Subota, 23 ožujka, 2024

Život na sjeveru: PS – Coffee, Tea, Me

Norvežani također vole ispijati kavu i ta me njihova navika pomalo iznenadila. Naime, kada sam se doselio ovdje nisam baš očekivao da im je crni napitak tako sveprisutan u životu

Kaficaaaa, jedan je od mojih omiljenih uzvika. I to nije samo običan poziv na uživanje u crnom napitku, nego označava čitav niz opustajućih radnji i malenih rituala. Tako se uz kavicu čitaju portali, listaju časopisi, uz nju se družimo s prijateljima, a putem društvenih mreža potajno ‘špijuniramo’ neprijatelje, uzimamo predah na poslu…



A danas, pak, s nikad popularnijom coffe to go izlazimo na klupice, ili jednostavno šetamo gradom. Taj uzvik nekako mi predstavlja i dozu humora, lepršavosti i zajebancije itekako potrebne u ovim vremenima.

Dan ne može započeti bez kave – crve, vruće i jake strukture

Kao i mnogi od vas i ja obožavam započeti dan uz šalicu kave. Ona prva mora biti crna i vruća, bogatog okusa i jake strukture, po mogućnosti iz aparata za kavu i s jednom kockicom smeđeg šećera. Već dulje vrijeme ispijam kavu iz kućnog mini aparata, pa tako u mom domu posebno mjesto zauzima mali crveno-crni Nesspresso koji sam si poklonio za useljenje u svoj prvi norveški stan.
A osim aparata u njihovim sam trgovinama pronašao i pravo bogatstvo okusa, mirisa, ali i različite jačine, pa ih sada posvećeno kupujem i redovito isprobavam nove koji se pojavljuju, posebice za prigodne dane u godini. Kavu rado pijem iz šalica koje sa sobom nose posebnu priču: bilo da su dragi rođendanski pokloni, ili su pak neobičnog oblika, najčešće kupljene na putovanjima. A kao i svi, imam nekoliko favorita – poput šarene s motivima Gaudija iz Barcelone, jedne malene u zen zelenoj boji koju sam dobio na poslu i seta s cvijetnim motivima koje mi je darovala prijateljica.
Norvežani također vole ispijati kavu i ta me njihova navika pomalo iznenadila. Naime, kada sam se doselio ovdje nisam baš očekivao da im je crni napitak tako sveprisutan u životu. Oni najčešće posežu za filter kavom i piju je tijekom čitavog dana, često bez ikakvih dodataka ili tek s malo mlijeka. Dakle, to vam je ona crna kava koju uvijek viđate u američkim filmovima ili serijama, kada ekipa iz staklenog vrča kavu rastače naokolo. Ovdje je prelijevaju i u termalnu posudu kako bi se očuvala toplina, a tobože i okus kroz nekoliko slijedećih sati.
P.S. Ah, što da vam kažem… tanka i često bezukusna, meni se takva kava nimalo ne sviđa, ali dobro dođe kada radim i kada si ne mogu priuštiti bolju.

Caffe bar u kojem, navodno, serviraju najbolju kavu na svijetu

Nije rijetkost da vam Norvežani serviraju i takozvanu prešanu kavu, koja se priprema u posudama s posebnim filter poklopcem. Ono što me najviše iznenadilo jest da se kava servira i u kasnijim večernjim satima. I upravo zahvaljujući kofeinskim navikama svojih stanovnika Norveška je, a poglavito Oslo, postao domaćin brojnim kafeterijama, a neki od popularnih svjetskih lanaca su se brzo ovdje etablirali.


Uza sve to, u norveškoj je prijestolnici otvoren i caffe bar u kojem, kako znalci tvrde, serviraju jednu od najboljih kava na svijetu. Naziv mu je ‘Tim Wendelboe’, a nalazi se u jednom od najpopularnijih gradskih kvartova Grünerløkki.
P.S. I nekako je sav neočekivano minijaturan – s tek par stolova, nekoliko klupica i pokojom barskom stolicom. 

Ime je dobio prema vlasniku, 41-godišnjem norveškom baristi koji je redom osvajao prva mjesta na natjecanjima – kod kuće i u svijetu. Osim pripreme i serviranja kave, Tim je pokrenuo i mali pogon za prženje i destilizaciju – kako bi dobio sasvim poseban napitak bogatog okusa u kojemu će uživati svi ljubitelji kave.

Šalica kave stoji između 5 i 7 eura – ali vrijedi toliko

Zelena zrna se uvoze s malih obiteljskih farmi diljem svijeta, potom se prže i dorađuju u njegovom pogonu, a vrste kave ovise o sezonama. Wendelbole se pri nabavljanju i pripremi strogo pridržava triju osnovnih načela; kvalitete, dosljednosti i održivosti.
Poštuju se svi protokoli o zaštiti malih farmi s kojih se kava uvozi – sve do trenutka kada se servira pred kupca, sve s ciljem ostvarenja fair tradea – tj. poštene trgovine. Sve to zvučalo je kao izvrstan mamac pa sam zajedno s prijateljima odlučio probati tu famoznu kavicu. U baru, u kojemu dominiraju drvene površine, bijela boja i zid od cigle, a sve u tipičnom skandinavskom stilu s minimalističkom detaljima, glavno mjesto zauzima šank iza kojeg se pripremaju kave. Naručili smo cappucino od etiopske kave i uživali u neobično bogatom, pomalo trpkom i vrlo intenzivnom okusu napitka. Sve navedno, naravno, za sobom povlači i poprilično visoku cijenu, pa će vas zadovoljstvo ispijanja kavice na ovom mjestu stajati između 5 i 7 eura po šalici, ovisno o vrsti kave.
P.S. Vjerujte mi, isplati se!

Ceremonija ispijanja čajeva uz fine zalogajčiće = 27 eura po osobi!

A za sve one koje ipak više vole čaj, ne brinite Oslo je vaš – cup of tea. Između nekoliko popularnih tea-lounge mjesta posebno se ističe A.C.Perc’s Tea Room&Shoop. Osnovan daleke 1835. u Danskoj ovaj koncept, prvi izvan domovine porijekla, otvorio je svoja vrata prije 4 godine i odmah je osvojio brojna nepca.
‘Dobrodošli u svijet čaja’ njihova je krilatica u kojoj su ekologija, održivost i poštena trgovina glavne smjernice. U lijepo uređenom prostoru, s bogato ukrašenim lusterima, udobnim stolicama, dočekat će vas izvrsne kombinacije čajeva koje su u Perchsu podijelili u 3 osnovne grupe: bijeli, crni tj. tamni i zeleni.
Uz to, možete probati i poseban Ice tea, ili smoothie od raznih vrsta čajeva, a za one koji se dodatno žele zagrijati predlažem čašicu posebnog cramant šampanjca, ili pak toplog likera napravljenog od kenijskog čaja, whyskeya sa dodatkom šlaga…
A kako bi dojam, a i želudac, bio (pot)pun tu su i sitni zalogaji servirani na posebnom pladnju: maleni sendviči od lososa, krastavaca i sira, sconesi (topli kruščići koji se peku na licu mjesta) a uz koje se servira domaća marmelada od jagoda i marelica, te nezaobilazni macarones. Ako poželite neki od napitaka pripremiti doma, u trgovini u sklopu bara, možete birati iz bogate ponude čajeva, pribora za pripremu, zgodnih detalja te knjiga o pripremi napitka. Mi smo uzivali u tri vrste čaja i divno serviranim zalogajima, zamišljajući kako smo zakoračili u jednu epizodu popularne serije Bridgerton.
P.S. Za to smo zadovoljstvo izdvojili cca 27 eura po osobi.

I tako, koji god napitak preferirate u Norveškoj vas očekuje doista raznovrsna ponuda. Bilo da volite kavicu ili čaj, svuda oko vas nalaze se okusi i kreacije, od kojih su neki proglašeni najboljima na svijetu.
Šalica tople kave uz finu slasticu, ili pak mirisna šalica čaja bogatog okusa uz birane zalogaje mmmmm?
P.S. Što god izaberete, sigurno nećete pogriješiti!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime