Utorak, 26 ožujka, 2024

All of Us Are Dead: Nova K-drama koja odražava društvo, a jedva čekamo drugu sezonu!

"All of Us Are Dead" koristi žanr zombija za prikaz i kritiziranje društvenih problemima koji se reflektiraju diljem svijeta, s naglaskom na neke probleme koji su jedinstveni za Južnu Koreju

Možda ste primijetili još jednu seriju iz Južne Koreje koja je na top ljestvici najgledanijih  na Netflixu. “All of Us Are Dead”, ili sljedeći “Squid Game”, priča je o tinejdžerima koji pohađaju srednju školu koju je preplavila epidemija zombi virusa. “All of Us Are Dead” nije gledan kao “Squid Game”, ali je na Netflixu na 5. mjestu najpopularnijih serija na neengleskom jeziku ikada. Također je serija koja je u prvom tjednu od objavljivanja pogledana najviše puta. Bar otkako je objavljena “Squid Game”.



Serija koja ipak nije samo priča o zombi virusu

“All of Us Are Dead” se temelji na digitalnom Webtoon stripu koj je napisao je Kim Nam-soo, a seriju su režirali Lee Jae-Kyu i Chun Sung-il. Ovo je skoro klasična prča o preživljavanju zombi virusa. Radnja je smještena u srednjoj školi u Južnoj Koreji i prati grupu učenika koji su zarobljeni nakon izbijanja zombi virusa. Učenici koriste sve što im je pri ruci kako bi se zaštitili i preživjeli.

Neki od likova uključuju Nam On-jo (Park Ji-hu), čiji je otac vatrogasac i naučio ju je korisnim vještinama preživljavanja; Lee Cheong-san (Yoon Chan-young), On-join prijatelj iz djetinjstva koji je zaljubljen u nju, kao i Choi Nam-ra (Cho Yi-yun), koja je predsjednica razreda.

Iako je ovo uzbudljiva drama o zombijima, također nam prikazuje živote srednjoškolaca, upravo ono što nam nedostaje u serijama. Drama koja se odvija u njihovim privatnim životima jednaka je (ako ne i veća!) od apokalipse koja se događa oko njih. To čini ovu seriju osvježavajućom i pomaže joj da se izdvoji iz niza drugih zombi apokalipsa. “All of Us Are Dead” je na neki način alegorija za epidemiju koronavirusa u kojoj se (još uvijek) nalazimo. Baš kao što koronavirus mutira i ima razne varijante, tako i zombiji mutiraju, a neki od njih pokazuju simptome koji se čine izlječivima. 

Problemi u seriji reflektiraju društvo 

“All of Us Are Dead” koristi žanr zombija za prikaz i kritiziranje društvenih problema koji se reflektiraju diljem svijeta, s naglaskom na neke probleme koji su jedinstveni za Južnu Koreju.

Na Ljetnim olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, Južnokorejka An San postala je prva strijelkinja koja je osvojila tri zlatne medalje na jednim Olimpijskim igrama. Dok je većina Korejaca slavila njezina povijesna postignuća, našla se podskupina aktivista za muška prava i ženomrzaca koji su ismijavali 20-godišnju šampionku zbog kratke kose. U seriji Ha-ri (koju glumi Ha Seung-ri) je strijelkinja koja želi upisati na nacionalno sportsko sveučilište. Sve nade joj padaju u vodu kada ne uspije pobijediti u elitnom natjecanju. Umjesto toga, ona se nađe u srednjoj školi tražeći svog mlađeg brata Woo-jina (Son Sang-yeon) i koristi svoje vještine streličarstva da ubije zombije.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli ALL OF US ARE DEAD (@allofusaredeadkr)

Serija se bavi još jednim aktualnim društvenim problemom – nasiljem u školi, pa i počinje intenzivnim prikazom nasilja u školi. Grupa učenika brutalno pretuče i muči dijete. Kada je jedna od djevojaka seksualno napadnuta i to je snimljeno, no samo joj jedan dječak pokušava pomoći. Ali ona se vraća nasilnicima, jer ističe da će joj, ako ode, sutradan biti gore.

Kada sve izađe na vidjelo, druge djevojke ne pokazuju nikakvo suosjećanje, nego je ismijavaju. Školski vrh odbija prijaviti zločin policiji, a kad se djevojka konačno povjeri učitelju, on svali krivnju na nju. “I oni koje maltretiraju imaju problem”, kaže on. “Djeca sigurno imaju razlog zašto te maltretiraju.” Kad shvati da će njezin video snimak biti objavljen na internetu, razmišlja o samoubojstvu.

Epizode vam mogu biti duge, ako ne volite ovaj žanr

Serija ima (samo) 12 epizoda i tako prati trend novih serija koje imaju kraći broj epizoda, ali traju duže. Ovdje većina epizoda traje oko sat vremena ili duže. Ako vam je “Squid Game” bio dug, “All of Us Are Dead” bi vam mogao biti malo iscrpljujući, naročito ako nije žanr koji preferirate gledati.

Hoće li neka od ovih serija probiti rekord gledanosti koji drži Squid Game?

U ovom trenutku nema službenih informacija hoće li serija dobiti drugu sezonu, ali mislimo da nema mjesta brizi. Najava druge sezone “Squid Gamea” stigla je četiri mjeseca nakon izlaska serije, a “All of Us Are Dead” ne silazi s vrha Netflixovih ljestvica u mnogim zemalja od kada je objavljen krajem siječnja.

 

Naslovna fotografija: Netflix

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime