Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Pogled kroz ekran: Aha! Zraka sunca na ekranu

Ovakve emisije puno znače i na javnoj televiziji čine balans između divnog i onog što je teško razumljivo, a trebalo bi biti kristalno jasno - informativnog programa

Tekst ne može prenijeti onomatopeju pa se moramo dodatno potruditi kako bismo opisali željenu emociju prateći zbivanja na ekranima oko sebe. Odlučni aha! efekt spoznaje kvalitete rezultat je sreće što smo imali mogućnost gledati i sposobnost prepoznati čistu kvalitetu. Zlatni refren etera zauvijek će biti sve ono što nam ima dati Andrija Jarak, naš nedostižni Amadeus medija i uvijek imamo spremno oko za taj pažljivi trenutak. Fenomen Jarka u medijima proučavat će znanost jednoga dana, nakon što apsolviraju Božju česticu.Znanost prikazati na ekranu sklisko je i neizvjesno jer može se naići na rampu kod gledatelja. Mora se pažljivo i s mjerom. Dobro je to znala ekipa koja je osmislila serijal Aha! i nije upala u zamku. Ovdje je sve kristalno jasno i zanimljivo. Autorice serije Tamara Babun i Una Radić iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly mogu trljati ruke jer ideja je uspjela. Zavidimo glumcu Ivanu Đuričić koji putuje svijetom i priča s pametnim ljudima. U epizodi ovoga tjedna gledali smo fizičarku Anu-Sunčanu Smith koja tjedno radi na relaciji Erlangen – Zagreb i bavi se adhezijom stanica.

 

Na ljudski način objašnjava posebna znanja

Legitimno priznajem da nemam pojma što znači to čime se Sunčana bavi, ali priznajem i da sam se zaljubio u njemu ljubav prema onome što radi. Pa iako to bila i fizika, koja nikad nije bila poželjna dama u mom životu. Emisija Aha! na ljudski način objašnjava ona znanja koja, uvjereni smo, mogu razumjeti, imati i voljeti samo odabrani ljudi. Blagotvoran je spoj znanosti i života u toj emisiji. Od Ane Sunčane Smith tako smo i čuli zanimljiv odgovor na pitanje koliko je svijet velik – ovisi s koje ga pozicije promatrate, reći će. U našoj se zemlji, kaže ova svjetska žena, radi vrhunska znanost, a njena je želja držati kvalitetu svoje znanosti koliko god može. Zanimljive su beskrajno i ostale emisije, a iz svake se pamti ponešto.

 

Primjerice, meteorologija rođena u okolici Omiša sa svjetskom karijerom tvrdi da je najsretnija kad pogleda u nebo i razumije zašto je baš takav raspored oblaka i što on znači. Ovakve emisije puno znače i na javnoj televiziji čine balans između divnog i onog što je teško razumljivo, a trebalo bi biti kristalno jasno – informativnog programa. No, o tome nekad drugi put. Za sada zaključno, ako je vjerovati sugovornicima emisije Aha! naša je zemlja balans probitačnosti i ljudskosti. Neka je ovakvih epizoda više i bit ćemo sretni.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime