Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Život na sjeveru: Prava priča za ‘The Crown’ ipak je – u Norveškoj!

Mogu samo nagađati o broju sezona i gledanosti, ali u jedno sam siguran - Buckinghamska palača mogla bi se sakriti pored ove - nekoliko puta fizički manje zgrade - barem kada su skandali i pikanterije u pitanju. Pa krenimo redom...

Pod ‘teretom’ senzacionalne Netflixove serije ‘The Crown’, odlučio sam vam ispričati jednu priču.Na brdašcu u centru grada, u nevelikom dvorcu okruženom parkovima i vrtovima, živi jedna kraljevska obitelj. Kralj i kraljica, njihovo dvoje djece i unučad, te ostala kraljevska svita zasigurno imaju svoje favorite u hit seriji koja je mnoge prikovala za televizijske ekrane. Neki od njih se možda i pitaju što bi bilo kada bi netko poželio na ekran prenijeti priče s njihova dvorca.
Mogu samo nagađati o broju sezona i gledanosti, ali u jedno sam siguran – Buckinghamska palača mogla bi se sakriti pored ove – nekoliko puta fizički manje zgrade – barem kada su skandali i pikanterije u pitanju. Pa krenimo redom…

Prva pučanka – danas omiljena kraljica nacije
Sadašnji kralj, 60-tih je godina prošlog stoljeća stupio u vezu s običnom pučankom. Kako nije primjereno da pripadnici kraljevske loze to rade njihova se veza dugi niz godina držala tajnom, jer protivnika njenom ne-kraljevskom statusu nije bilo malo.
Prijestolonasljednik se tako sukobio sa svojim ocem, tadašnjim kraljem, priprijetivši da je zbog ljubavi prema djevojci spreman odreći se čak i prijestolja. Nastala je tada prava strka na dvoru i oko njega. Nakon konzultacija s vladajućom vrhuškom donešena je odluka: budući kralj može se vjenčati sa svojom odabranicom, čijim venama ne teče plava krv. Njih su dvoje sklopili zavjete 1968., a nakon što je suprug naslijedio preminulog oca na tronu, prva pučanka postala je danas omiljena kraljica nacije.

U skladnom braku rodilo im se dvoje djece: princeza i princ prijestolonasljednik. Potonji je već od malih nogu pripreman na obveze koje ga očekuju kada preuzme dvor i krunu. U mladosti je, poput većine, volio sve što vole i mladi, između ostalih i glazbene festivale. Na jednom od njih upoznao je, a potom se i zaljubio u običnu pučanku. Ona je iza sebe imala turbulentnu vezu u kojoj je rodila dijete. Mladi se par, poput kralja i kraljice, zasigurno susreo s preprekama, no ljubav uvijek pobijeđuje, pa su bračni zavjet sklopili uz podršku dvora i javnosti. Uz dvoje djece i posinka budući kralj živi gotovo idiličnim životom u gradiću 30 kilometara udaljenom od glavnog dvorca.

Kontroverzna ljubavna priča princeze Märthe Louise
No, nimalo idilično ne zvuči životna priča njegove sestre – princeze. A ona ide otprilike ovako. Princeza je rasla zaštićena zidinama dvorca. Udala se za književnika s kojim je u braku dobila tri kćeri, a nakon trzavica brak je završio rastavom. Poslije dugogodišnje borbe s depresijom, nesretni si je bivši princezin suprug na lanjski Božić, u dobi od 47 godina, tragično oduzeo život.
Velika tuga pogodila je cijelu kraljevinu, a poglavito kćeri koje su ostale bez omiljenog im oca. Njihova je, pak, majka tragične vijesti dočekala u društvu novog izabranika: tamnoputog šamana s kojim je tada bila u vezi već godinu dana. Sa šamanom koji živi i djeluje u Hollywoodu upoznali su je zajednički prijatelji, a u prvom televizijskom intervju, princeza je potvrdila kako su njih dvoje osjetili povezanost od prvog susreta. Ljubav se s vremenom rasplamsala, a u međuvremenu je šaman upoznao i princezine kćeri i kraljevsku obitelj. I sama princeza, sklona spiritualnom, povremeno razgovara s anđelima, a trenutno uživa u karanteni s voljenim šamanom.
Očajni princezini roditelji, posebno majka, princezinog izabranika ipak doživljavaju kao trn u oku.

Ljubav preko koje ni tolerantni Norvežani ne mogu prijeći
I ne, ovo nije scenarij neke nove serije The Crown, ili pak hit filma o izmišljenoj kraljevini. Pogađate, radi se o norveškoj kraljevskoj obitelji, vrijeme radnje je sadašnjost, a likovi iz ove priče su redom stvarni: kralj Harald V, njegova supruga kraljica Sonja, sin prijestolonasljednik, 47-godisnji Haakon VII, njegova supruga Mette-Marit i njezino prvo dijete koje je rodila u zajednici s bivšim dečkom – kojeg su pak povezivali i sa zloupotrebom nedozvoljenih supstanci.

Kraljeva kći Märtha Louise od Norveške je princeza i u vezi je Derekom Verettom, šamanom koji je poznatijim pod imenom Durek, a svoj opseg djelovanja i rada veze uz magiju, šamanstvo, proricanje i nešto celebrityja. Njih su dvoje prošle godine održali nekoliko uspješnih radionica o anđelima, iscjeljenju i vidovitosti, a radionice su bile iznimno posjećene jer se upravo tih dana 45-godisnji Durek, gle čuda, silno trudio putem medija uvjeriti sve i svakog u njegovu ljubav prema 49-godisnjoj princezi Märthe Louise. 

Rasizam ili nešto drugo?
A upravo na spomen ovo dvoje potonjih, Norvežani, gotovo svi odreda, samo podižu obrve i razočarano komentiraju princezin izbor. Tradicionalno otvoreni, tolerantni i susretljivi ipak ne mogu prihvatiti šamana Dureka. Iako ih neki optužuju da su zbog neprihvaćanja veze između princeze i šamana – rasisti, koji se brižno kriju iza hladnih sjevernjačkih lica i uštogljenih izraza odobravanja i podrške. I sama je princeza Märthe Louise potakla takva nagađanja izjavivši kako se neočekivano u svojoj zemlji susrela s rasizmom zbog ljubavnog izbora. Jer se eto od nje očekivalo da nađe partnera plemićke krvi, ili barem nekog bogatog biznismena.

Iako se o ovom slučaju rasizam može pronaći u tragovima, istina je ipak nešto drugačija. Naime, Norvežani obožavaju svoju kraljevsku obitelj. Premda su im ovlasti isključivo ceremonijalne prirode sadašnji kralj i 83-godišnja vitalna kraljica Sonja su zbog svog jednostavnog ponašanja omiljeni gdje kod se pojave. Bez ikakvog razmetanja, neskloni bilo kakvom luksuzu, ili pretjerivanju, kraljevski par živi i djeluje vrlo prizemno, a svojim javnim nastupima, dobrotvornim radom i zalaganjem u društvu pokazuju da s narodom dišu kao jedno. Sam kralj, 83-godisnji Harald V, iako narušenog zdravlja aktivan je u javnom djelovanju i u svojim govorima često ističe toleranciju i inkluzivnost, ljubav koja ne poznaje spol ni rasu, a ‘svoju’ kraljevinu Norvešku naziva mjestom koje je otvoreno za sve i svakoga.

Zavedena i začarana princeza
Stoga nije teško zaključiti kako većina Norvežana vjeruje kako je u slučaju same princeze,  49-godisnje Märthe Louise ipak riječ o nečemu drugom. ‘Zavedena’, čak i ‘začarana’ – riječi su koje se često čuju kada se opisuju njezina ljubav prema Dureku. Neki idu toliko daleko da otvoreno prozivaju šamana za smrt princezinog bivšeg supruga Ari Behna, dodajući kako princezinom sadašnjem odabraniku navodno nije strana niti još jedna ljubav i to ona prema – istom spolu. Kada se svemu pridoda i podatak kako je tragično preminulog Aria Benha hollywoodski glumac Kevin Spacy, opterećen optužbama za seksualno napastovanje, navodno počastio nemoralnom ponudom i nepriličnim dodirima tijekom svog posjeta norveškom dvoru jasno je da se čak i (pre)tolerantnim Norvežanima kruna popela doslovno na – vrh glave.

A meni pak krune, nikad dosta! Tako ovih dana posvećeno pratim meni jednu od najomiljenijih serija (ne preskačem niti uvodnu špicu) koja se posljednjih godina pojavila na malim ekranima.
Toplo je preporučam svima jer se radi o televiziji u svom najboljem izdanju; scenaristički, vizualno i glumački. Sve zajedno zaslužuje – čistu peticu.
A uživo, ovdje u Oslu, imam pravi dvorski spektakl. I ne bi me iznenadilo da se za isti zainteresira neki od streamning servisa, ili holivudskih studija, kako bi na velikom ili malom TV pladnju servirarali ‘The Crown’ – u norveškoj verziji.


Zoran Šabić rođen je prije 43. godine u Sinju, diplomirani je novinar i medicinski brat po zanimanju. Završio je srednju medicinsku školu i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, nakon kojeg je ostvario zapaženu novinarsku karijeru te surađivao sa svim istaknutijim hrvatskim lifestyle medijima. Radio je i u UNICEF-u, a s punih 37. godina preselio se u Oslo iako nikad nije planirao živjeti u Norveškoj… Danas tečno govori norveški, obožava modu i putovanja te, unatoč godinama, planira vječno ostati mlad.

Pročitajte još...

Povezano

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime