Petak, 22 ožujka, 2024

Parangall: Paul Simon – Nakon svih tih godina i dalje moćan i svoj

Simon je već ranije najavio da više neće snimati i objavljivati albume pa bi se 'Seven Psalms' moglo shvatiti kao zaključna točka na njegovu fascinantnu diskografiju. I onu s Artom Garfunkelom i samostalnuPAUL SIMON

Seven Psalms

Legacy

****

U slučaju Paula Simona nije to bio “mokri san” već san koji je nosio poruku: moraš snimiti album naslovljen sedam psalma. Nadahnuća su, veli, dolazila u snovima i materijalizirana tekstovima koje je zapisivao između tri i četiri sata ujutro. “Seven Psalms” i jeste i nije album u klasičnom smislu riječi. Njegova minutaža je skromna.

Za razliku od današnjih dugih trajanja albuma, njegove 33 minute su na tragu negdašnjih formata ili “nabildanih” EP-jeva, no budući da je riječ o konceptualnom (konceptom zaokruženom) projektu bez pjesama koje se mogu cijediti jedna po jedna za radijsku eksploataciju, već su stopljeni u jednu dugačku temu, kao da su izdanak promišljanja prog rockera sedamdesetih.

Promišljanje o životu

Prilično očekivano za glazbenika koji je prevalio osamdesetu, album se bavi promišljanjem o svom životu – spominjući i neke krive poteze, ali i sretnu ljubav koju je pronašao –  o smrti  i mogućnostima njegovog nastavka poslije smrti. U što – veli – iskreno sumnja, mada dopušta i tu mogućnost. No sve te “velike teme” su obrađene bez imalo patetike te s vječnim upitnikom iznad glave kad se govori o religiji.

Unatoč crkvenim zvonima kojima počinje i završava album, biblijskim referencama (psalmom) u uvodnom broju “The Lord” te gotovo “nabožnim” litugijskim harmama u zaključnoj “Amen”. Jer Simonov Bog o kojem govori može biti i oličenje dobra, ali i – budući da je sveprisutan i tvorac svega – uzročnik zla koja zadese čovječanstvo. Paul Simon je očito zadrža svoj stav uvjerenog agnostika.

Što nas očekuje u budućnosti?

Glazba je očekivano “isposnička” mahom sa Simonovom akustičnom gitarom, možda čak na pola puta između klasične glazbe i jazza. Potom, osim uvjetno rečeno bluesy broja “My Professional Opinion” riječ je o skladbama koje ne nose nikakvu žanrovsko/stilsku etiketu.

Simon je već ranije najavio da više neće snimati i objavljivati albume pa bi se “Seven Psalms” moglo shvatiti kao zaključna točka na njegovu fascinantnu diskografiju. I onu s Artom Garfunkelom i samostalnu. No budući da je još uvijek u formi te alive and kicking možda se u dogledno vrijeme pojavi još štogod. Sudeći po “Seven Psalms” bila bi to sigurno dobra vijest.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime