Jabuka i glazba kao da su predodređeni da hodaju ruku pod ruku. Jer, možda nije baš slučajno da se čuvena etiketa i (doduše ne baš lukrativna) kompanija Beatlesa nazvala Apple niti da je baš Apple bio tvrtka koja je izmislila i lansirala – u to vrijeme revolucionarni – i-pod u kojem se moglo pohraniti i reproducirati na tisuće pjesama.
Pa i sve one koje pjevaju ili govore o jabukama. Poput ‘Apple Tree Swing’ iz 1947. u izvedbi Sonnyja Boy Williamsona s njegovom čarobnom usnom harmonikom te s bandom u kojem je kontrabas svirao legendarni bluesman Willie Dixon, klavir Blind John Davis, gitaru Big Bill Broonzy a bubnjeve Charles Saunders.
Brojni glazbenici posegnuli su za jabukom kao simbolom
Bob Dylan je pak na albumu ‘Basement Tapes’ s The Bandom snimio svoju ‘Apple Suckling Tree’ s kriptičnim tekstom koji duguje i grčkoj mitologiji i Bibliji, country začinima i sjajnim Hammondom Gartha Hudsona.
BOB DYLAN ‘Apple Suckling Tree’
Budući da jabuka nije samo prisutna u mitologiji starih Grka i kod katolika (mada voćka sa rajskog ‘drva spoznaje’ unatoč čestim likovnim prikazima nikad nije identificirana kao jabuka) već i u keltskoj mitologiji, bajkama poput Snjeguljice ili junačkim storijama o nacionalnim junacima poput Williama Tella, Dylan nije jedini koji je posezao za jabukom kao simbolom. Stablo jabuka u ‘Appletree’ Erykah Badu jedna je od takvih pjesama a naranče i jabuke u Barrettovoj nadrealno-psihodeličnoj temi ‘Apples & Oranges’ objavljenoj na remek djelu albumu ‘The Piper At The Gates Of Dawn’ našle su se i u opusu Pink Floyda.
Bajkovitu pjesmu ‘Laughing Apple’ snimio je 1967. Cat Stevens, ‘Bad Apple’ (odnosno skladbu o čovjeku kojeg zovu zlim) David Wilcocks i mnogi drugi, romantičnu ‘An Apple For The Teacher’ Bing Crosby, Alice Cooper ‘Apple Bush’ – skladbu o ljudima koji idu kroz život lakšim putem a pub-rocker i novovalac Ian Dury višeznačnu ‘Apples’.
George Harrison na ‘All Things Must Pass’ u ‘Apple Scruffs’ govori pak o jednoj posebnoj vrsti ljubitelja ‘jabuka’: okorjelim fanovima Beatlesa koji su se svakodnevno okupljali ispred njihovog Applea.
GEORGE HARRISON ‘Apple Scruggs’
O pitama s jabukama… i u gastronomiji
O pitama s jabukama također je hrpa pjesama pa Dionne Warwick u ‘As Long As There’s An Apple Tree’ zaključuje da će pite biti dok god ima stabala jabuka, Destiny’s Child pjevaju o ‘Apple Pie À La Mode’ baš kao i Hank Williams Jr u ‘Roly Poly’ i Elvis Presley u ‘Smorgasbord’. ‘Kralj’ veli da će ‘maznuti’ sa ‘švedskog stola’ i svaku ponuđenu djevojku i svaki komad pite.
PINK FLOYD ‘Apples And Oranges’
Jabuke su nezaobilazne u gastronomiji. Ne samo kao dio voćnih sala i slastica poput opjevane pite od jabuka već i kod mesnih jela od govedine, svinjetine i divljači. Kisela jabuka je sjajan sastojak i za salate posebno kad dolazi u kombinacijama sa arašidima (kikiriki, orah, pistaciji, pinjoli…), feta surom (ili mladim sirom) uz balzamični ocat te maslinovo ili bučino ulje. No, moji favoriti su ipak kad se jabuka združi sa svinjetinom.
SVINJSKI ODREZAK S JABUKAMA
(dok kuhate i blagujete slušajte ‘Apple Tree Swing’ Sonnyja Boy Williamsona)
- 4 svinjska odreska (svaki oko 15-do dag)
- 2 oguljene jabuke rezane na osmine
- 1 veći luk
- 1 jušna žlica listića kadulje
- 1-2 žlice ulja ili masti
- 1 dcl pilećeg temeljca
- 2 jušne žlice senfa (najbolje je Dijona)
- Sol i papar (čili u prahu)
Priprema:
Nauljite (ili premažite s malo masti) pa popaprite i zasolite svaki odrezak pa ih popržite na suhoj tavi sa svake strane par minuta odnosno dok se meso ne zazlati. Meso stavite sa strane a u tavu dodajte još ulja/ili masti i na srednje jakoj vatri popecite kriške jabuke, narezani luk i kadulju dok jabuke ne omekšaju. Dodajte temeljac i senf, vratite meso u tavu i krčkajte na srednje jakoj vatri dok se umak nije za trećinu reducirao. Po volji služite uz kuhani krumpir (pire), kuhani grašak i mrkvu, mahune pirjane na maslacu ili popečene gljive.
LUNGIĆ S JABUKAMA U KREMASTOM UMAKU
(dok kuhate i blagujete slušajte Erykah Badu u ‘Appletree’)
- 1 kg svinjskog lungića
- 1 jušna žlica maslaca
- 1 jušna žlica ulja za prženje
- 2 oguljene srednje velike jabuke
- 0,5 dcl bijelog vina
- 1 dcl pilećeg temeljca
- 4-5 manjih ljutika (ili dvije velike)
- 4 -5 kriški pancete
- 4 režnja češnjaka
- 1 žličica suhih mediteranskih trava (bosiljak, timijan, origano, kadulja…)
- 1 jušna žlica listića svježeg timijana
- 4-5 jušnih žlica vrhnja za kuhanje
- Sol i papar
Priprema:
Narežite lungić na jednake oko 2 cm debele komade pa ih prekrivene folijom malo natucite. U većoj i dubljoj tavi ili posudi za pečenje ugrijte maslac i ulje pa na srednje jakoj vatri popecite s obje strane kriške jabuke dok ne omekšaju i malo se karameliziraju pa ih izvadite i stavite sa strane.
Dodajte odreske lungića u masnoću u tavi pa ih popecite nekoliko minuta s obje strane, izvadite i stavite sa strane.
Pojačajte vatru i deglazirajte tavu vinom uz miješanje drvenom ili silikonskom žlicom dok se smeđe naslage od pečenja nisu rastopile pa kad se tekućina reducirala dodajte narezane ljutiku, češnjak i pancetu. Držite uz miješanje na vatri oko 3-4 minute odnosno dok panceta nije dobila tamnu boju.
Dodajte temeljac i začinske trave, pojačajte vatru dok tekućina ne provrije pa smanjite vatru i dodajte vrhnje za kuhanje. Uz miješanje vratite meso u umak i krčkajte dok se umak nije zgusnuo. Dodajte jabuke pa držite na vatri još par minuta i služite posuto narezanim listićima svježeg timijana.