Utorak, 15 listopada, 2024

Kuhača i telecaster: Med – medena kuhinja i slasna pjesmarica

Zacijelo ima stotine pjesama na temu meda jer je gotovo pa postao drugo ime za voljenu osobu i ljubav. Uostalom, tko ga ne bi volio… Ne samo u pjesmama već i u gastronomiji. I to od davnina

Najpoznatija skladba koja spominje med nesumnjivo je ‘A Taste Of Honey’. Nastala je kao instrumental za broadwayski komad, a kasnije i film istog imena, a potom uzela Grammyja u verziji Herba Alperta.



No, vokalna verzija koju je 1961. prvi snimio Billy Dee Williams a za njim Lenny Welch, pop publici je sigurno najpoznatija u izvedbi Beatlesa. Jer, ‘A Taste Of Honey’ koja se našla još na njihovom hamburškom repertoaru pojavila se i na prvijencu Beatlesa ‘Please, Please Me’ 1963. godine. Pjesma je govorila o poljupcu koji je imao okus meda te s Paulovim vodećim vokalom, zvečećim gitarama i višeglasjima bila tipičan primjer stilistike Beatlesa i njihova ukusa u izboru covera na početku karijere.

Mnogi su u pjesmama svoje ljubljene zvali medena

Među ‘najmedenijim’ bandovima u povijesti popularne glazbe svakako su prvi Honeycombs (saće); britanska grupa iz šezdesetih znana po mega hitu iz 1964. ‘Have I The Right?’ ali i bubnjarki u muškom društvu. No, tu su i Robert Palmer’s The Honeydrippers (medonosnice) kao sjajna super grupa (nažalost kratkoga vijeka) koja je za jedan album okupila Roberta Planta i Jeffa Becka ali i družinu prijatelja među kojima su bili Brian Setzer te puhači iz Blues Brothersa. Priča s medom i glazbom tu, naravno, ne završava već počinje.  

U prpošnom rockeru ‘True Fine Mama’ Little Richard moli dragu da ga ne napusti obećavajući da će joj stalno pjevati (moj) ‘medu, medu, medu…’.  Nije jedini koji je svoju ljubljenu naziva medom i medenom. 

BEATLES ‘Honey Pie’ 

 

To je uradio i John Prine u ‘Saigonu’, Aretha Franklin u ‘Honey’ gdje se nevjernom ljubavniku obraća s medeni, ABBA u ‘Honey, Honey’, studijski projekt crtić-banda Archies sa hitom iz produkcije Brill Buildinga ‘Sugar, Sugar’, James Brown u uvodu svoje jazzy verzije ‘Strangers In The Night’, Shirley Bassey u ‘Kiss Me, Honey, Honey, Kiss Me’, Johnny Cash, Carl Perkins ali i Beatles u rockabilly temi ‘Honey Don’t’… I Gloria Gaynor svog dragog u disco hitu ‘Honey Bee’ naziva pčelom medaricom. 

O ‘bijelom medu’ odnosno onom prozračnom svijetlo jantarnom i slasnom medu pjevali su i Graham Parker i Morphine u ‘White Honey’, Beach Boys su pak u ‘Wild Honey’ opjevali djevojku koja je ukusna poput (divljeg) šumskog meda, Mariah Carey u skladbi ‘Honey’ govori o ljubavi slatkoj poput meda a Beatles u ‘Honey Pie’ lijepu američku djevojku uspoređuju s pitom od meda. Zacijelo ima još stotine pjesama na sličnu temu jer med je gotovo pa postao drugo ime za voljenu osobu i ljubav. 

Uostalom, tko ga ne bi volio…

BEACH BOYS ‘Wild Honey’

Od konzervansa do medovine

Ne samo u pjesmama već i u gastronomiji. I to od davnina. Naime, zbog svog kemijskog sastava med može trajati veoma dugo pa se koristio i kao svojevrsni konzervans ali i vraški važan izvor energije i u samom osvitu civilizacije.
Odličan i za iće i za piće. Računa se da je najstarije fermentirano piće s medom nastalo prije 9 tisuća godina kada se medenoj vodi (otopini meda) dodao kvasac. Fermentacijom je iz te smjese om nastao alkohol odnosno, jedna vrsta medenog vina. Med se kasnije miješao i sa rakijom koja je i danas – znana kao medica – veoma popularna.
Među najmilijim pićima još od antike a posebice u srednjem vijeku bila je – i u narodnim pjesmama i pripovijetkama opjevana – medovina. Poznata i po imenima medica ili gvirc, ona je vino od meda čiji korijeni sežu daleko u povijest. Proizvodila se poput vina od grožđa fermentacijom otopine meda i zrna grožđa. Rimljanima je omiljeni osvježavajući i krepki napitak recimo bio med razmućen u mlakoj vodi kojeg je spominjao i ‘otac rimske gastronomije’ znani izjelica Apicije. 

GLORIA GAYNOR ‘Honey Bee’

 

Rimljani su – kao i stari Grci čiji su se bogovi hranili medom – uvelike upotrebljavali med u medicini (Plinije svjedoči da se koristio za liječenje upale pluća, rane, ujede zmija ali i – pazi sad! – zubobolju) a još više u gastronomiji.

Med je glavni igrač kod mnogih jela

Naime, uz garum (slani umak od fermentirane ribe), maslinovo ulje, mentu, kim, papar te druge egzotične začine i med je bio glavni igrač kod mnogih jela. Poput ‘ova spongia ex lacte’ iliti jaja s medom, puha ili pilećih bataka u medenoj marinadi, svinjetine premazane medom i krupnom solju, zapečenog sira s medom…
Na slične se načine – posebno kod BBQ-a – med u ‘slanim jelima’ koristi i danas. Idealan je za guste ljepljive marinade združen sa solju, čilijem, mljevenom crvenom paprikom ali i za univerzalnu emulziju s đumbirom i limunom.
Recept je jednostavan: staklenku do pola napunite oguljenim kriškama đumbira i neprskanog limuna pa dopunite medom. Promiješajte i pustite da odstoji (uz povremeno miješanje) koji dan i sirup je spremna za uporabu. Ako umiješate još žlicu kurkume dobili ste i veoma zdravi dodatak čajevima i idealnu ‘žlicu zdravlja’ koja se konzumira svakoga jutra. Emulzija je odlična i za premazivanje mesa prije pečenja, kao dodatak čajevima ili – ako hoćete – cocktailu mojito (umjesto smeđeg šećera). 

Kod kuhanja šalše od poma žličica meda će ubiti neželjenu kiselost, dati će slatku notu kad ga razmućenog u vinu dodate jelima koja u izvornom receptu traže prošek, odlično će se spariti sa lukom, maslinovim uljem, crnim vinom i octom kod kuhanja chutneya od luka… Skuta koju ste poslužili sa slanim sirom iz mišine (ili feta sirom) pa nakapali maslinovim uljem i medom, izvrsno će prijati uz zaključnu čašu vina nakon ručka ili kao samostalni ugrizak baš kao i orasi u medu koji vole kad ih se spari s voćnim rakijama. 

 

PILETINA S GLJIVAMA I PEČENIM POVRĆEM U MEDENOJ MARINADI

(dok kuhate i blagujete slušajte Beatlese i ‘A Taste Of Honey’)

Sastojci: 

  • 60 dag pilećih prsa 
  • 50 dag šampinjona
  • 1 velika tikvica
  • 5 komada mladog luka (kapulica)
  • 2 crvene rog paprike
  • 1 žličica timijana 
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1 žličica aceta balsamica
  • 0,7 dcl maslinova ulja
  • 1 žlica maslaca
  • sol

Piletinu narežite na manje komade pa pomočite u marinadu od meda, aceta balsamica, čilija, soli i žlice maslinova ulja. Povrće i šampinjone operite, nasjeckajte pa pirjajte na preostalom ulju. Čim je malo zažutilo posolite i podlijte mlakom vodom, dodajte timijan pa pirjajte dok posve ne omekša. Piletinu popecite na maslacu u dobro zagrijanoj tavi da zarumeni pa podlijte marinadom i pecite dok tekućina nije skroz ishlapila. Služite uz povrće s gljivama.

 

PILEĆA KRILCA S FAŽOLOM U MARINADI

(dok kuhate i blagujete slušajte Robert Plant’s The Honeydrippers i ‘Good Rockin’ At Midnight’)

 

Sastojci: 

  • 80 dag pilećih krilaca
  • 0,5 dcl biljnog ulja za prženje
  • 80 dag smeđeg graha
  • 2 srednje velika crvena luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 velika žlica svježe nasjeckanog peršina
  • 4 srednje velike zrele rajčice (najbolje je šljivarice ali mogu i pelati iz konzerve)
  • sol
  • 2 žlice aceta balsamica

Za marinadu:

  • 1-2 žlice meda
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice bijelog vina 
  • krupna morska sol
  • par listova kadulje 

Grah pomočite preko noći pa ga skuhajte i ocijedite (ili pak koristite konzervirani kuhani grah). Zamiješajte marinadu i njome prelijte krilca pa ih pustite da se mariniraju u hladnjaku dva sata. U većoj nauljenoj tavi na srednje jakoj vatri na biljnom ulju popecite krilca pa ih potom, po volji, još malo dopecite na suhoj ugrijanoj grill tavi.
Na masnoći od prženja krilaca kojoj ste dodali još malo maslinova ulja pirjajte pet-šest minuta rajčicu narezanu na kockice, usitnjeni češnjak i luk rezan na tanka rezanca pa dodajte marinadu, ocijeđen grah i aceto balsamico (ili domaći ocat). Držite na jačoj vatri i miješajte dok tekućina nije ishlapila pa služite kao prilog krilcima
.

 

CARSKO MESO S POVRĆEM IZ PEĆNICE 

(dok kuhate i blagujete slušajte Little Richarda i ‘True Fine Mama’)

 

Sastojci: 

  • 1 kg carskog mesa (rezanog na prst debele šnite/kriške)
  • 2 srednje velika poriluka (iskoristite bijeli dio i samo malo zelenoga)
  • 4 srednje rog paprike
  • 3-4 manje tikvice
  • desetak cherry rajčica (trešnjice)
  • 6 režnjeva češnjaka
  • 1 žlica masti
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol 
  • 1-2 žlice meda
  • 2 žlice dimljene crvene mljevene paprike
  • krupna morska sol

Carsko meso operite, posušite, zarežite mu kožu (svaka dva centimetra), nakapajte maslinovim ulje pa namažite medom i natrljajte solju i crvenom paprikom. Plitku posudu za pečenje ili lim obložite papirom za pečenje kojeg ćete namazati mašću pa na nj staviti meso. Nakapajte ga maslinovim uljem pa pecite sat vremena u pećnici  na 170 stupnjeva. Meso okrenite, izlijte svu masnoću od pečenja u veću tavu ili wok pa ga vratite u pećnicu na još sat vremena.
U međuvremenu na masnoći od pečenja na lagano (poklopljeno) pirjajte narezane i posoljene paprike, tikvice i poriluk. Izvadite posudu s mesom nakon sat vremena iz pećnice a meso za tren stavite sa strane. U posudu ili lim za pečenje potom dodajte pirjano povrće, preko njega stavite carsko meso (ona strana koja je manje pečena okrenuta je prema gore), pojačajte vatru na 220 pa sve zapecite pet do deset minuta dok meso nije dobilo koricu. Prije nego je gotovo dodajte još i rajčice koje ste prethodno prepolovili, malo posolili pa zajedno s češnjakom popekli s obje strane u tavi na malo masnoće od pečenja.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime