Nema nikakve sumnje da je do danas najpoznatija pjesma u kojoj se spominju banane vremešna ‘Banana Boat’ s onim prepoznatljivim ‘day -o’ koja je proslavila Harryja Belafontea ali i mnoge druge.
Za ‘najbananastiji’ album također ne treba dugo razbijati glavu jer on je, naravno, prvijenac Velvet Underground & Nico s bananom Andyja Warhola na ovitku ploče. Tu su naravno i Bananarama kao pop izvođačice s pravim ‘bananastim’ imenom…
Banane spominju i veliki Ramonesi u svom klasičnom brzacu ‘This Ain’t Havana’, japanske pop-pankerice Shonen Knife u temi ‘Banana Chips’ dale su recept kako spremati čips od banane (naravno, sa tankim kriškama prženim u kokosovom ulje) a američki rockeri SCOTS u ‘Banana Pudding’ govore o omiljenom jelu kojeg je spremala mama.
Velika imena psihodelije posegnula za bananama kao nadahnućem
Louis Prima je imao posebnu sklonost prema bananama jer je snimio nekoliko skladbi koje ih spominju, a među njima vodviljsku veselu temu ‘Yes, We Have No Bananas’ i skladbu ‘Banana Split For My Baby’ u kojoj naručuje najdražu slasticu svojoj dragoj. Dva velika imena psihodelije također su posegnuli za bananama kao nadahnućem u pjesmama: Daevid Allen – član utemeljitelj Soft Machine a potom Gonga – objavio je album ‘Banana Moon’ (s Allenovim crtežom mjeseca kao do pola oguljene banane koja svira gitaru) a Kevin Eyers snimio album ‘Bananamour’ te skladbu ‘Guru Banana’. Uzgred rečeno i psihodelično-jazzy avangardna družina Gonga u skladbi ‘Radio Gnome Invisible’ u svom dadaističkom tekstu spominje banane.
Američki kantautor Harry Chapin opjevao je zacijelo najveću količinu banana u svojoj folk-country temi ‘30.000 pounds of Bananas’ dok je Sergio Mendes pjevao o drvu banana u svojoj ‘Bananeiri’; skladbi s albuma ‘Timeless’ na kojem se glazba starog majstora ukazala u novom svjetlu u produkciji Will.I.Ama. Zvijezda ranih pedesetih prošlog stoljeća Rosemary Cloney snimila je ‘A Bunch Of Bananas (Hemingway Way)’ u kojoj je sparila gin i banane kao lijek za sreću. The Monkees su svoju sklonost ka voću iskazali skladbom ‘Apples, Peaches, Bananas And Pears’, Van Halen u ‘Up For Breakfest’ spominju doručak u kojem se nudi biskvit s medom i lubenicom te banane s trešnjom na vrhu, dok punkeri skloni satiri Dead Milkmen umjesto krkanja banana u ‘Smoking Banana Peels’ govore o pušenju osušene kore banana. Banane u svojoj političkoj satiri ‘Havana Affair’ spominju Ramones (kao i Red Hot Chili Peppers) te Kate Bush u znakovitoj ‘Eat The Music’…
Banane u gastronomiji
Banane u gastronomiji su prvenstveno prisutne u lokalnim kuhinjama Afrike, Kariba, Srednje i Južne Amerike te Indije, Indonezije i Filipina. U Obali bjelokosti najčešće se prže i preliju umakom od luka i rajčica te – kao i u mnogim afričkim krajevima – služe uz ribu ili pak grah i rižu. Također se i kuhaju ili peku umotane u list banane kao prilog uz ovčetinu ili govedinu. Na Karibima je popularan ‘fufo’: jelo od kuhanih banana koje se potom kao pire pomiješaju sa pilećim temeljcem te ‘sofritom’ (umakom od sala, češnjaka i luka, papra, rajčica, octa i kima).
Pržene kao čips banane se diljem Srednje i Južne Amerike često jedu i samostalno s umacima i kao prilog uz rižu. Zelene pržene banane su česte baš kao i pomfrit a među najpopularnijim jelima su ‘tostones’ – dvostruko pržene šnite banane. Naravno sušene pa mljevene banane se koriste i kao brašno pa je – najkraće rečeno – banana sjajna namirnica koja ima nebrojene gastronomske primjene. Ne i u Europi gdje se najčešće koristi u desertima (banana split) ili jede kao voće samostalno i u salatama. No i tada je samo mašta slastičara granica… jer banane savršeno idu uz čokoladu i sve orašaste plodove.
FILETI RIBE S BANANOM
(dok kuhate i blagujete slušajte ‘Memories’ s albuma Daevida Allena ‘Banana Moon’)
- 4 riblja fileta (orada, lubin, bakalar, škarpina, grgeč…)
- 2 oguljene i uzdužno prepolovljene banane
- 4 jušne žlice krušnih mrvica
- 4 žlice nasjeckanog oljuštenog kikirikija
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- Sol i crveni papar
- 1 jušna žlica mljevene slatke crvene paprike
- 1 jušna žlica svježeg peršinova lista
- Po volji: 10 jušnih žlica (oko dvije šalice) šalše od poma
Priprema: Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a u međuvremenu stavite na papir za pečenje pola mrvica. Na njih položite uzdužno prepolovljene banane. Pokrijte ih ribljim filetima koje ste s obje strane premazali maslinovim uljem, posolili, zapaprili te posuli crvenom paprikom. Pospite preostalim mrvicama i kikirikijem te poprskajte maslinovim uljem. Pecite 20-ak minuta dok riba ne dobije smeđe-zlatnu boju pa služite posuto peršinom te – po volji – uz šalšu od poma ili zelenu salatu.
MAČJE OČI
(dok kuhate i blagujete slušajte The Monkees u skladbi ‘Apples, Peaches, Bananas And Pears’)
Za biskvit:
- 5 jaja
- 4 jušne žlice šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 jušna žlica brašna
- 2,5 jušnih žlica kakaa
Za kremu:
- 3 jaja
- 15 dag šećera
- 15 dag čokolade za kuhanje
- 1 vanilin šećer
- 1 kavena žličica instant kave
- 20 dag maslaca
Priprema: Odvojite žumanjke i bjelanjke, bjelanjke istucite u čvrsti snijeg a žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te ih dodajte smjesi žumanjaka. Promiješajte da se sastojci dobro sjedine pa umiješajte snijeg od bjelanca i dobro pomiješajte da se svi sastojci sjedine.
Na dobro namašćen i pobrašnjen lim iz pećnice prebacite smjesu za biskvit pa pecite na 180 stupnjeva petnaestak minuta. Pečeni biskvit prebacite na papir za pečenje posut šećerom i zarolajte ga s obje strane te pustite da se ohladi.
U međuvremenu pripremite kremu: umutite u pjenu sve sastojke osim maslaca pa ih kuhajte na pari dok se šećer i čokolada nisu rastopili a uz stalno miješanje dok ne dobijete jednoličnu gustu kremu. Pustite da se ohladi pa dodajte pjenu od maslaca te sve ponovo dobro promiješajte. Polovicu kreme ravnomjerno nanesite na biskvit i na njega položite oguljene banane (kojima ste odrezali špicaste krajeve). Neka po dvije banane budu na svakom kraju biskvita pa ga zarolajte s jedne i druge strane prema sredini. Dobivenu roladu preokrenite tako da spoj (rubovi) biskvita budu dolje. Roladu premažite s drugom polovicom kreme te ostavite u hladnjaku da se dobro stisne.
BANANE U PANCETI
(dok kuhate i blagujete slušajte Ramones u ‘Havana Affair’ s koncertnog albuma ‘It’s Alive’)
Sastojci:
- 4 banane
- 4 jušne žlica kiselih krastavaca narezanih na listiće
- 8 fetica (šnita) pancete
- Prstohvat čilija u prahu
- 1 jušna žlica maslinova ulja
- 4 jušne žlice poprženog luka
Priprema: Ogulite banane i lagano ih u tavici popržite s obje strane na maslinovu ulju. Izvadite banane iz tavice, pospite čilijem i obložite tanko rezanim kiselim krastavcima te umotajte u pancetu/slaninu. Vratite ih u tavicu i popecite s obje strane dok panceta nije hrustava pa služite posute preprženim lukom
BANANE S GRADELA
(dok kuhate i blagujete slušajte Van Halen i ‘Up For Breakfest’)
Sastojci:
- 4 banane
- 1 jušna žlica maslinova ulja
- Sok jednog limuna
- 2 žlice smeđeg šećera
- 0,3 dcl bourbona ili whiskeya
- 1 kavena žličica cimeta
Priprema: Ugrijte roštilj (ili gusanu grill tavu) i neoguljene banane uzdužno raspolovite. Unutrašnji dio banane premažite maslinovim uljem i sokom limuna pa pecite banane na gradelama/tavi s korom okrenutom prema dolje. Nakon par minuta okrenite ih da se malo zapeku i s druge strane. U međuvremenu u maloj tavici zažutite smeđi šećer pa dodajte bourbon ili whiskey i cimet. Pečene banane položite na tanjur pa kad se tekućina u tavici reducirala na pola njome prelijte banane. Po volji preko svega pospite tostirani usitnjeni (neslani) kikiriki, tostirane bademe ili sjemenke sezama.