspavljuje bebu maskotom Cice Kranjčara. Dok u podlozi svira ‘Nostalgična’ TBF-a. Ne, nisu Goran Kulenović i Igor Mirković zloguki proroci, tek scenaristički nostalgični svjedoci vremena. Upravo ta scena popravila je ne toliko dobar dojam četvrte sezone ove serije koja je ponekad izgledala neuvjerljivo, nategnuto i prazno. Ovakvo zakucavanje sezone i ciklusa je toliko dobro da, koliko god publika to željela, jednostavno ne smije biti pete sezone. Sve bi propalo.

Propalo je i planirano snimanje nove serzone ‘A strane’. Taj punokrvni glazbeni show HTV-a ne snima se zbog koronavirusa i epidemioloških mjera. Na Prisavlju su stoga odlučili sljedećih sedam subota reprizirati prvu sezonu. Fantastičan tulum tako stiže u naše dnevne boravke, a s nostalgijom gledamo i na prepun studio publike i vrijeme kad smo se bezbrižno tiskali jedni uz druge. O osjećaju koji je u nama probudila činjenica da je u drugoj emisiji gostovao Oliver, jednom drugom zgodom. Vjerojatno samo o tome.

Dok se boljeg života prisjećamo, ali ga i čekamo, vrijedi svratiti i do Klasik TV-a. Program je to koji skida prašinu s kultnih naslova s područja bivše države. Tako od ponedjeljka do petka možemo gledati dvije epizode kultnog ‘Boljeg života’ dnevno. Ta genijalna galerija likova pomalo se osipa. Nakon Marka Nikolića – Gige Popadića – i Ivana Bekjareva – Stevice Kurčubića – umro je i Boris Komnenić koji je u seriji utjelovio Sašu Popadića.

Kako bismo lakše preživjeli sadašnjost, neka televizije razmisle o stalnim terminima – za prošlost.

________________________________________________________________________

Saša Drinić je televizijski i radijski novinar koji kad ne radi sluša, gleda, zapaža, kritizira i hvali. Mixer će dio njegovih zapažanja oteti zaboravu kroz tjednu kolumnu posvećenu medijima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime